Ya koruma ajan çıkarsa

Abone ol

Melih Gökçek ile düello sonrasında Kılıçdaroğlu’na ‘koruma al’ baskısı geldi. Ama o kararsızdı. Neden mi?



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Melih Gökçek ile düello sonrasında, koruma almasına ilişkin öneriler ve telkinlerle karşılaştı. Ancak Kılıçdaroğlu, koruma almakta kararsız. Nedeni ise; ya koruma bana engel olur ya da ‘ajan’ çıkarsa endişesi.

ÖNCE KORUMAYI İSTEMEDİ
Dişli ve Fırat ile girdiği tartışmalar sonrasında dikkatleri üzerine çeken Kılıçdaroğlu’na CHP lideri Deniz Baykal koruma alması yolunda bizzat telkinde bulunmuş ancak Kılıçdaroğlu o tarihte tehditler almaya başlamasına karşın, korumaya ihtiyaç duymadığını belirterek, bu öneriyi yerine getirmemişti.

GENEL MERKEZE BİLE GİRDİLER
Ancak, Gökçek ile girdiği düello ve arkasında yaşanan gelişmeler üzerine Kılıçdaroğlu’na yeniden koruma alması önerisi geldi. Gökçek’in, Fırat ve Dişli gibi olmadığı ve kaygı duyulması gerektiğini ileri süren CHP’liler, “CHP Genel Merkezi’nin 12. katına Baykal’ın basın toplantısına bile Gökçek yanlıları girebiliyorsa, Kılıçdaroğlu’na da ulaşabilirler” endişesi ile koruma alması yönünde baskı yaptılar.

İSTEMEDEN KORUNMAYA BAŞLANDI
Kılıçdaroğlu’nun Gökçek ile canlı yayına çıktığı gün, STAR TV’nin önüne Gökçek yanlısı 4 araç dolusu taraftar gelmesinden de rahatsız olan ve CHP gençlik kollarından bir grubun da buraya gönderilerek önlem alınmasını sağlayan CHP yöneticilerinin, Kılıçdaroğlu talep etmeden partili birkaç güvenlik görevlisini koruma olarak görevlendirdikleri de belirlendi.

YA AJAN OLURSA
Son iki gündür CHP genel merkezi tarafından geçici olarak görevlendirilen korumaların gizli takibi altında olan Kılıçdaroğlu’nun resmi koruma talebinde bulunmak ve devletten koruma almak ile ilgili endişeleri olduğu öğrenildi. Son dönemde kendisine gizli belge akan Kılıçdaroğlu, görevlendirilecek korumaların çalışmalarına bilerek ya da bilmeden engel olabileceği hatta ‘ajan’ olarak görev yapıp, gizli çalışmalarını ve temaslarını, bilgi ve belge getiren kaynaklarının deşifre etmeleri ihtimalinden endişe duyuyor. Kılıçdaroğlu, parti tarafından bile görevlendirilecek güvenilir korumaların bile bir şekilde rakipleri tarafından baskı altına alınmasından da kaygı duyduğu için koruma ile dolaşmak istemiyor.

HUKUKİ ENGEL YOK
Koruma görevlilerinin korudukları kişilerin özel hayatları, çalışmaları ile ilgili bilgileri deşifre etmesine yönelik herhangi bir hukuki engelleme bulunmuyor. Bülent Ecevit’in eski koruma müdürü DSP’li Recai Birgün, “Bu konuda herhangi bir yasal engel yok. Devlet memuru olarak izinsiz açıklama yapmanın dışında bir korumanın yapacağı açıklamaları engelleyen yasal bir düzenleme bulunmuyor. Ancak etik olmadığı söylenebilir. Korumalar korudukları kişinin beden ve can güvenliği yanı sıra özel hayatı ve çalışma hayatlarının gizliliğini de korumakla görevli sayılırlar. Ama bana da koruma görevim ile ilgili sorular zaman zaman geliyor. Ben de sayın Ecevit’in temaslarını da içeren açıklamaları, uygun görürsem anlatıyorum. Ama bunu engelleyen hiçbir yasal hüküm yok. Ve kimse de bana niye anlatıyorsun diye sormadı. Çünkü engel yok. Elbette korunan kişilerin korumalarına tam olarak güvenmesi gerek. Ama bu tür olayları çok duyduk. Koruyan kişinin koruduğu kişinin gizli çalışmalarını sızdırdığı da bir gerçektir” dedi.
Günün Önemli Haberleri