Yanukoviç Rusya'dan 'askeri birlik istedi'
Abone olRusya'nın BM büyükelçisi BM Güvenlik Konseyi'ne, Ukrayna'nın devrik lideri Yanukoviç'in, sivillerin korunması amacıyla Moskova'dan askeri birlik talep ettiğini söyledi.
Rusya'nın BM büyükelçisi BM Güvenlik Konseyi'ne, Ukrayna'nın devrik lideri Yanukoviç'in, sınır boyunca sivillerin korunması amacıyla Moskova'dan askeri birlik talep ettiğini söyledi.
Rusya'nın BM büyükelçisi Vitaly Churkin Güvenlik Konseyi toplantısında, Yanukoviç'in bu talebi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Cumartesi günü yazılı olarak ilettiğini belirtti.
Rusya günlerdir binlerce askerini Ukrayna'nın Kırım bölgesinde konuşlandırıyor.
Rus güçleri ayrıca Ukrayna'nın sınırlarında askeri tatbikat gerçekleştiriyor ancak Kremlin, Putin'in bu askeri birliklere üslerine geri dönme çağrısı yaptığını belirtiyor.
Ültimatoma yalanlama
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'ın Kırım'daki Ukrayna güçlerine, teslim olmaları için salı sabahı TSİ 05.00'e dek süre verdiğini duyurmuştu.
Rus donanması sözcüsü iddiayı reddetmişti.
Ukraynalı yetkililere göre, ültimatom, Rusya'nın Karadeniz Filosu Komutanı Aleksander Vitko tarafından vermişti.
ncak Rus Interfaks ajansı filo sözcüsünün ültimatom verildiğini reddetiğini duyurmuştu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ukrayna'nın yeni lideleriyle görüşmek ve ülkenin egemenlik hakkına desteğini göstermek için Kiev'e gidiyor.
Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Yuriy Sergeyev Rusya'nın yarımadaya 16 bin asker konuşlandırdığını söyledi.
Sivastapol'daki BBC muhabiri Mark Lowen Kırım'ın fiili olarak Rus ordusunun kontrolünde olduğunu aktardı.
Lowen Ukrayna'nın bölgedeki iki ana askeri üssünün sarılmış olduğunu, havaalanı gibi kilit yerlerin işgal edildiğini, Rus birliklerinin sayıca Ukrayna askerlerinden fazla olduğunu ve Kırım'a giden yolların kesildiğini söyledi.
Lavrov: Rus askerleri Kırım'da kalıcı
Rusya son olarak askerlerinin ülkenin çıkarlarını ve vatandaşlarını korumak için Ukrayna'daki siyasi durum normalleşene dek ülkede kalacağını açıklamıştı.
Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya'nın "aşırı milliyetçi tehditlere karşı insan haklarını savunduğunu" söylemişti.
Rusya Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in geçen hafta devrilmesinin ardından Cumartesi günü Ukrayna'ya asker sevki için Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yetki vermişti.
Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'da yönetimi elinde bulunduranların zaferlerini insan hakları ve azınlıkların özgürlüklerine saldırmak için kullandıklarını söyledi. Lavrov bu ülkede aşırı milliyetçilerin
Rusların çıkarlarını ve Rusça konuşan nüfusun haklarını tehdit ettiklerini belirtti.
Kremlin, Rusya yanlısı Yanukoviç'in görevi bırakmak zorunda kalmasının ardından Ukrayna'daki yeni yönetimi tanımamıştı.
G7'den kınama
Bu arada G8'deki ortakları, Rusya'yı Ukrayna topraklarındaki askeri hareketliliği nedeniyle kınadı. G7 ülkelerinin Beyaz Saray tarafından yayınlanan mesajında Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ettiği belirtildi.
Yedi ülke (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada) haziran ayında Soçi'de yapılması planlanan G8 Zirvesi'nin hazırlıklarını da askıya aldı.
Ayrıca G7 maliye bakanları Ukrayna'ya güçlü mali destek sağlama sözü de verdi.
Ukrayna ordusundan seferberlik
Ukrayna'daki geçici hükümet ise Rusya'yı ülkelerine karşı "savaş ilan etmekle" suçladı ve askeri güçlerine harekete geçme emri verdi. Ukrayna ordusu da Rusya'nın Kırım'a askeri yığınak yapması üzerine tam seferberlik ilan etti.
Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna'nın "felaketin eşiğinde" olduğunu söyledi.
Bu arada Ukrayna'nın yeni atanan Donanma Komutanı, Kiev hükümetine sırtını dönerek, Kırım'da oluşturulan Rusya destekli yönetimin safına geçti.
Tümamiral Denys Berezovsky, "Rusya işgali" endişesiyle teyakkuza geçen Ukrayna hükümeti tarafından cumartesi günü donanmanın başına getirilmişti.