Yargı hizmetleri tasarısı yasalaştı
Abone olYargı Hizmetleri ile ilgili olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Kabul edilen kanuna göre, barışta Askeri Yüksek İdare Mahkemesi,
Danıştay daireleri, Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk ve Ceza bölümleri
ile Genel Kurulu ve Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri, ceza
işlerini gören makam ve mahkemeler, her yıl 20 Temmuz'dan 31
Ağustos'a kadar çalışmaya ara verecek. Ayrıca Sayıştay Genel
Kurulu, Temyiz Kurulu, Daireler Kurulu ve daireleri de aynı
tarihlerde çalışmayacak. Çalışmalar, 1 Eylül'de yeniden
başlayacak.
Danıştay ve Yargıtay üyesi seçilebilmek için hakimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıl çalışma şartı aranacak.
Danıştay Başkanlar Kurulu, Danıştay Başkanı'nın başkanlığında Başsavcı, başkanvekilleri ve daire başkanlarından oluşacak.
Danıştay Başkanlık Kurulu; Danıştay Başkanı'nın başkanlığında, üçü daire başkanı üçü Danıştay üyesi olmak üzere altı asıl ve ikisi daire başkanı ikisi Danıştay üyesi olmak üzere dört yedek üyeden oluşacak.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda, Danıştay
Başkanlık Kurulu üyelerinin seçimi ve çalışma usulü yeniden
düzenleniyor.
Danıştay Başkanı, Danıştay'ın genel işleyişinden sorumlu olacak, kuruluşun düzenli çalışmasını sağlayacak. Gerekirse, ilgili daire başkanları veya Başkanlar Kurulu ile de istişare ederek lüzumlu idari tedbirleri alacak.
Adli ara vermeden yararlanmayan daire başkan ve üyeleri, Cumhuriyet savcıları ve tetkik hakimleri, askeri yüksek idare mahkemesi üyeleri, yılın diğer dönemlerinde yol süresi dahil adli ara verme süresi kadar izin kullanabilecek.
Hakim ve savcıların adli ara vermeden yararlandırılması esas olacak. Hakim ve savcıların hak ve ödevi olan meslek içi eğitimleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca yaptırılacak.
Danıştay Başkanlar Kurulu, zorunlu hallerde daire başkanı ve üyelerin dairelerini değiştirmek, daireler arasındaki görev uyuşmazlıklarını karara bağlamak, ayrı yargı çevrelerindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında görev ve yetkiye ilişkin uyuşmazlıklarda ve bağlantılı davalarda merci tayinini yapmakla görevli olacak.
NOTERLİK BÜROLARI
Noterlik büroları, işyeri açma ve çalışma ruhsatını düzenleyen yasa
hükümlerinden muaf olacak.
Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli, hizmet öncesi eğitimin süresi 5 aydan az olamayacak. Bu süre Eğitim Kurulunca belirlenecek. Hizmet öncesi eğitime alınanlar, eğitim gördükleri süre içinde genel sağlık sigortalısı sayılacak. Bu kişilerin eş ve çocuklarıyla bakmakla yükümlü oldukları ana ve babaları da genel sağlık sigortasından yararlandırılacak.
Kurum, kurul ve kuruluşlar, heyet halinde veya bireysel olarak ceza infaz kurumlarını ziyaret edebilmek ve hükümlülerle görüşebilmek için Adalet Bakanlığı'ndan izin almak zorunda olacak. Bilimsel araştırma yapanlar, görsel ve yazılı basın mensupları hakkında da bu hüküm uygulanacak. Adalet Bakanlığı, talepte bulunan kişilerin hükümlüleri ziyaret etmelerine de izin verebilecek.
CENAZE İZNİ
İkinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da
eşinin ölümü halinde, tutukluya, soruşturma evresinde soruşturmayı
yapan Cumhuriyet Savcısı, kovuşturma evresinde kovuşturmayı yürüten
hakim veya mahkeme tarafından, soruşturmanın veya kovuşturmanın
selameti ve güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla,
dış güvenlik görevlisinin refakatinde yol süresi dışında iki güne
kadar cenazeye katılması için izin verilebilecek.
Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlayacak, 31 Ağustos'ta sona erecek.
Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerin, Yüce Divan sıfatıyla bakılan veya Anayasaya göre süreye tabi olan işlerin engellenmemesi kaydıyla 40 günlük yıllık izin hakları olacak.