YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN ANAYASADAN BİR KAÇ MADDE DEĞİŞMESİ LAZIM”
Abone olTBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, yarı başkanlık için Anayasa’da birkaç maddenin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. <br/>Eskişehir...
TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, yarı başkanlık için Anayasa’da birkaç maddenin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Eskişehir’e gelen Kuzu, Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir’i makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularına yanıtlayan Kuzu, yarı başkanlık sistemi için Anayasa’da birkaç maddenin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 2014 yılında Cumhurbaşkanı’nı halkın seçeceğini ifade eden Kuzu, sözlerine şöyle devam etti:
“Başkanlık modelini 40 ilde anlattık. Amacımız 81 vilayete gitmek. Gittiğimiz illerde Tam başkanlık modelini anlatıyoruz. 2014 yılında yarı başkanlık modeli Türkiye’ye gelmiş olacak. Cumhurbaşkanını halk seçtiği zaman, yarı başkanlık sisteminin en temel ilkesi gerçekleşmiş olacak. Bana kalırsa gerisi teferruattır. Önümüzde 2 yol var. Cumhurbaşkanını parlamentoya seçtirme var. Ancak biz buna karşıyız. Halka seçtirmek istiyoruz. Bizim arzumuz Türkiye’nin gerçek çözümünün başbakanlık modeli olduğudur. Genel teklifimiz bu yöndedir. Komisyona da böyle rapor verdik. Yarı başkanlık modeline geçiş daha kolay, bunun alt yapısı var zaten. Birkaç Anayasa’da değişiklik bunu sorunu çözer. Meclis’te de muhalefetten geniş taraftarda bulabiliriz. Bizim 6 oy eksiğimiz var. Bunu tamamlarsak, referanduma gitmeyi düşünüyoruz.”
Bir basın mensubunun ‘Türklük Kavramının’ Anayasa’dan çıkarılabileceği söylentilerinin doğruluğunu sorması üzerine Kuzu, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti. Kuzu, vatandaşlığın hukuki bir bağlılık olduğunu belirterek, “Türklük kavramını Anayasa’dan çıkartılacak gibi bir şey söz konusu değildir. Muhalefet partileri bu konu hakkında tekliflerde bulundu. Vatandaşlık tanımı konusunda farklı ifadeler var. Bir kısmı bunu mevcut hali ile korumak istiyor. Bizde cümlenin sonuna ‘Herkes Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşıdır’ diyelim dedik. Vatandaşlık aslında hukuki bağlılıktır. Muhalefet ısrar ederken siyaset yapıyor, anayasaya bağlı kalmıyor. Anayasa yapsa bu ısrara gerek yok. Herkes Türk desek, bu memlekette 18 etnik gruptan söz ediliyor. Bunların çoğunun Türk olduğunu varsayalım, Ermeni, Rum ve Yahudiler’de Türk’tür. Irk olarak Türk olmaz, ama Türk vatandaşıdır. Bu kelimenin zaten baştan beri kullanımı yanlıştır. Başka ülkelerde anayasalarda vatandaşlık tanımı yok. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı konusunda daha makul bir tanım getirilmek isteniyor. Buna da muhalefet siyaset yaparak farklı yere çekmek istiyor” diye konuştu.
Akil insanlara gösterilen tepkinin normal olarak karşılanması gerektiğini vurgulayan Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akil insanlar bu işin uzmanı değildir. Akil insan toplumun önünde olan, gittiği yerde kabul görecek 63 kişilik grup oluşturuldu. Elbette karşı çıkmayı normal görmekteyiz. Akil insanların görevi de karşı çıkanları ikna etmek. Büyük abartılacak tepki görmüyoruz. Bizi asıl rahatsız eden basının veriş biçimi. Basın o kadar katılan insanları vermiyor, sürece zarar vermek için tepki gösterilenlere veriyor. Bizde ki anketlerde vatandaşların yüzde 70’i barış sürecine destek veriyor. Son bir ayda 20’ye yakın ili gezdim. Sürece buralarda vatandaşlardan destek gördüm.”