Voyager 1, Güneş Sistemi'nden çıkmak üzere
Abone olDünyadan en uzaktaki uzay aracı olan Voyager 1, bir ilke daha imza atıyor. 17 milyar kilometreyi aşkın mesafeden dünyaya yolladığı radyo mesajları yerküreye yaklaşık 16 saatte varıyor.
Dünyadan en uzak mesafede seyreden uzay aracı olan Voyager 1,
Güneş Sistemi'ni arkasında bırakan yolculuğuyla tarih yazıyor.
Şu an dünyadan 17,4 milyar kilometre uzakta olan Voyager 1'in çevresinde tespit ettiği parçacıklar farklı biçimde hareket etmeye başladı.
Güneşten kopan parçacıklar şu ana değin uzayın derinliğine doğru hareket ediyordu. Fakat artık Voyager 1'in çevresinde dışarı doğru değil, yanlamasına hareket eden güneş parçacıkları yüzüyor.
Voyager 1'in güneş sisteminin tamamen dışına çıkarak 'yıldızlar arası' alana giriş yapmasına çok az kaldığı bildiriliyor.
33 yıl önce
Voyager 1'den sorumlu bilimadamı Edward Stone, ''33 yıl önce
uzaya fırlatılan bu aracın halen çalışıyor olacağını ve birbirinden
ilginç bilgiler yollamaya devam edeceğini kimse tahmin edemezdi.''
diyor.
Edward Stone, ''Güneş Sistemi dışına çıkmak için ne kadar seyahat etmek gerektiği konusunda bir fikrimiz yoktu. Şimdi, aşağı yukarı beş yıl alacağını biliyoruz.'' dedi.
Nasa'nın 5 Eylül 1977 tarihinde uzaya fırlattığı Voyager 1'in görevi, Güneş Sistemi'nin dış çeperinde yer alan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenlerini incelemekti.
Bu görevi 1989'da tamamlayan Voyager 1 bunun ardından daha uzaklara, dünyanın da içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi'nin merkezine doğru yeni bir yolculuğa başladı.
Voyager 1, enerji ihtiyacını radyoaktif pilleriyle sağlıyor.
Fakat artık dünyadan iyice uzaklaştığı için, yolladığı radyo mesajları yerküreye yaklaşık 16 saat sonra varıyor.