Yapay adalara füze yerleştiren Çin'den açıklama

Abone ol

Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki askeri savunmasını arttıran Çin yönetimi ABD'nin suçlamalarına cevap verdi.

Çin, ABD merkezli düşünce kuruluşunun, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki Spratly Adaları yakınında inşa ettiği yapay adalara uçaksavar ve füze savunma sistemleri yerleştirdiği iddiasına ilişkin söz konusu konuşlandırmaların savunma amaçlı olduğunu iddia etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, olağan basın toplantısında, söz konusu askeri faaliyetlerin Çin’in kendi egemenlik bölgesinde yapıldığı ve savunma amaçlı olduğunu savundu.

Gıng, askeri bataryaların, uluslararası hukukun Çin’in egemenlik bölgesi olarak tanıdığı alanda konuşlandırıldığını ve bunun tamamen normal olduğunu ileri sürdü.

Çin ve ASEAN ülkelerinin çabalarıyla Güney Çin Denizi’nde istikrarın geliştiğini belirten Gıng, “Eğer askeri tesislerin Güney Çin Denizi’ni askerileştirdiği düşünülüyorsa, Güney Çin Denizi’ne gönderilen donanmaların ne olarak düşünülmesi gerekir?” diye sordu.

Savunma Bakanlığı da konuya ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, Güney Çin Denizi’ndeki yapay inşa faaliyetlerinin büyük ölçüde sivil kullanım amaçlı olduğunu, askeri tesislerin ise savunma amaçlı yapıldığını kaydetti.

Bölgeye yerleştirilen silahların tamamen yasal olduğu belirtilen açıklamada, “Birileri sizin evinizin girişinde güç gösterisinde bulunsa siz o kişiye karşı yanınızda sapan bulundurmaz mısınız?” ifadelerine yer verildi.

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezine (CSIS) bağlı Asya Deniz Şeffaflık İnisiyatifi (AMTI), dün yakın tarihli uydu görüntülerinin bulunduğu bir rapor yayınlamıştı. Raporda, Çin ordusunun Güney Çin Denizinde ileri karakol olarak inşa ettiği yedi adaya ilave uçaksavar silahlar ve füze savunma sistemleri yerleştirdiğinin tespit edildiği belirtilmişti.

ÇİN'İN TATBİKATLARI

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Hava Kuvvetleri Sözcüsü Şın Cinkı, Güney ve Doğu Çin Denizi’nde icra edilen uzak deniz hava tatbikatlarının rutin ve yasal çerçevede yapıldığını söyledi.

Tatbikatların 2 yıldır yapıldığını belirten Şın, tatbikatın amacının ani saldırıları karşılama, devriye görevi gerçekleştirme, havada yakıt ikmali, hava kuvvetlerinin uzak deniz görevlerindeki savaş ve hareket kabiliyetlerinin artırılması olduğunu kaydetti.

Japonya ve Tayvan, ÇHKO’ya ait H-K6 stratejik bombardıman uçağı ve çoklu görev kabiliyetine sahip Su-30 savaş jetinin Miyako Boğazı ve Tayvan semalarında aynı anda uçtuğunu tespit ettiklerini açıklamış, bu durumun Tokyo ve Taipei yönetimlerinde endişeye neden olduğu belirtilmişti.

Günün Önemli Haberleri