Yargıtay başkanı Başbakan'dan ne istedi?
Abone olYargıtay Başkanı Hasan Gerçeker Başbakanlık konutuna çıkarak yüksek yargının taleplerini iletti. Gerçeker ile Erdoğan 75 dakika süren görüşmede neler konuştu
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yasa
değişikliği konusunda yüksek yargının taleplerini iletmek üzere
Başbakan Erdoğan’dan randevu talep etti. Başbakan talebi hiç
bekletmedi ve Gerçeker’le dün saat 12.00’de Başbakanlık Resmi
Konutu’nda bir araya geldi. Görüşme 75 dakika sürdü.
Gerçeker-Erdoğan konuşmasının perde arkasını Aydın Ayaydın
Vatan gazetesinde yazdı.
RAPORU SUNDU
Erdoğan, Gerçeker’i sıcak bir ortamda karşıladı. Gerçeker, Başbakanlık Konutu’na Genel Sekreteri Salih Kocalar’la birlikte gitti. Başbakan’ın yanında ise Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala vardı. Başbakan Erdoğan misafirine Ankara’nın soğuk havasına karşı “salep” önerdi. Konuklar öneriyi kabul etti ve Başbakan dahil herkes hep beraber salep içti.
YARGI HANTALLAŞIR
Gerçeker, yapılacak düzenleme ile hem Yargıtay’ın hem de Danıştay’ın yapısının hantallaşacağına dikkat çekti. Gerçeker, Başbakan’a Yargıtay’da yeni kurulacak 6 daire ve üye sayısının arttırılması sonrasında Yargıtay’ın içinden çıkılmayacak sorunlarla karşı karşıya geleceğini söylerken çok önemli bir noktaya da dikkat çekti. Görüşmede, diyaloglar şöyle gelişti...
Gerçeker: Adalet Bakanlığı Haziran ayında Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kurulacağını açıkladı. Bu demektir ki, bundan böyle Yargıtay’a gelecek binlerce dosya artık Bölge Adliye Mahkemeleri’ne gelecek. Yargıtay ise mevcut birikmiş dosyaları ele alacak. Böylece biriken dosyaları 1-1.5 yılda bitirir. Eğer 6 yeni daire kurulur ve iddia edildiği gibi 100’e yakın yeni üye atanırsa, biriken iş yükünü tamamlamış bir Yargıtay, bu yeni hantal yapısı ile bundan sonra nasıl çalışacak. Bu düzenleme ilk anlamda Yargıtay’ın yükünü hafifletmeye yönelik olsa bile, bence çözümden ziyade sorun yaratır.
Gerçeker’i sakin sakin dinleyen
Başbakan Erdoğan: Bu konuda talebiniz ne?
Gerçeker: Sayın Başbakanım, yarın Başkanlar Kurulu’nu toplayacağım. Düzenleme ile ilgili arkadaşlarımın görüşlerini alacağım. Bu görüşleri rapor haline getirip size ve sayın Bakan’a takdim edeceğim. Sizden yasa ile ilgili görüşmenin bir süre ertelenmesini talep ediyorum.
Başbakan, Gerçeker’e taleplarini değerlendireceğini söyledi ama olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermedi.
Başbakan: Yanılmıyorsan Yargıtay’ın daha önce daire sayısını arttırılması yönünde bir talebi olmuştu. Şimdi neden yeni kurulacak dairelere karşı çıkıyorsunuz?
Gerçeker: Evet 2008 yılında Bölge Adliye Mahkemeleri’nin 2010 yılında devreye gireceğini Bakanlık açıkladı. Biz de artan iş yükünün 2010 yılına bırakılmaması ve Daire sayısının arttırılmasını istedik. O gün bu talebimiz kabul görmedi. Şimdi hem Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kurulması gündemde, hem de Yargıtay’da Daire sayısının arttırılması birbiri ile çelişiyor.
Başbakan, Yargıtay Başkanı’nı dinledi, yorum yapmadı.
Başkan Gerçeker, Başbakan’a Anayasa Mahkemesi Kanunu tasarısında yer alan ve Anayasa Mahkemesi’ne Yargıtay ve Danıştay kararlarına karşı temyiz hakkı veren uygulamayla ilgili endişelerini anlattı.