Yabancı doktorda son adımlar

Abone ol

Başbakan Erdoğan’ın yabancı doktor çalıştırma önerisinin yasal altyapısı hazırlandı.

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı taslak modele göre, yerli ve yabancı yatırımcılara ‘yap-kirala-devret’ modeliyle sağlık kampüsü kurdurulması planlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yabancı doktor’ açıklamalarıyla gündeme oturan sağlık sistemi değişikliğinde somut adımlar atılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı, fiziksel kapasite sorununun çözümü için ‘yap-kirala-devret’ sistemini içeren taslak bir model hazırladı. Kamu-özel sektör ortaklığını öngören modelle yerli ve yabancı yatırımcıların devlet tarafından tahsis edilecek arazide hastane ve tesis kurması öngörülüyor.

Modele göre, Bakanlar Kurulu’nca düzenlenecek esaslara uyarınca hazırlanacak projeler Yüksek Planlama Kurulu’na sunulacak. Gerekli onayların alınmasının ardından ihaleye çıkılacak. İhaleyi kazanan grup, Sağlık Bakanlığı’nın projesine bağlı kalarak tesisi 3 yıl içinde tamamlayacak. İnşaatın tamamlanmasının ardından devlet, şirkete kira ödeyecek. Kira süresi 49 yılı geçemeyecek.

Modelle 2006-2008 döneminde İstanbul, İzmir ve Ankara’da toplam 7 bin 275 yataklı birer sağlık kampüsü kurulması planlanıyor. Aynı dönemde Denizli, Aydın, Antalya, Gaziantep, İçel, Malatya, Elazığ, Ordu, Samsun, Karabük, Bolu, Kırşehir, Isparta ve Manisa’da da bölge ve devlet hastaneleri kurulması öngörülüyor. Bu kapsamda kurulacak tesislere hekim, hemşire ve diğer görevlilerin atamasını sağlık bakanlığı yapacak.yabancı yatırımcılar YÖK’ten denklik almak kaydıyla yabancı doktor da çalıştırabilecekler.

Kaynak: NTV

Günün Önemli Haberleri