Wikileaks'ta İngiltere ile ilgili şok iddia
Abone olWikileaks belgeleriyle ortaya çıkan iddialar ülkeleri zor durumda bırakmaya devam ediyor. Son belgenin hedefinde İngiliz hükümeti var.
ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını açıklayan
Wikileaks'teki bir belgede, insan hakları örgütleri tarafından
"ölüm timi" olarak nitelendirilen Bangladeş'teki Acil Müdahale
Taburu'nun (RAB) İngiliz hükümeti tarafından eğitildiği
bildirildi.
Belgeye göre, ülkedeki yüzlerce yargısız infazdan sorumlu tutulan RAB, "sorgulama teknikleri" ve "savaş kuralları" konularında İngiliz hükümeti tarafından eğitildi.
ABD ve İngiltere'nin Bangladeş'teki terörle mücadele hedeflerine yer verilen belgelerden birinde de Washington'ın RAB'a insan haklarının dışında kalan herhangi bir alanda yardım teklif etmeyeceği, bunu yapmanın ABD yasalarına da aykırı olacağı, çünkü RAB üyelerinin çok sayıda insan hakları ihlalinde bulunduğu belirtildi.
Altı yıl önce kurulan RAB, insan hakları savunucuları tarafından binden fazla insanın yargısız infazından sorumlu tutuluyor. Ülkede, bunlar üstü kapalı bir şekilde "çapraz ateş" ölümleri olarak tanımlanıyor. RAB'ın en üst düzey yetkilisi geçen yılın eylül ayında, adamlarının açtığı "çapraz ateşte" 577 kişiyi öldürdüğünü bildirmiş, bu yılın mart ayında ise bu sayıyı 622 olarak yenilemişti.
Uyguladığı işkenceler insan hakları örgütleri tarafından da
etraflıca belgelenen RAB'ın, adam kaçırma ve gasp olaylarında da
sık sık adı geçen üyelerinin çapraz ateş ölümleri için büyük
rüşvetler aldığı da iddia ediliyor.
Ancak belgelere göre, Bangladeş'deki terörle mücadele operasyonlarının güçlenmesini amaçlayan İngiliz ve Amerikalılar, asayişin bozulmasından dolayı endişeli olan halkın saygısını kazanan RAB'ın güçlendirilmesini destekliyor.
Belgelerden birinde, Dakka'daki ABD Büyükelçisi James Moriarty'nin, RAB'ın günün birinde Bangladeş'in FBI'ı olabileceği görüşüne yer veriliyor.
Diğer bir belgede ise, Büyükelçi Moriarty, İngiliz yetkililerin RAB'a 18 aydır soruşturma teknikleri ve çatışma kuralları gibi konularda eğitim verdiklerini söylediklerini belirtiyor.
RAB'a verilen eğitime ilişkin soru sorulduğunda Dışişleri Bakanlığı, İngiliz hükümetinin bir dizi insan hakları alanında eğitim verdiğini bildirdi. Ancak RAB'ın eğitim sorumlusu Mejbah Uddin ise Guardian'a yaptığı açıklamada, geçen yaz bu göreve atanmasından bu yana herhangi bir insan hakları eğitiminden haberdar olmadığını söyledi.
Yine belgelere bakılırsa, İngilizler RAB'a 3 yıl önce, İşçi Partisi'nin hükümeti döneminde eğitim vermeye başladı.