Yangınların yüzde 90’ı insan eliyle çıkıyor

Abone ol

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, orman yangınlarının yüzde 90’ının insan eliyle çıktığını ifade etti.<br/>Orman yangın sezonuna hazırlık...

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, orman yangınlarının yüzde 90’ının insan eliyle çıktığını ifade etti.
Orman yangın sezonuna hazırlıklarıyla ilgili İHA’ya açıklamalarda bulunan müdür Abit Baca, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bugünlerin orman yangınları açısından risk taşıdığını söyledi. Bu yüzden vatandaşları, piknikçileri, çobanları ve köylüleri bu konuda dikkatli olmaya çağıran Baca, "Özellikle ateşli piknik ve tarla temizliği yapmasınlar. Yangın konusunda en ufak bir duman gördüklerinde bize haber versinler. Bizim ekiplerimiz bu konuda hazırlıklı zaten. Hemen müdahale etme şansımız var. Çevre ve Orman Bakanlığımızın hedefi yangınlara ilk müdahalenin 15 dakikada yapılmasıdır. Biz de yangınlara 15 dakika içerisinde müdahale edebilecek şekilde arazözlerimizi, ilk müdahale araçlarımızı ve ekiplerimizi yangın çıkma riski olan yerlere yerleştirdik. En kısa sürede yangınlara müdahale etmeleri için hazır halde bekletiyoruz" diye konuştu.
Vatandaşlardan isteklerinin dikkatli ve duyarlı olmaları olduğunu vurgulayan Baca, “Yangınların yüzde 90’ı insan eliyle çıkıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olmaları gerek. Bilinçsiz olan çocuklarımıza, gençlerimize ve yaşlılarımıza bu konuda sürekli nasihat, bilgilendirme ve uyarılar yapılmalıdır. Vatandaşlarımızın hassas olduğunu biliyorum ama bu hassasiyetlerinin devamını diliyorum. Daha çok kırsal alanda tarla temizliğinden, insanların yaktığı ateşten yangınlar çıkıyor. Doğal nedenlerden de olabiliyor ancak insan faktörü çok fazla” şeklinde konuştu.

"YANAN ORMANLIK ALANLARI YIL İÇİNDE HEMEN AĞAÇLANDIRIYORUZ"
Yanan orman alanlarını yıl içerisinde hemen ağaçlandırdıklarının altını çizen Baca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zaten kanun gereği biz yanan orman alanlarının yerini yıl içerisinde ağaçlandırırız. O konuda hiçbir vatandaşımızın kafasından bir tereddüt olmasın, hemen ağaçlandırma yapılır. Geçen sene bizim 75 orman yangınında 505 hektar orman alanımız zarar gördü. Onlar hemen ağaçlandırıldı, bitkilendirildi. Tekrar orman oluşturulmak üzere gençleştirildi. 2013 yılında ise 37 orman yangımız meydana geldi. Yaklaşık 27 hektar alanda zarar meydana geldi. Bunun tabi bir kısmı örtü yangını yani ağaçlar zarar görmüyor. Yarısı ise tepe yandığı için yeniden yeşillendirmek gerekiyor. Şu ana kadar iyi durumdayız. Büyük bir yangımız olmadı. İnşallah da olmaz. Ekiplerimiz 24 saat hazırlar. 2 su atar helikopterimiz var. Biri Silifke’de biri Bozyazı’da. Yine Adana’da bir uçağımız, bir helikopterimiz var. Yangınları büyümeden bastırıyoruz.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri