Yapılarda çelik kullanımı yaygınlaşıyor!
Abone olAğırlıklı olarak endüstriyel yapılarda tercih edilen çeliğin konut, okul, yönetim merkezi gibi projelerde de kullanılarak yaygınlaşması hızlanıyor
Yapısal çelik kullanarak ilk kalıcı ilköğretim okulunu Düzce'de yapan, Türkiye'nin en yüksek çelik binasını Bursa'da inşaa eden, 2004 yılında Kahramanmaraş'ta ilk çelik apartman projesini hayata geçiren Zbs Alfaçelik, sektöre de örnek oluyor
Zbs Alfaçelik, ağırlıklı olarak endüstriyel yapılarda tercih edilen çeliğin konut, okul, yönetim merkezi gibi projelerde de kullanılarak yaygınlaşmasını sağlıyor. Zbs Alfaçelik, 1999 Marmara Depremi'nden sonra çelik taşıyıcı sistem ile inşaa edilen ilk kalıcı ilköğretim okulunu Düzce'de yaptı. Yine, tamamladığında Türkiye'nin en yüksek çelik binası olan Uludağ İhracatçılar Birliği Yönetim Binası'nın 2003'de Bursa'da hizmete açıldığını belirten Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Murat, "2004 yılında Kahramanmaraş'ta ilk çelik apartman projesini hayata geçirdik. Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda endüstriyel yapı, depo, antrepo, fabrika binası, hizmet binası, sanayi tesisi, çok katlı çelik konut, iş merkezi, stadyum ve havalanı hizmet binası inşası gerçekleştirdik" dedi.
ÇELİK KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR
Kuruldukları günden buyana bir taraftan Zbs Alfaçelik'i büyüttüklerini diğer taraftan da Türkiye'de çelik kullanımını yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Rıdvan Murat şöyle devam etti:
"Çeliğin değerinin anlaşılması, alışkanlıkları değiştirmeye yönelik bir süreç. Avantajlarını anlatarak biz de çelik kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Çelik sektörü olarak özellikle son 10 yılda pek çok soru işaretini giderip, çeliğin neden gerekli olduğunu anlattık. Bunda başarılı da olduk, binde 5'ler ile başladığımız sektör payımızı yüzde 10'lara çıkardık. Bu büyümeden dolayı kendimizi alkışlayabiliriz ama dünya ile kıyasladığımızda çok gerilerde olmamız hala yapmamız gereken şeyler olduğunu bize gösteriyor."
Avrupa'nın çelik kullanım ortalamasının yüzde 54 olduğunu söyleyen Murat, "Japonya ile ABD'de yüzde 70'in üzerinde, İran'da ise yüzde 80'lerde. Bizden oldukça ilerideler, çeliğin gerekliliğini çoktan anlamış durumdalar. İşte bu gereklilikten dolayı, biz de hak ettiğimiz noktaya ulaşmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeye ve çeliği anlatmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.