Yargıtay 'Neşter 2' kararını yine bozdu
Abone olYargı mensupları üzerinde baskı kurulduğu iddialarıyla açılan mahkemede karar yine bozuldu
Yargıtay Ceza Genel Kurulu,
kamuoyunda "Neşter-2" olarak bilinen bazı davalarda yargı
mensupları üzerinde baskı kurulduğu iddiasıyla açılan davada yerel
mahkemenin direnme kararını bozdu.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, "Neşter-2" davasının sanıkları avukatlar Cenk Güryel, Özgün Öztunç ve Galip Altuntaş ile işadamı Haldun Erdavran’a "bazı davaların sonucunu etkilemek için yargı mensupları üzerinde nüfuz kullanarak baskı kurmak ve bu yolla haksız çıkar sağlamak" suçundan verilen 2 yıl 1 ay ile 12 yıl 1 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına ilişkin kararı, "eksik soruşturma ve yetersiz gerekçeyle hüküm kurulduğu"na işaret ederek bozmuştu.
Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdavran, Güryel, Öztunç ve Altuntaş’ın, sanıklardan Mehmet Nazif Erdin’in serbest kalmasını sağlamak için nüfuz kullandıkları gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 277. maddesinde düzenlenen "yargı görevi yapanı etkileme" suçundan 2 yıl 1’er ay hapis cezasına çarptırmıştı. Erdavran ile Güryel, Ankara 7. Ticaret Mahkemesi’nde görülen "Telekom- Turkcell" davasında Turkcell lehine nüfuz kullanmak suçundan 2 yıl 6 ay ve Cenk Güryel ayrıca mobil santralin Samsun’a kurulması işlemiyle ilgili olarak Ankara 10. İdare Mahkemesi’nde görülen "Santral Davası"nda nüfuz kullanma girişiminde bulunmaktan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmıştı. Ayrıca Özgün Öztunç, Haldun Erdavran ve Cenk Güryel, "Hayat Bilgisi" dizisinin yayımına tedbir konulması isteğinin reddine karar verilmesi ve "Pasaparola ile Pazar Yıldızı" programlarıyla ilgili davalarda bir tarafın lehine karar verilmesini sağlamak için de nüfuz kullandıkları gerekçesiyle TCK’nın 277 maddesi uyarınca her bir dava için 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkların yargılanma
sürecinde sergilediği "rahat ve pervasız tavırlar" nedeniyle
cezaların alt sınırdan belirlenmesinin adil ve caydırıcı
olamayacağını düşünmüş ve cezaları yasanın öngördüğü üst sınırdan
vermişti.
YARGITAY USULDEN BOZMUŞTU
Kararın sanıklar tarafından temyiz edilmesinin ardından Yargıtay 4. Ceza Dairesi, davanın temyiz incelemesini tamlamış, sanıklar hakkında verilen hapis cezalarını bozmuştu. Yargıtay, karara kanıt olarak sunulan "iletişimin tespitine dair belgelerin yasal dayanağını oluşturan kararların duruşmada okunmadığı, iletişimin tespitinin kim hakkında, hangi suça ilişkin olarak ve hangi süreyle gerçekleştirildiği, hukuka uygun ya da aykırı olarak elde edilip edilmediği hususlarının tartışılıp değerlendirilerek gerekçeye yansıtılmadığı"na dikkat çekmişti. Yargıtay, ayrıca yerel mahkemenin, sanıkların sergiledikleri "rahat ve pervasız tavırlar" nedeniyle cezaların yasanın öngördüğü üst sınırdan verdiğini hatırlatarak, "cezaların hükümlülük kararlarının birinde 2 yıl 6 ay, diğerinde ise 3 yıl hapis olarak farklı biçimde uygulanmasının nedenlerinin açıklanmadığı"nı belirtmişti. Yargıçların da davada tanık olarak dinlenmediklerine işaret eden Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanıklar Cenk Güryel, Galip Altuntaş ve Özgün Öztunç’un adli sicil kayıtlarının da dosyada bulunmadığını tespit etmişti. Daire, eksik soruşturma ve yetersiz gerekçeyle hükümlerin kurulduğuna işaret ederek, sanıklar Haldun Erdavran, Cenk Güryel, Galip Altuntaş ve Özgün Öztunç’un temyiz istemlerini yerinde görerek, sanıklar hakkında verilen hapis cezalarını bozmuştu.
DOSYA YENİDEN YEREL MAHKEMEYE GİDECEK
Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin bozma kararına Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi verdiği kararda direnmişti. Yerel Mahkeme’nin bu kararı nedeniyle dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun gündemine geldi. Davayı inceleyen Ceza Genel Kurulu da Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin bozma gerekçesi çerçevesinde Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nin direnme kararını bozdu. Kurulun verdiği karar doğrultusunda dosya yeniden yerel mahkemeye gidecek. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma gerekçeleri çerçevesinde davayı yeniden ele alacak.