Viyana'daki kritik Suriye zirvesinden ne sonuç çıktı?
Abone olTürkiye’yi Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun temsil ettiği kritik Suriye zirvesinde Esad'ın geleceği konusunda konsensüs sağlanamadı.
Avusturya'nın başkenti Viyana'daki 'Suriye' görüşmeleri; Türkiye, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının katılımıyla başladı. İlk toplantıdan, "istişarelere devam" kararı çıktı; Suriye lideri Beşar Esad'ın geleceği konusunda konsensüs sağlanamadı.
Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun temsil ettiği toplantıda Suriye’nin geleceği değerlendirildi.
Görüşme öncesinde basına görüntü veren bakanlara bir gazetecinin "Bugün tam olarak neyi hedefliyorsunuz, bunu bize açıklayabilir misiniz?" sorusuna ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Evet, ama şimdi değil" karşılığını verdi.
Toplantının ardından gazetecilere konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Suriye konusundaki istişarelerin sürmesi konusunda mutabık kalındığını söyledi.
Suudi Bakan, Esad'ın geleceği konusunda ise halen bir konsensüs sağlanamadığını belirtti.
Kerry, Hotel Imperial'de başlayan "dörtlü görüşme" öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir süre baş başa görüştü. Görüşme sonrası Sinirlioğlu ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr'in de katılımıyla "dörtlü görüşmeye" geçildi.
Washington yönetimi, yetkileri elinden alınmış Esad’ın başkanlığında 6 aylık bir süreçte “yeni Suriye’nin” şekillenmesi önerisiyle toplantıya gelmişti. Rusya ise yetkileri alınmamış Esad’ın ve Baas rejiminin süreçte aktif şekilde yer almasını, geçiş süreci sonunda Esad ve ailesinin durumu ile savaş suçlarının ne şekilde yargılanacağının da netleştirilmesini istiyor.