Washington Post Çin'de zorla çalıştırılan Uygur Türklerini yazdı Çin yeni cephe açtı
Abone olWashington Post gazetesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yüz binlerce Uygur Türkü'nün pamuk tarlalarında zorla çalıştırılmasını, "Uygurların geleneksel zihniyetinin ve yaşam tarzının silinme çabası" olarak değerlendirdi.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Pekin
yönetiminin yüzbinlerce Uygur Türkü’nü pamuk tarlalarında çalışmaya
zorladığını yazdı. Gazetenin yayın kurulu, Pekin’in sözde eğitim
kamplarında hapsettiği Uygur Türkleri’nin geleneklerini ve yaşam
tarzlarını ortadan kaldırmaya çalışıldığını yazarken, “Çin, Batı
Çin’deki Müslümanlara yönelik savaş suçunda yeni bir cephe açtı”
başlığını kullandığı makalede, geçen hafta Küresel Politika
Merkezi’nin yayınladığı rapor gündeme getirildi.
Gazetenin yayın kurulu kapsamlı bir makale yazarak, Çin yönetimini eleştirdi.
“Gelenekleri ortadan kaldırıyorlar''
Makalede, Çin’in ulusal ihracat ürünleri arasında pamuğun yüzde 10 olduğunu ve Sincan bölgesinin toplam pamuk üretiminin yüzde 84.9’unu üstlendiği yazarken, elle pamuk toplamanın zorlukları vurgulandı. Makalede pamuk toplamayı reddedenlerin ise “eğitim kampı” adı altındaki açık hava hapishanelerine gönderildiği belirtilirken buralarda Uygur Türkleri’nin dilleri ve geleneklerinin yok edilmeye çalışıldığı belirtildi.
Makalede raporun detayları da yer aldı… Raporda pamuk tarlalarında çalışmaya zorlanan kişilere verilen talimatın, “Yemek yemek, hayatta kalmak, ders çalışmak, iş yapmak ve bunların arasında pamuk toplamak” olduğu aktarıldı. Çince eğitimi verildiği ve Komünist Parti’ye övgülerin sıralandığı eğitimlerin ardından pamuk toplama sırasında da yakından izlendiği kaydedildi.
“Olimpiyatları geri alın”
Çalışanların para aldığının belirtildiği makalede, buna rağmen Uygur Türkleri’nin alıkonulduğu ve eğer pamuk tarlalarında çalışmak istememeleri durumunda “eğitim kamplarına” gönderilmekten korktukları belirtildi.
Washinton Post’un makalesinde Çin’e Uygur Türkleri’ne uygulanan şiddet ve baskı sebebiyle yaptırımların genişletilmesi gerektiği tavsiye edilirken, “Çin’e Uygur Türkleri’ne yapılan zulüm sebebiyle 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapamayacakları anlatılmalı” ifadesi kullanıldı.