Yargıtay 'Balyoz' kararını açıklıyor
Abone olAralarında emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ve emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu "Balyoz Planı" davasında temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay kararını bugün açıklıyor. Davanın geçmişini Sinan Onuş yazdı...
Aralarında emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ve emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu 361 sanıklı “Balyoz Planı” davasında temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararını bugün açıklıyor.
Karar duruşması öncesinde Yargıtay Genel Sekreterliği, Emniyet’e yazı yazarak ek güvenlik tedbiri istedi. Duruşmaya katılacaklar için de barkod sistemiyle okutulacak yaka kartları hazırlandı. Giriş kartı olmayanların alınmayacağı duruşmada salona önce basın mensupları ve sanık avukatları ardından da ailelerin girişine izin verilecek.
Bugünkü duruşmada 9. Ceza Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan tebliğname dışında karar verir ve Başsavcılık da buna itiraz etmezse karar kesinleşecek ve dosya İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri dönecek.
Herhangi bir bağlayıcılığı olmasa da 9. Ceza Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı tebliğnamedeki talepleri dışında karar verirse Başsavcılığın dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na götürme hakkı da bulunuyor.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı
“Balyoz Darbe Planı” ilk kez 20 Ocak 2010’da Taraf gazetesinin yayınıyla gündeme gelmişti. Haberde yer alan iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmıştı. Hazırlanan iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmiş, ilk duruşma ise 16 Aralık 2010’da yapılmıştı.
250’si tutuklu 365 sanığın yargıladığı dava bir buçuk yıldan fazla sürdü. 21 Eylül 2012’de biten davada, 325 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş ancak “eksik teşebbüs” gerekçesiyle cezalarında indirime gidilmişti.
Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş ancak gerekçeyle birlikte cezalarını 20 yıla indirmişti.
256 Onama 67 Bozma isteniyor
Mahkemenin verdiği karar sonrası ise davada Yargıtay süreci başladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran’da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderdi.
Tebliğnamede, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ve MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan’ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması istendi.
Tebliğnamede, sanıklardan 67’si hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edildi.
Temyiz duruşmaları bir ay sürdü
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ndeki temyiz duruşmaları ise15 Temmuz’da başladı. Bir ay süren duruşmalarda 96 sanık avukatı, 17 oturumda 120 saat süren sözlü savunma yaptı.
Avukatlar savunmalarında ağırlıklı olarak davada delil olarak kabul edilen dijital verilerin “sahte” olduğunu belirttiler. Verilerdeki “zaman çelişkilerini” de vurgulayan avukatlar, bu verilen delil kabul edilemeyeceklerini savundular.
Avukatlar savunmalarında ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesinde bu hususa açıklık getirilmediği eleştirisini yaptılar ve yerel mahkemede savunma haklarının kısıtlandığını özellikle vurguladılar.