Yasa dışı dinleme davasında flaş karar!
Abone olAdana'da yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili davada, yurtdışına çıkış yasağı getirilen sanık polislerin tutuklanma talebi reddedildi.
Adana'da aralarında hakim ve savcıların da olduğu kişilerin cep telefonlarının yasa dışı dinlendiği iddiasıyla 9 polis hakkında 47'şer yıl hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul eden Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 16 Temmuz'da yapılmasına karar verdi.Yurt dışına çıkış yasağı getirilen sanık polislerin tutuklanma talebi ise reddedildi.
Bir ulusal gazetenin geçen 18 Mart tarihli sayısında yayınlanan yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili Adana Cumhuriyet Savcısı Şükrü Uçkan ve Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Köse, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Şükrü Uçkan, kendisinin 'Fırat Yalçıntekin' kimliğiyle Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan, Süleyman Köse ise 'Tunahan İnan' kimliğiyle Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan dinleme kararıyla cep telefonlarının yasa dışı dinlendiğini öne sürerek, şikayetçi oldu. Bunun üzerine yürütülen soruşturmada 8 Nisan'da 9 polis memuru gözaltına alındı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen polislerden 6'sı tutuklandı. Bu karara yapılan itirazlar sonunda, tutuklu polisler 6 gün sonra tahliye edildi.
SAVCI İDDİANAME HAZIRLADI
Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Doğan, 'cebir, tehdit kullanarak zorla haraç almak, silahla adam yaralamak, çek senet tahsilatı yapmak gibi haksız ekonomik çıkar sağlamak üzere örgüt kurduğu ve yönettiği' iddiasıyla mahkeme kararıyla yapılan telefon dinlemelerinin yasa dışı olduğuna dair Cumhuriyet Savcısı Şükrü Uçkan ve 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Köse'nin şikayetlerini soruşturdu. Yapılan soruşturmada şikayetçilerin yanı sıra aralarında başka hakim, savcı ve polislerin de olduğu 107 kişinin telefonlarının dinlendiğini saptadı. Başsavcı Vekili Ali Doğan, suç tarihinde İstihbarat Şube Müdürü İsmail Bilgin, Şube Müdür Yardımcıları Ertuğrul Yetkin ve Aytaç Akyol ile Komiser Fevzi Mert, polis memurları Ramazan Kasap, Abdullah Karaca, Ahmet Şenal, Hasan Serçe, Mehtap Avcu ifadeleri aldı. Polisler, haklarındaki suçlamaları kabul etmeyip, dinleme yaptıkları kişilerin hakim veya savcı olduğunu bilmediklerini söyledi.
TUTUKLAMA İSTEMİŞTİ
Soruşturmasını tamamlayıp 42 sayfalık iddianame hazırlayan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Doğan, dinlemelerin sahte isimler ve suç uydurmak suretiyle bilerek, isteyerek ve sistemli şekilde yapıldığını öne sürüp, konuyla ilgili hakim kararı olmasına rağmen eylemi suç olmaktan çıkarmadığını iddia etti. Sanıklara, 'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, iftira, suç uydurma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişisel verilerin kaydedilmesi' suçlamalarıyla 47'şer yıl hapis cezası isteyen Ali Doğan, iddianamesinde şikayetçilerin yanı sıra Cumhuriyet Savcıları A.G., Y.K., C.T. ve H.Ö. ile Hakim K.V.'nin de benzer şekilde telefonlarının dinlendiğini, aynı yöntemlerle 102 kişinin dinlenmesiyle ilgili de soruşturmaların halen devam ettiği bilgisine yer verdi. Savcı Doğan, çok sayıda hakim, savcı ve kamu görevlisini sistemli şekilde yasa dışı dinlemekle suçladığı 9 polisin delilleri karartma ihtimali olduğunu öne sürüp, tutuklanmalarını istedi.
AVUKAT AÇIKLADI
İddianameyi kabul eden Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tensip zaptı hazırlayarak 16 Temmuz 2014'te duruşma yapılmasını kararlaştırdı. "Sanıkların isnat edilen suçların tarihi, sanıkların sabit ikametgah ve iş sahibi olmaları, kaçacaklarına veya delilleri değiştireceklerine dair şüphe bulunmaması, yöneltilen suçların CMK 100'üncü maddede belirtilen suçlardan olmaması ve tutuklamanın tedbir niteliğinde olması nazara alınarak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tutuklama talebinin reddine" diye karar veren mahkeme heyeti sanıklara yurt dışına çıkış yasağı koydu.