Yapay lenslere dikkat

Abone ol

Katarakt tedavisinde gelinen nokta, bir çok hastaya umut oldu. Uzmanlar ise lensler konusunda uyarıyor.

Kudret Göz Hastanesi Başhekimi Mehmet Bahadır, tatarakt Cerrahisindeki gelişmeler cerrahiyi ve sonuçlarını oldukça tatminkar düzeylere ulaştığını söyledi. Bahadır konuyla ilgili yaptığı açıklamada, göz içi lens uygulanımı ile başlayan büyük değişim cerrahi cihaz ve teknik gelişmeler ile devrim niteliği kazandığını söyleyerek, " Katarakt cerrahiside bugün geldiğimiz son nokta Fako yöntemi ile kataraktın alınması ve göz içine katlanabilir lens konulması işlemidir. Fako temelde kataraktın ultrasonik ses dalgaları ile parçalanarak emilmesi işlemidir." dedi.

İşte Bahadır'ın önemli açıklamaları...

Fako cihazının ucu ile lens çekirdeği ses dalgaları ile kırılır. Kırılıp küçük parçalara ayrılan katarakt parçacıkları yıkanarak göz dışına emilir. Lens kapsülleri içinde kalan artık materyaller özel enstrumanlarca emilir ve kapsül içi temiz hale getirilir. Bundan sonraki işlem bu temiz boşluğa yapay göz içi lenslerin yerleştirilmesidir. Günümüzde kullandığımız modern lensler katlanabilir özellikte olup küçük kesilerden göz içerisine yerleştirilebilmektedir. Tüm bu işlemler yaklaşık 2,5- 3mm lik küçük bir kesiden yapılabilmektedir. Bu işlemler sonrası göze herhangi bir dikiş uygulaması yapılmamaktadır.

Operasyonun toplam süresi deneyimli ellerde 5 dakikayı geçmemektedir. Ameliyat sonrası hasta 15-20 dakika dinlendikten sonra evine dönebilmektedir ve ertesi gün oldukça tatminkar bir görme düzeyine sahip olabilmektedir.

Günümüz katarakt cerrahisi
• Oldukça güvenli
• Oldukça kısa süre gerektiren
• Acısız kolay anestezi: Fako cerrahisi için uygulanan anestezi eğer katarakt çok sert değilse damla anestezisi ile olmaktadır. Sertleşmiş kataraktlarda anestezi için enjeksiyon uygulanabilmektedir.
• Ameliyat sonrası erken görme netliği kazanımı oldukça tatminkar düzeydedir.

Göz içi lensleri ile ilgili birkaç cümle söylenmesinde yardımcı olduğu kanaatindeyim. Göz içi mercekleri oldukça çeşitli olup birçok firma tarafından üretilmektedir. Bu konudaki net önerimiz kullanılacak yapay merceğin mutlaka CE veya FDA onayı olması gerekliliğidir. Bunun yanında merceğin Amerika veya Avrupa üretimi olması tercih sebebidir. Bu konudaki dikkatli yaklaşımlar, kalite kontrol sistemleri yeterli olmayan bazı ülkelerce üretilen birçok sakıncaları olabilecek yapay lenslerin kullanımını engellemiş olacaktır.

Günün Önemli Haberleri