Yargıda Ferhat Sarıkaya sürprizi

Abone ol

Şemdinli davasına bakan ve yazdığı iddianame sonrası meslekten ihraç edilen Sarıkaya dönüş yolunda.

Eski Van Cumhuriye Savcısı Ferha Sarıkaya, mesleğe geri dönmek için HSYK'ya dilekçe verdi.

Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te Seferi Yılmaz'a ait kitapçıya yönelik bombalı saldırıyı soruşturan ve hazırladığı 124 sayfalık iddianamesiyle Türkiye'yi sarsan Sarıkaya için dönüş umudu doğdu. Sarıkaya, iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve üst düzey komutanları suçlamıştı.

BÜYÜKANIT'A ÇETE SUÇLAMASI


Şemdinli'de 9 kasım 2005'te eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait bir kitapçı bombalanmış, patlamada Mehmet Zahir Korkmaz adlı bir kişi hayatını kaybetmişti.  2005 yılında meydana gelen Şemdinli olaylarıyla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hazırladığı iddianamede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurduğu iddialarına yer vermişti.

Askeri Yargıtay'dan 'iyi çocuklar'a kötü haber

Askeri Yargıtay, üç sanığın sivil mahkemede yargılanmasına karar verdi. Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş, ilk önce Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “çete kurmak, adam öldürmek, adam öldürmeye teşebbüs ve yaralama” suçundan 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkûm edilmişti. İtiraz üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay'ın kararı bozması üzerine dava askerî mahkemeye gitmişti. Askerî mahkeme, üç sanığı da 15 Aralık 2007 tarihli ilk celsede tutuksuz yargılanmak üzere tahliye etmişti.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Sarıkaya'nın hazırladığı ve Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 'suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' ile 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'le suçlanmıştı.

BÜYÜKANIT 'TANIRIM İYİ ÇOCUKLAR' DEMİŞTİ

Orgeneral Büyükanıt, Şemdinli'de yakalanan Astsubay Ali Kaya için "kendisini tanırım. İyi çocuktur" demişti.

HSYK MESLEKTEN ATMIŞTI

Dönemin HSYK'nın şimşeklerini üzerine çeken Sarıkaya 20 Nisan 2006 yılında meslekten atılmıştı. 12 Eylül referandumu sonrası HSYK'nın yeniden düzenlenmesini içeren kanunda meslekten atılan savcılara dönüş yolu açılmıştı. Sarıkaya ile ilgili son sözü HSYK söyleyecek.

O GÜN NE OLMUŞTU?

Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi (PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz) tartaklanarak polise teslim edilmişti.
 
Aynı gün otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açılmış, bir kişi de burada ölmüştü. Ateş açan kişinin uzman çavuş Tanju Çavuş, olayda ölen kişinin de Ali Yılmaz olduğu belirlenmişti.
 
Keşif sırasında, astsubaylara ait olduğu belirtilen sivil arabanın bagajında üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi bulunmuştu. Listede bombanın patladığı kitabevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlenmişti.
 
Olaydan bir gün sonra PKK itirafçısı Veysel Ateş, kitabevine bomba attığı gerekçesiyle tutuklanıp cezaevine konurken, astsubaylar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Günün Önemli Haberleri