Vicdani retçiye seçmeli hizmet

Abone ol

Vicdani redden yararlanmak isteyenler için şimdi de alternatif bir hizmet programı hazırlanıyor

Vicdani reddi iç hukukunda tanımayan Türkiye, Avrupa Konseyi'nin aralık ayına kadar verdiği sürede sorunu çözmek için harekete geçti.

Mevcut durumda, 27 AB üyesi ülkeden 13'ünde askerlik yapmak istemeyenler doğrudan muaf tutuluyor. 14 ülkede ise kamu hizmeti şartı bulunuyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre Milli Savunma Bakanlığı'nın çalışmasında her iki uygulamanın karması hedefleniyor.

Buna göre, vicdani ret hakkını kullanan kişi, alternatif bir kamu hizmetinde görev alacak. Bu hizmet, sivil nitelikli ve askerlik süresinden daha uzun olacak. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayandırılacak çalışmaya göre retçi, kendisine verilecek görevin 'zorla çalıştırma veya zorunlu çalışma' olduğunu iddia edemeyecek. İnançları gereği askerlik yapmayı reddeden kişiler alternatif hizmetten de muaf tutulabilecek.

Milli Savunma Bakan'ı İsmet Yılmaz, yurtdışındaki örneklerin ve AİHM kararlarının incelendiğini belirterek, 'Arkadaşlar bakıyorlar, ortak bir çalışmayı getirecekler' diye konuştu. 

AVRUPA'DA DURUM NASIL?

- Almanya'da her yetişkin askerlik hizmeti yapmak zorunda. Ancak vicdani ret hakkı da var. Askerlik yapmak istemeyenler genelde, 9 ay anaokulları, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve huzurevleri gibi kurumlarda çalışıyor. Sivil hizmeti yerine getiren vicdani retçi, askeri kışlada değil evinde yaşıyor. Vicdani retçiler, Kızıl Haç'ın da başlıca personeli arasında yer alıyor. Avusturya'da vicdani retçiler için 8 ay zorunlu askerliğe karşılık 12 ay kamu hizmeti şartı bulunuyor. Yunanistan'da, 12 ay zorunlu askerlik hizmetine karşılık 24 ay kamu hizmeti, Polonya'da 12 ay askerlik hizmetine karşılık 18 ay kamu hizmeti, İsveç'te ise 7.5 ay askerlik hizmetine karşılık yine 7.5 ay kamu hizmeti öngörülüyor.

Günün Önemli Haberleri