Yarbay dönmezden soru yağmuru!

Abone ol

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Yarbay Mustafa Dönmez Zir Vadisi kazılarıyla ilgili mahkeme heyetine şok sorular sordu.

Zir Vadisi'ne çok sayıda mühimmat gömdüğü iddiasıyla yargılanan Yarbay Mustafa Dönmez dünkü İkinci Ergenekon davasında savunma yaptı. Dönmez mahkeme heyetine çok sayıda soru yöneltti.

Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un sanıkları arasında yer aldığı İkinci Ergenekon Davası'nın 104'üncü duruşması görülmeye başlandı. Aralarında gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın da bulunduğu 28'i tutuklu toplam 117 sanığın yargılandığı davanın dünkü duruşmasına tutuklu sanıklar İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, İbrahim Özcan, Oğuzhan Sağıroğlu ve Ersin Gönenci katılmadı. Tutuksuz sanıklardan ise İlyas Çınar ve Emin Şirin duruşmada hazır bulundu.

NİYE HABERİM YOK?

Vatan'ın haberine göre, mahkeme Başkanı Köksal Şengün, geçen hafta yaptığı savunmasında eksik kalan hususlar olduğunu ve kısa bir süre daha savunma süresi istediğini belirten tutuklu sanık Yarbay Mustafa Dönmez'e 15 dakika daha savunma hakkı verdi. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında oluşan şüphelere cevap verildiği takdirde konunun anlaşılacağını belirten Yarbay Dönmez, bazı sorular sıraladı:

* 7 Ocak'ta Zir Vadisi'nde arama yapıldığı sırada bana niye haber verilmedi?

* Zir Vadisi'nde aramalar neden gece yapıldı? Jandarma bölgesindeki aramalara, polisle birlikte jandarma neden katılmadı?

* Jandarmanın da rahat şekilde görüntü alması neden engellendi? Arama ve el koyma tutanağı neden olay yerinde tutulmadı? Tutanaklardaki 3,5-4 saatlik saat farklarının nedeni nedir?

* Aramada çekilen görüntüler neden 105 kez kesilmiştir? Kayıtlardaki görüntülere neden tarih ve saat kaydı yoktur? Zir Vadisi'ndeki aramalarda bomba imha ekiplerinin üzerinde koruyucu kıyafet yok?

* Zir Vadisi'nde bulunduğu iddia edilen 18 el bombası Ümraniye'deki bombalarla neden bu kadar benzer özellikler taşıyor?"

ASKERİ MAHKEME İNCELESEYDİ...

Mustafa Dönmez'in avukatı Celal Ülgen de mahkemede çarpıcı bir iddiada bulundu. Müvekkilinin sanki çok sayıda mühimmatı alıp saklamış, Başbakan Erdoğan'a suikast planlamayı düşünmüş bir kişi olarak gösterildiğini ifade eden Ülgen, sadece Dönmez değil çok sayıda asker ve sivil hakkında tertipler ve komplolar oluşturulduğunu savundu. Dönmez'in gelecek günlerde Genelkurmay Askeri Mahkemesinde duruşması olduğunu hatırlatan Ülgen, bu mahkemenin verdiği ilk karara değinerek, "Genelkurmay Askeri Mahkemesi ya bu imajın etkisinde kalıyor, esaslı, derinden inceleme yapmadan karar veriyor ya da 'Ben Türk Silahlı Kuvvetleriyim, Mustafa Dönmez olayıyla mı uğraşacağım, varsın dışarı atalım' diyor. Genelkurmay Askeri Mahkemesi çok iyi bir inceleme yapsaydı Balyoz korkusu olmayacaktı. Mustafa Dönmez olayı püskürtülmüş olsaydı bugün Balyoz'da bu kadar general tutuklanmayacaktı" dedi.

ZİR VADİSİ DAVASI SİL BAŞTAN

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Yarbay Dönmez'i Zir Vadisi ve Sapanca'daki evinde bulunan askeri mühimmatları gizlemek suçundan 4 yıl hapse mahkum eden Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin, Askeri Yargıtay'ın bozma kararına karşı direnmesini haksız buldu. Askeri Mahkeme, Askeri Yargıtay'ın bozma kararı doğrultusunda soruşturmadaki usule ve esasa ilişkin eksikleri tamamlamak zorunda kalacak.

Dönmez, 25 Şubat'ta yeniden askeri mahkemede hakim karşısına çıkacak. Tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tanık olarak dinlenip dinlenmeyeceği de duruşmalar sırasında belli olacak.

Günün Önemli Haberleri