Yapılanlar AB için yetersiz

Abone ol

Kretschmer, "Türkiye, siyasi anlamda çok şey yaptı, ancak yapılması gereken daha çok şey var" dedi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, "Türkiye, siyasi ve ekonomik anlamda çok şey yaptı, ancak yapılması gereken daha çok şey var" dedi.

Hansjörg Kretschmer, Muğla'da "Mart-2006 İtibariyle Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri" konulu konferansta, katılımcılara Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki müzakereler hakkında bilgi verdi.

AB'ye aday ülkelerin demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, azınlıklara saygıyı ve azınlıkların korunmasını temin etmek zorunda olduğunu belirten Kretschmer, "Türkiye, 2004 yılına kadar bu alanda önemli ilerlemeler kaydetti ve bu ilerlemeler Türk vatandaşları açısından daha fazla özgürlük, daha fazla hak ve daha fazla demokrasi anlamına geliyor" dedi.

Türkiye'nin 2001 yılından bu yana çeşitli reformların yanı sıra ekonomik reformlar da yaptığını ifade eden Kretschmer, "Ekonomik reformlar da AB'ye katılım kriterleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu önemli reformlar neticesinde 2004 yılı sonunda Türkiye ile müzakerelerin açılmasını hak ettiği yönünde karar verildi" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu'nun her yıl aday ülkeler için ilerleme raporu hazırladığını, bu raporun 2002 yılından bu yana Türkiye için de hazırlandığını söyleyen Kretschmer, şunları kaydetti:

"Türkiye için 2005 yılında hazırlanan raporda yeterli ölçüde siyasi kriterleri yerine getirmeye devam ettiği vurgulanıyor. Ama raporda 2005 yılında değişim sırasının biraz yavaşladığı belirtiliyor. Şu ana kadar hem ekonomik ve hem siyasi alanda çok şey yapıldı, ancak bununla birlikte yapılacak daha çok şey var."

Kamuoyu görüşüne önem verdiklerini kaydeden Kretschmer, bu konuda AB'ye üye ülkeler ile Türkiye arasında sorun bulunduğunu söyledi.

Her iki tarafın bu konu üzerinde çalışması gerektiğine dikkati çeken Kretschmer, "Özellikle bazı üye ülkelerde halkın çoğunluğunun Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda şüpheleri bulunduğunu görüyoruz. Öte yandan Türkiye'ye baktığınız zaman da Türkiye'nin AB'ye katılımını destekleyen kesimin azaldığını görüyorsunuz. Bu çift yönlü sorunu ele almak için Avrupa Komisyonu bir teklifte bulundu. O da sivil toplum diyalogunun oluşturulması ve finanse edilmesi yönünde" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri