Yargıtay MHP kararını bugün açıklayacak mı işte son haberler

Abone ol

Yargıtay'ın MHP kararı ne zaman açıklanacak? Yargıtay'ın kararı ne olacak? MHP'nin olağanüstü kurultay tartışmalarına ilişkin yaptığı başvuruyu değerlendiren Yargıtay, kararını bugün açıklanacağı iddia edildi. İşte MHP'den gelen son haberler.

Yargıtay MHP kararını ne zaman açıklayacak? Dün Ankara'dan gelen iddialar üzerine Yargıtay'ın kararını 18.00'de açıklaması bekleniyordu fakat Yargıtay'dan dün herhangi bir açıklama gelmedi.

Yeni gelen son haberlere göre, Milliyetçi Hareket Partisi'ndeki kurultay tartışmalarına ilişkin son sözü söyleyecek olan Yargıtay'ın 3'e 2 oyla muhalifler lehine karar verdiği iddia edildi. Yargıtay'ın bu kararının önümüzdeki saatlerde açıklaması bekleniyor.

SİNAN OĞAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

MHP Genel Merkezi ve muhalif kanat Yargıtay kararını beklerken MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan flaş bir açıklama yaptı.

Sinan Oğan, "Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği tedbir kararı kaldırılmıştır. 15 Mayıs'ta olağanüstü kongreyi toplamaya kararlıyız" dedi.

MUHALİFLERİN VE GENEL MERKEZİN AVUKATLARI YARGITAY'DA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Yargıtay’ın kararına saygılıyız.

15 Nisan tarihinde yapılan başvuruyu inceleyen Yargatay 18. Hukuk Dairesi'nin incelemeyi tamamladığı ve kararını bugün açıklayacağı belirtildi. Dosyanın incelenmesinin tamamlandığını öğrenen Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın'ın avukatları ile MHP Genel Merkez'in avukatlarının dünden beri Yargıtay'da olduğu öğrenildi. Yargıtay hakimleri arasında itirazın reddedilmesi yönünde hava olduğu iddiası da kulisleri yansıdı.

BAHÇELİ: YARGITAY KARARINA SAYGILIYIZ

MHP lideri Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bahçeli, Yargıtay'ın MHP'deki kongre sürecine ilişkin kararının bugün açıklanabileceğinin anımsatılması üzerine “Yargıtay'ın kararını herkes bekliyor. Biz de bekliyoruz. Yargıtay'ın alacağı karara da saygılıyız” diye konuştu

MHP'DE KURULTAY SÜRECİ

MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.
Olağanüstü kongre talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren Mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.

KARARIN GEREKÇESİ

Gerekçeli kararda, MHP'nin 1232 delegesinden 531'inin olağanüstü kongre talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğünün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kongrenin toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.

MHP GENEL MERKEZİ'NDEN KURULTAY KARARINA İTİRAZ

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, Genel Merkez tarafından Yargıtaya taşındı. Genel Merkez, mahkemenin kararını 15 Nisan'da temyize götürdü. Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken, mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Genel Merkez ise bu kararı tanımadığını bildirdi.
Kongre tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

YEREL MAHKEMELERDEN DURDURMA

Ancak tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesindeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurdu.

MHP, İÇİŞLERİ VE HSYK'YA BAŞVURMUŞTU

Bu kararların ardından MHP Olağanüstü Kongresi'ne ilişkin tartışmalar farklı boyutlarıyla devam etti. MHP Genel Merkezi, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararları gereği "Yargıtay nihai karar vermeden olağanüstü kongrenin toplanamayacağı" görüşünü savunurken, muhalifler iki mahkemenin aldığı tedbir kararının yok hükmünde olduğunu ve olağanüstü kongrenin açıklandığı gibi 15 Mayıs'ta toplanacağını dile getirdi.
 
Bu arada, eski MHP milletvekili Meral Akşener, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine ilişkin kararının, Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurulmasına hükmeden Gemerek Hakimi İlhan Işık'ı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) şikayet etti. Hakim Işık hakkındaki şikayet, HSYK müfettişlerince incelenecek.

Günün Önemli Haberleri