Yanlış giyinmek fıtık edebilir

Abone ol

Son yıllarda gençler arasında fıtık rahatsızlığının arttığını belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, kullanımı...

Son yıllarda gençler arasında fıtık rahatsızlığının arttığını belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, kullanımı yaygınlaşan düşük bel pantolon ve yüksek topuklu ayakkabıların bunun sebeplerinden biri olduğunu söyledi.
Tedavi olmak için İzmir’den gelen 30 yaşındaki Aliye Akçalı, uzun süre giydiği düşük belli kıyafetler ve yüksek topuklu ayakkabılardan dolayı fıtık olduğunu söyledi. Bacaklarında ve ayaklarında uyuşmalar başlamasıyla çeşitli kontroller olduğunu belirten Akçalı, “Yürüme güçlüğü çekiyordum. Buraya gelmeden evvel defalarca fizik tedavi gördüm . Ama ciddiyetini anlayamadığım için geçiştirdim . Fizik tedavinin çare olmadığını en son sınıra geldiği zaman fark ettim. Bildiğimizi zannedip bazı şeyleri önemsemediğimiz için bu rahatsızlıklardan kurtulmamız imkansız” diye konuştu.
Kadınların ayakkabı ve kıyafete düşkün olduğunu ifade eden Akçalı, “Yaşadığım fıtık rahatsızlığından sonra anladım ki oturuş bozukluğu gibi kıyafetlerimiz de bizi fıtık edebiliyormuş. Artık kıyafet giymek için gardırop’un karşısına geçtiğimde ne giyeceğime şaşırıyorum. Kendime giyecek bir şey bulamıyorum. Ama ne olursa olsun hiç bir şey sağlığımdan mühim değil. Bundan sonra yüksek topuk ve düşük belli kıyafetler giymeyi düşünmüyorum. Çünkü sağlığıma kavuştum ve çok mutluyum” dedi.

TENİNİZDE KURUYAN TER FITIK EDEBİLİR
Başta gençler olmak üzere toplumda son yıllarda atlet giymeme alışkanlığı başladığını ifade eden Şahabettinoğlu, “Atlet, insan vücudunda oluşan teri emerek ıslaklığın vücutta kalmasını önlüyor. Son yıllarda moda olan bir başka alışkanlık ise düşük belli pantolonlar ve etekler; bunlar fıtığın başlıca sebeplerindendir. Düşük belli kıyafetler bel bölgemizde bir hassasiyet oluşturuyor. Terlediğimiz zaman ter üzerimizde kuruyor. Bunun sonucunda bel bölgesindeki kasların kasılmasına ve bununla beraber fıtığa sebebiyet veriyor. Bu şekildeki insanların normal insana göre daha fazla fıtık olma riski var” diye kaydetti.

FITIKTAN KURTULMAK MÜMKÜN
Bursa’daki merkezinde bel ve boyun fıtığı hastalarına uzun yıllardır uyguladığı manipülasyon (manuel terapi) yöntemi ile birçok hastanın şifa bulmasını sağlayan Şahabettinoğlu, uyguladığı bu tedavi yönteminin Türkiye’de az sayıda uzman doktor tarafından bilindiğini belirtti. Manipülasyon (manuel terapi) tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğünü ifade etti . Tedavilerin 3-5 gün aralıklarla uyguladığını belirtti. Bu tedavi sırasında rahatsızlığın olduğu bel ve boyun bölgesine ellerle bir takım germe, bastırma ve döndürme gibi teknikler uygulanırken, manipülasyon ile yüzde 98 hastanın iyileştiğini, sadece yüzde 1-2 hastada ameliyat gerektiğini belirten Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, ameliyatın bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda, boyun fıtığında ise ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada gerektiğini aktardı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri