Yaptırımlar İran'ı yavaşlattı ama...
Abone olDünya İran'ın nükleer çalışmalarını durdurmak için seferber oldu. Yaptırım üstüne yaptırımla karşılaşan İran ise çözüm için pes etmiyor.
Associated Press tarafından elde edilen uzmanlar
raporunda, İran'ın paravan şirketlerin kullanılması, nakliyatta
gizleme yöntemleri uygulanması, mali işlemler, konvansiyonel
silahlar ve bunlarla ilgi malzemelerin transferi gibi, her alanda
yaptırımları delme çalışmalarını sürdürdüğü
bildirildi.
Raporda, İran'ın bir taraftan da uranyum zenginleştirme ve ağır su reaktörleriyle ilgili faaliyetlerini sürdürdüğü, balistik füze alanında testlere devam ettiği kaydedildi.
Bununla birlikte, yaptırımların İran'ın yasaklı nükleer faaliyetleri ve füze çalışmalarını daha zor, maliyetli ve riskli hale getirdiği vurgulandı.
Raporda ayrıca İran Devrim Muhafızları'nın nükleer faaliyetler ve balistik füze programı için malzeme ve teknoloji sağlama, yasaklı malzeme ve silah kaçakçılığı, yaptırımları delmek için paravan şirketlerin kurulmasının da arasında bulunduğu bir çok yasaklı alanda faaliyet gösterdiği öne sürüldü.
İran'a uygulanan yaptırımların değerlendirilmesi için geçen
kasımda 8 üyeli bir uzmanlar kurulu atanmıştı.
BM Güvenlik Konseyi geçen temmuzda, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmadığı için İran'a dördüncü kez yaptırım uygulamıştı.
İRAN'DA NÜKLEER SANTRAL ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Rusya, İran'da Buşehr nükleer santralinde ilk reaktörün çalışmaya başladığını bildirdi.
Rus devlet şirketi Atomstroyexport'tan yapılan açıklamada, Buşehr nükleer santralinde kendiliğinden fizyon reaksiyonunun geçen pazar günü başladığı belirtildi.
Açıklamada, reaktörün, "minimum kontrollü güç seviyesine" getirildiği, artık kontrol ve koruma sistemleriyle ilgili testlerin yapılacağı belirtildi.
ABD ve bazı müttefikleri, Buşehr nükleer santralinin, İran'ın nükleer silahlar geliştirme girişiminin bir parçası olduğuna inanıyor. İran ise bu suçlamayı reddediyor.
Buşehr nükleer santrali projesi, İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin 1974 yılında Alman Siemens şirketiyle reaktör inşa edilmesi için anlaşma imzalamasıyla ortaya çıktı. Şirket, 1979 yılındaki İslam devriminden sonra projeden çekildi. İran, 1992 yılında Rusya ile projenin tamamlanması için 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.
Rusya, projenin tamamlanmasına yönelik çalışmalarına 1995 yılında başladı. Anlaşma uyarınca, Buşehr'in 1999 yılı temmuz ayında faaliyete geçmesi gerekiyordu.