Vizesiz Avrupa giriş için 10 yasa geliyor
Abone olAB'nin vize muafiyeti yolunda Türkiye'den hayata geçirilmesini istediği 72 düzenleme arasında yer alan 10 yasanın paket halinde sunulacağını söyledi.
Avrupa Birliği-AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AA Editör Masası'na konuk olarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin Suriyeliler için sadece kamplara 8 milyar avro harcadığını hatırlatan Bozkır, Türkiye'de 60 bin Suriyeli çocuk doğduğunu, 450 bin çocuğun da eğitim sistemine dahil olduğunu belirtti. Bozkır, "3 milyar avroyu alın, yeni kamplara koyun" şeklinde bir algı oluşmaması gerektiğini, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı.
Bozkır, şöyle devam etti:
"Biz dedik ki bu parayı Türkiye'ye verme. Bu tamamıyla Suriyeli misafirlerimiz için harcanacak bir para ve bunun karşılığında da Avrupa'ya gitmiş olan mültecilerden Türkiye'ye geri gönderilecek hiç kimse yok. Bu anlaşmanın boyutunda öncelikle 3 milyar avro bir yıl içinde verilecek ve sadece Suriyeliler için harcanacak. Nereye harcanacağına biz karar verelim istiyoruz. Bununla ilgili görüşmeler sürüyor. AB belli bir komisyon kuralım ve buna birlikte karar verelim diyor ve biz de diyoruz ki Türkiye'deki misafirlerle ilgili kararı biz kendimiz alırız. Nerelere harcanacağına ilişkin bir planımız var. Bunu da yakın planda paylaşacağız."
10 YASA İÇİN SÜREÇ BAŞLADI
AB ile vize serbestliği için Türkiye'den 72 beklenti olduğunu söyleyen Bozkır, Geri Kabul Anlaşması imzalandığı an, 11 yasanın bitirilmesi gerektiğini belirtti. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin kanunun taslağının hazır olduğunu kaydeden Bozkır, bu yasayı ocak ayının başında geçirmeyi planladıklarını ifade etti. Bakan Bozkır, "Diğerlerini, meclisin çalışma taslağı etkilenmesin diye bir paket halinde sunma kararı alındı. Yani 10 kadar yasa paket halinde sunulacak" diye konuştu. Bozkır, 72 düzenleme arasında yer alan 10 yasal düzenlemenin tercümesini dün akşam AB komiserlerine gönderdiklerini ve AB'nin görüşlerini talep ettiklerini açıkladı. Volkan Bozkır, AB üyeliği konusunda ortaya atılan imtiyazlı ortaklık modelinin ise gündemden kalktığını, artık kimsenin imtiyazlı ortaklık konusunu konuşmadığını söyledi.