Yarım asır sonra Türkiye'de bir ilk
Abone olTürkiye'de Haziran'da yapılacak genel seçimler için Hristiyan azınlıklarından aday adaylarının çıkması, Batı'da ilgi uyandırdı.
Türkiye'de Haziran'da yapılacak genel seçimler için
Hristiyan azınlıklarından aday adaylarının çıkması, Batı'da ilgi
uyandırdı.
International Herald Tribune, seçimlerin sonucu konusunda sürpriz beklenmese de "Kampanya, bu toplumun, bireysel, dini ve etnik hakları genişleterek son 10 yılda kendisini ne kadar radikal biçimde dönüştüğünü gösteriyor" yorumunu yaptı.
New York Times sitesinde de yer verilen haberde parlamentoda son olarak yarım asır önce görülen Ermeniler ve Rumların onyıllar sonra Meclis'te temsil edilebilmek için ilk kez aday oldukları vurgulandı.
Haberde "Türkiye, 12 Haziran'daki genel seçim için hazırlanıyor ve sonucuna ilişkin muallak bir durum olmasa da kampanya, bu toplumun, Türkiye'nin AB'ye katılma hedefi çerçevesinde son 10 yılda bireysel, dini ve etnik hakları genişleterek kendisini ne kadar radikal biçimde dönüştürdüğünü yansıtıyor" değerlendirmesini yaptı.
Tüm anketlerin AKP'nin galip çıkacağını gösterdiğine değinen
IHT, senaryo 2007 seçiminin bir tekrarı gibi görünse de kampanya ve
adaylar çevresinde bol uğultu olduğunu belirtirken
"rekor" sayıda vatandaşın, aday olmak için
başvurduğunu, 10 bine yakın aday adayının en büyük iki parti AKP ve
CHP'de kaydını yaptığına dikkat çekti.
IHT, haberinde sadece aday adaylarının sayısının değil, toplumun tüm sektörlerinden başvuru yapılmasının da şaşırtıcı olduğu görüşünün dile getirdiği haberinde birçok aday adayının kişisel öykülerinin "Türkiye'nin kısa bir süre içinde yaşadığı değişiklikleri" ortaya koyduğunu vurgularken Leyla Zana ve başörtülü Fatma Bostan Ünsal'ı örnek gösterdi.
MERVE KAVAKÇI OLAYI VE CHP'NİN TAVRI
"Ateşli laik CHP, başörtü kullanan bir milletvekilinin yoluna engel koymayacağını söyleyerek Kavakçı olayının tekrarlanması olasılığını dışladı" yorumunu yapan IHT, buna karşın AKP dahil hiçbir partinin türbanlı bir kişiyi aday göstermeye niyetlenmediğine işaret etti.
Türkiye'de adaylara ilişkin nihai kararı parti liderinin verdiğine de vurgu yapan gazete, "AKP'nin ihtiyatlı olmak için nedenleri olduğunu" belirtirken 2008 yılında Anayasa Mahkemesince kapatılmaktan kıl pay kurtulduğunu anımsattı. Buna karşın haberde üniversitede türban yasağının basit bir idari karar ile kaldırıldığına da dikkat çekildi.
IHT, haberinde Hristiyan azınlıkların aday adaylarına vurgu yaparken "On yıllardan sonra ilk defa Ermeni ve Rum toplumları parlamentoda temsil edilmek için deneme yapıyor. Son olarak yarım asır önce 1960 askeri darbesi öncesi parlamentoda görülen iki toplum üyeleri, bu seçimde adayların arasında bulunuyorlar."
Bu çerçevede aday olmak için iki Ermeni ve bir Rum'un AKP, birer Ermeni'nin de CHP ve MHP'ye başvurduklarına dikkat çeken gazete, "Dini azınlıkların siyaset sahnesinde yeniden boy göstermesi artan güvenlerinin sonucudur" görüşüne de yer verdi.