Yargı Reformu için önerge kavgası

Abone ol

CHP Yargı Refermo'nun Meclis Genel Kurulu'nda onaylanmasını engellemek için yoğun çaba harcadı.CHP Meclisi verdiği 500 önergeyle kilitlemeye çalıştı

TBMM Genel Kurulunda CHP, Yargıtay ve Danıştay'da yeni daireler kurulmasına ilişkin tasarının görüşmeleri sırasında, yeni madde ihdasına ilişkin 500 önerge verdi. TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, iç tüzük gereği önergelerin tamamının işleme konulamayacağını söyledi.

Tasarı üzerinde görüşmelerde CHP madde ihdası için çok sayıda önerge verdi. TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, milletvekillerinin önerge vermelerine ilişkin iç tüzüğün ilgili maddelerini okuduktan sonra, önergelerin tamamının işleme konulmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bunun üzerine usül tartışması açıldı. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, madde ihdasına ilişkin verilen önerge sayısının 500 olduğunu belirterek, bunların işleme konulması durumunda parlamentonun çalışamayacağını ifade etti.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut'un, geçmişte başka bir oturumda, önergelerin işleme konulması ile ilgili olarak şimdi söylediğinden farklı bir uygulama yaptığını ileri sürdü.

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır da iç tüzük boşluğundan kaynaklanan bir durumun söz konusu olduğunu, konunun Başkanlık Divanında tartışılması gerektiğini, ancak tartışılmadığını söyledi.

TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut da Kart'ın, geçmişteki uygulamaya ilişkin verdiği örneğe değinerek, söz konusu uygulamanın bugün verdiği kararı destekler nitelikte olduğunu ifade etti.

BAKAN TEŞEKKÜR ETTİ

TBMM Genel Kurulunda, Yargıtay ve Danıştayda yeni daireler kurulmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Adalet Bakanı Ergin, ''Madde sayısı az ama özgül ağırlığı açısından çok önemli bir tasarının yasalaştığını'' ifade etti.  

Bugün itibarıyla yüksek yargıda yapılan güçlendirmeyle birlikte Türkiye'de uzun yargılamaları önleyecek önemli bir adım atmış olduklarını bildiren Ergin, ''Bundan sonra atacağımız adımlar da bellidir, belirgindir, öngörülebilir adımlardır. Bu öngörülebilir adımlarımız AB yetkilileri, Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Türkiye'deki akademisyenler tarafından da önemli ölçüde refere edilmektedir'' dedi. 

Bakan Ergin, bundan sonra getirecekleri düzenlemeler arasında ceza yargılamasında uzlaşma müessesinin daha etkin hale getirilmesi, hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk müessesinin bulunduğunu kaydederek, istinaf mahkemelerinin devreye alınmasıyla beraber yüksek yargıda iş yükünün azaltılmasında önemli bir mesafe katetmiş olacaklarını söyledi. 

Dün kamuoyuyla paylaştıkları ilk derece mahkemelerinden yüksek yargıya gelen işin azaltılması konusundaki tedbirler paketini görüşe sunduklarını belirten Ergin, ayrıca insan kaynaklarını güçlendirecek adımların peşinden geleceğini, Adil Tıbbın reforme edilmesine ilişkin taslağın hazırlık aşamasında olduğunu, son olarak da sırada icra iflas sisteminin yeniden gözden geçirilmesine ilişkin mevzuat düzenlemesi bulunduğunu ifade etti.

Adalet Bakanı Ergin, ''Bu parlamento, gerek altyapı gerek Türk hukuk mevzuatının tepeden tırnağa yenilenmesi noktasında çok önemli adımlar attı, önemli reformlara imza koydu. Temenni ediyorum ki bu düzenlemeler, kronikleşmiş olan Türk yargısının sorunlarını küçültsün, milletimin acil bekleyen adalet duygusunu tatmin noktasında önemli hizmetler versin'' diye konuştu.

-''MİLLET BUNUN HESABINI SORACAK''-

Öte yandan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, tasarı üzerinde oyunun rengini belli etmek için konuşurken, CHP'nin verdiği 500 önergenin gerekçesinin Başkanlık Divanı tarafından incelenmediğini savundu. Elitaş, ''Hakaretin bini bin para...Yalan ve iftiralarla dolu. İçtüzüğe göre hakaret, kaba ve yaralayıcı söz söyleyen üyenin sözü kesilir, önergesi geri verilir. Başkanlık Divanı bunu yapmamıştır. Milletvekili ve Parlamentonun itibarı hiç bu kadar düşürülmemişti. Millet bunun hesabını sandıkta 12 Haziranda soracak'' dedi.   

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de bu akşam itibarıyla farklı bir Türkiye'nin olduğunu savunarak, şunları söyledi:

''Bakan önünde düğme ilikleyen milletvekilleri vardı, ama artık bakanlar ve milletvekilleri önünde düğme ilikleyen hakimler olacak. Türkiye'de kimsenin hukuk güvenliği kalmamıştır. Tuz kokmuştur. Siz yasama yetkisini zaten Genel Başkanınıza devretmiştiniz, yargı yetkisini de devrettiniz. Getirdiğiniz düzenlemelerle YÖK üyelerini teslim almış olabilirsiniz, ama yargıçları teslim alamayacaksınız. Türkiye'de yargıçların vicdanı vardır ve sizden hesap soracaklar.''

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak kabul edildi. AK Parti'li milletvekilleri, tasarıyı alkışlarla kabul etti. 

Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının kabul edilmesinin ardından, birleşimi saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

Günün Önemli Haberleri