Yabancı sermayede rekor
Abone olBabacan, Türkiye'ye giren doğrudan uluslararası yatırım tutarını açıkladı.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'ye giren doğrudan uluslararası yatırım tutarının, bu yılın beş ayında 8,1 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Sadece Mayıs ayında Türkiye'ye gelen uluslararası yatırım tutarının ise 6,6 milyar dolar olduğuna işaret eden Babacan, ''bunlar tarihi seviyeler, Türkiye tarihinde bir rekor'' dedi.
Babacan, A.A muhabirinin, Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişi konusundaki sorularını yanıtladı. Babacan, doğrudan yabancı sermaye girişindeki seyri değerlendirirken, 1993-2003 yılları arasındaki 10 yılda Türkiye'ye giren ortalama yıllık uluslararası yatırım tutarının 1,1 milyar dolarda kaldığını hatırlattı. 2005 yılında bu rakamın 9,7 milyar dolara çıktığına işaret eden Babacan, ''doğrudan yabancı sermaye girişi 2006 yılının sadece 5 ayında ise 8,1 milyar dolar. Bunlar tarihi seviyeler'' ifadesini kullandı. Türkiye'de, geçmişteki doğrudan uluslararası yatırım tutarının 1 milyar doları aşmadığını hatırlatan Babacan, şunları söyledi:
''Biliyorsunuz Türkiye'de uluslararası doğrudan yatırım miktarı bazı olağanüstü durumlar dışında hiç bir zaman 1 milyar dolar seviyesini aşmadı. Türkiye, uluslararası sermayeyi çekmek için her türlü potansiyele sahip olmasına rağmen, gerek ekonomide, gerekse siyasetteki belirsizlikler bunu uzun yıllar boyunca engelledi. Kasım 2002 seçimlerinin ardından sağlanan güven ve istikrar ortamı, uluslararası sermaye açısından da yeni bir dönemi başlattı. Ekonomide üst üste elde ettiğimiz tarihi nitelikteki başarılar, kararlılıkla sürdürdüğümüz yapısal reformlar, uluslararası kuruluşlarla sağlıklı bir zeminde yürüttüğümüz ilişkiler ve Avrupa Birliği katılım sürecine girmemiz, uluslararası yatırımların katlanarak artmasını sağladı.''
YATIRIM TUTARI BU YIL DA ARTMAYA DEVAM EDECEK...
Türkiye'nin, 2005 yılında 9,7 milyar dolar uluslararası sermaye çektiğini hatırlatan Babacan, ''bu gerçekten tarihi bir rekordu. Ancak bunun 2006 ve sonrasında yine artmaya devam edeceği de, net şekilde görülüyor'' şeklinde konuştu. Ocak-Mayıs dönemine ilişkin verilerin dün itibariyle belli olduğunu hatırlatan Babacan, Türkiye'de, 2006 yılının beş aylık döneminde 8,1 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım gerçekleştiğinin altını çizdi.
MAYIS AYI GİRİŞİ TÜRKİYE TARİHİNDE REKOR...
Sadece Mayıs ayında Türkiye'ye gelen uluslararası yatırım miktarının 6,6 milyar dolar olduğunu belirten Babacan, bunun Türkiye tarihinde bir rekor olduğunu vurguladı. Babacan, yatırımların, telekomunikasyon ile toptan ve perakende ticaret sektörlerinde yoğunlaştığını da kaydetti.
YATIRIMCI, UZUN VADELİ İSTİKRAR ORTAMI GÖRÜYOR
Uluslararası doğrudan yatırımların, miktar olarak katlanarak artmasının ötesinde, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli bir gösterge olduğunun da altını çizen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bir kere yabancı yatırımcı, Türkiye'de uzun vadeli istikrar ortamı görüyor. Ekonomide sürdürülebilirlik görüyor. Uyguladığımız ekonomik programa güvendiğini belli ediyor. Yatırımcı, önümüzdeki 5 yıl, 10 yıl, hatta daha uzun vade içinde ekonomiye güvenmese sermayesini getirip buraya yatırmaz.''
CARİ AÇIĞIN FİANSMANI...
Öte yandan cari açığının finansmanı açısından da doğrudan yatırımların çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, ''Cari açığın finansmanı, doğrudan yatırımlarla daha sağlıklı şekilde sağlanmış oluyor'' dedi. Doğrudan uluslararası yatırımların, Türkiye ekonomisinin dışa açık ve rekabetçi yapısını güçlendirdiğini belirten Babacan, ''Türkiye, son üç buçuk yılda, ekonomik potansiyelini açığa çıkarmak için eşsiz bir fırsat yakaladı. Ekonomimiz küresel bir güç olma yolunda kararlılıkla ilerliyor. Doğrudan yatırımlar, ekonomik boyutuyla olduğu kadar, iç politika ve dış politikanın istikrarlı şekilde ilerlemesine de katkı sağlıyor'' şeklinde görüş bildirdi.
YATIRIMIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKTI..
Babacan, uluslararası yatırımları çekmenin, bugün her ülke için zorlu ve uzun bir süreç olduğunu da belirtti. ''Yatırımcılara güven vermek, ülkenin potansiyellerini en iyi şekilde tanıtmak, yatırımın önündeki her türlü engeli kaldırmak zorundasınız'' diyen Babacan, ''Sadece çevrenizdeki ülkelerle değil, küresel anlamda bir rekabetin içine girmek zorundasınız. İşte Türkiye bunu başardı'' dedi.
YATIRIM ORTAMINA DÖNÜK YAPILANLAR
Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik önlemlerin alındığını ve kurumsal yapılanmaların gerçekleştirildiğini belirten Babacan, şunları söyledi: ''Biliyorsunuz Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulumuz, verimli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'deki yatırım ortamını tanıtmak amacıyla ''Invest in Turkey'' adı altında bir internet portalını hizmete sunduk. Yine Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın yasası geçtiğimiz günlerde TBMM'den geçti. En önemlisi de Sayın Başbakanımızın başkanlığında Yatırım Danışma Konseyi'ni bu yıl üçüncü kez topladık. Bunun yanında makroekonomik iyileşmeler, yapısal reformlar ve Avrupa Birliği süreci yatırımları teşvik eden unsurlar oldu. Biz bu uzun ve zorlu sürecin henüz başındayız. Bu süreç kararlılıkla devam edecek. Buna rağmen üç buçuk yıl içinde oldukça sevindirici seviyelere ulaştık. ''
ULUSLARARASI YATIRIMLAR ÇOK DAHA İYİ SEVİYELERE ULAŞACAK
Gelinen noktada, doğrudan uluslararası yatırım tutarında artış olduğunu belirten Babacan, 2006 yılının tamamında doğrudan uluslararası yatırımların çok daha iyi seviyelere ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Doğrudan uluslararası yatırımların, ''istihdam, üretim artışı ve öngörülebilirliği'' güçlendirici katkısı olduğunu anlatan Babacan, şunları kaydetti: ''Uluslararası doğrudan yatırımlar, Türkiye için istihdam, üretim, istikrar ve öngörülebilirlik anlamına geliyor. Dolayısıyla bu süreci aksatmadan ve her geçen gün daha da iyileştirerek sürdüreceğiz. Dediğim gibi bu sadece bir başlangıç. Türkiye çok daha iyi seviyeleri görecek.''