Yakınları rehin alınan ABD'liler artık fidye ödeyebilecek
Abone olBaşkan Obama, rehin alınanların yakınları talep edilen fidyeyi ödemek istediğinde yargılanma tehdidiyle karşılaşmayacaklarını açıkladı. Ancak Obama, devletin militan gruplarla iletişime geçip fidye ödemesinin söz konusu olmayacağının da altını çizdi.
Beyaz Saray, ülke dışında rehin alınan ABD vatandaşlarına
yönelik politikasını değiştirdiğini açıkladı.
Başkan Barack Obama, rehin alınanların yakınları talep edilen fidyeyi ödemek istediğinde yargılanma tehdidiyle karşılaşmayacaklarını açıkladı.
Ancak Obama, devletin militan gruplarla iletişime geçip fidye ödemesinin söz konusu olmayacağının da altını çizdi.
2014 yılı içerisinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından rehin alınan ve öldürülen ABD vatandaşları James Foley, Steven Sotloff ve Abdurrahman Kassig için istenen fidyeler ödenmemişti.
Ancak Beyaz Saray'ın politikasını değiştirmesini eleştirenler,
ABD vatandaşlarının militan gruplar için daha cazip hedefler haline
geldiğini savunuyor.
Çok sayıda Avrupa ülkesi rehin alınan vatandaşlarını kurtarmak için talep edilen fidyeleri ödüyor.
Davayla tehdit
"Rehinelerin aileleri bize ve bizzat bana devletin rehine politikasının kendilerini ne kadar kızdırdığını söylediler" diyen Obama, kamu kuruluşlarının bu sorun karşısında olması gerektiği kadar organize olmadığını kabul etti.
Obama, rehin alınan yakınlarını kurtarmak için fidye ödemek isteyen ailelerin yargılanmakla tehdit edilmesini "Kesinlikle kabul edilemez" olarak niteledi.
ABD Adalet Bakanlığı da Obama'nın sözlerini teyit ederek "Rehinelerin ailelerinin yargılanacağını söyleyerek acılarını artırmak istemiyoruz" dedi.
Hükümetin eylemsizliği karşısında birlikte hareket etme kararı alan rehine aileleri kararı olumlu karşılasa da geçen yıl Ağustos ayında IŞİD tarafından öldürülen gazeteci James Foley'nin annesi Diane Foley kararın geç alındığını ifade etti ve "Jim konusuna bize kimse yardımcı olmadı" dedi.
ABD savcıları bugüne kadar rehine ailelerine yönelik herhangi bir dava açmadı.
Ancak militan örgütlere gelir sağlayıcı eylemlerde bulunmak dava konusu olabiliyordu.