WHO’ya Suriye için çağrıda bulundu

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) temsilcilerini Suriye’de yaşanan insanlık dramına daha fazla duyarlı olmaya çağı...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) temsilcilerini Suriye’de yaşanan insanlık dramına daha fazla duyarlı olmaya çağırdı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu yıl 63’üncü kez düzenlediği Avrupa Bölge Komitesi Toplantısı Çeşme’de başladı.
Sheraton Otel’de başlayan toplam 53 ülkenin Sağlık Bakanı ve temsilcilerinin katıldığı toplantıya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlık etti. Toplantı divan kurulunun oluşturulmasının ardından icra kurulu başkanlığı, kurul yönetim kurulu üyeleri ve komite başkanları seçimi gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, icra kurulu başkanlığına seçildi.
Seçimlerin ardından açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) temsilcilerini Suriye’de yaşanan insanlık dramına daha fazla duyarlı olmaya çağırdı.

WHO NORMAL KOŞULLARDAN DAHA FAZLA HASSASİYET GÖSTERMELİ
Bakan Müezzinoğlu, Suriye’deki iç savaşta kimyasal silah kullanıldığı için hayatını kaybedenler olduğunu ve burada yaşananlara karşı hassasiyet gösterilmesini isteyerek şöyle konuştu: "Suriye’de son zamanlarda kimyasal silahla yaşamını kaybeden bu masum insanların ölümünde WHO olarak duyarlılığı daha da artırarak devam etmesini istiyoruz. WHO olağanüstü durumların yaşandığı dönemlerde normal koşullardan daha fazla hassasiyet göstermeli. Bu duyarlılığın bir göstergesi olarak Gaziantep kentimizde açılacak olan ofis için şimdiden teşekkür ediyorum. Unutmayalım en temel hak yaşam hakkıdır. Buna inanmak ve gereğini yapmak hepimizin sorumluluğundadır."
WHO temsilcilerine Gaziantep’de açılacak olan ofis için teşekkür etmeyi ihmal etmeyen Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaştan kaçan binlerce Suriye vatandaşı için tüm kaynaklarını seferber ettiğini söyledi.

FARKINDALIK OLUŞTURUP KAMUOYU BASKISI OLUŞTURMALIYIZ
Bakan Müezzinoğlu, ülkemizin Suriyeli misafirlerimiz konusunda üzerine düşen görevi hassasiyetle yerine getirdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası sağlık camiası olarak insan sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik politikaları geliştirmeye çalışıyoruz. Ancak sağlık alanı dışında gelişen ve insan sağlığını tehdit eden sonuçlar karşısında da aynı duyarlılığı göstermeliyiz. İnsan sağlığını tehdit edecek gelişmelerin önüne geçmek de görevlerimiz arasında olmalıdır. Bunun için gerekli farkındalığı oluşturup, kamuoyu baskısı oluşturmalıyız. Dünya Sağlık Örgütü’ne de (WHO) bu noktada önemli görevler düşmektedir."

"TÜRKİYE İNSANİ DRAMLAR KARŞISINDA HİÇBİR ZAMAN DUYARSIZ OLMADI"
Müezzinoğlu, Türkiye’nin dünyada ve yakın coğrafyasında yaşanan hiçbir insanlık dramına duyarsız kalmadığını, bu anlayış doğrultusunda Suriyelilere hiçbir ayrım gözetmeden karşılıksız sağlık hizmeti sunduklarına dikkat çekti.
Kutsal inançların, insan ve insana ait değerlerin korunmasını, yaşatılmasını emrettiğini bildiklerini belirten Bakan Mehmet Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O nedenle hiçbir ülke sadece vatandaşları için sağlık politikaları geliştirip bu hizmet sunumunu kendi ülkesiyle sınırlandırmamalıdır. Türkiye bu anlayış doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bugün de dünyada yaşanan insani dramlar karşısında hiçbir zaman duyarsız kalmadı. Bir süredir yakın coğrafyamızda yaşananlar nedeniyle ülkemizde misafir ettiğimiz Suriye vatandaşları için sahip olduğumuz bütün imkanları seferber ettik, ediyoruz. Misafirlerimize hiç ayrım gözetmeden, vatandaşlarımızla aynı sağlık hizmetini karşılıksız olarak sunuyoruz."

"SAĞLIK, SOSYAL POLİTİKALARIMIZIN MERKEZİNDE OLMUŞTUR"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin sağlık alanında son on yılda gerçekleştirdiği sağlık yatırımları hakkında da bilgi verdi.
Türkiye’nin son on yılda sağlık alanında ciddi reformlar gerçekleştirdiğini, dünya genelinde yaşanan ekonomik krize karşın sağlık politikalarının uygulanmasından taviz vermediklerini anlatan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle yeterli gelir düzeyine sahip olmayan ve tüm bu dezavantajlı grupların sağlık hizmetlerine tam ve zamanında ulaşabilmesinin önündeki engelleri kaldırarak, halkımızı GSS kapsamına içine aldık. Sadece vatandaşlarımız için değil tüm insanlar için gerekli olduğuna inanıyoruz. Sağlık ülke ve dünya gündeminin en üst sıralarında yer almıştır. Türkiye’de de sağlık sosyal politikaların merkezinde ve öncelikli olmuştur. Son on yılda ülkemizde ciddi çalışma ve reformlar sağlanmıştır. Sağlığın birçok alan ve etkileşimde olduğu bilinciyle gelecek on yılda sağlık sektörünü daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Sağlık gibi hayatı bir hizmeti sadece bakanlık ve onun ilgili birimleri tarafından yürütülmesi yeterli olmayacaktır. Son yıllarda ülkemiz dünya genelindeki ekonomik krize karşın sağlık politikalarının uygulanmasından taviz vermedi ve kaynak kısıtlamasına gitmedi. Altyapı, ekipmanlar ve insan kaynaklarına yatırım yapmayı sürdürmektedir. Kaliteyi ve ulaşılabilir sağlık hizmetleri ancak sürdürülebilir olduğu zaman başarılı olacağının farkındayız."

Günün Önemli Haberleri