Vertigo nedir?

Abone ol

Vertigo son yıllarda özellikle de hareketsiz bir yaşama sahip kişilerde sıkça görülmeye başlandı. Peki vertigo nedir? elmaelma.com'a konuşan Op. Dr. Koray Cengiz vertigo nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir sorularına yanıt verdi.

Zaman zaman baş dönmesi sorununu hepimiz yaşıyoruz. Fakat bu baş dönmesi sorununu ne sıklıkla yaşadığımız konusu önem taşıyor. Ayakta duramayacak kadar başınız dönüyorsa, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemiyle karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Peki vertigo nedir? Belirtileri nelerdir? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz'in elmaelma.com'da yer alan açıklamalarının detayları... 

ŞİDDETLİ BAŞ DÖNMESİ VE MİDE BULANTISINA NEDEN OLUYOR 

Kişinin sürekli olarak çevresinin ve çevresinde bulunan eşyaların dönüyormuş gibi hissetmesi durumudur. Vertigo kendi başına bir hastalık değildir. Bu hastalığa sahip olan kişiler aslında var olmayan bir hareketi yaşamaktadır. Bu sorunu yaşayan kişilerin hepsinin hayatı ciddi anlamda olumsuz etkilenmektedir. Sürekli olarak başı dönen kişinin aynı zamanda, şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı sorunu da yaşamaktadır. Vertigonun sebeplerinin araştırılması gerekmektedir. 

YAŞANILAN DENGE PROBLEMİ KİŞİYİ YATAĞA DÜŞÜREBİLİR 

Vertigo ilk olarak kendini baş dönmesi ile belli etmektedir. Ama baş dönmesinin yanı sıra pekçok belirtisi de bulunmaktadır. Yaşanılan denge problemi kişiyi yatağa bile düşürebilir. Vertigonun belirtileri; şiddetli baş dönmesi, bulantı, kusma, kulak çınlaması, gözlerde anormal hareketler, kulakta basınç.

BİRÇOK FARKLI NEDENİ BULUNMAKTADIR 

Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve Dünya nüfusunun %5 ila %10’unu etkileyen vertigo ortaya çıkmasının nedenlerinden bazıları;  Üst solunum yolu hastalıkları, meniere hastalığı, orta kulak iltihapları, beyin ve beyincik ile ilgili nörolojik hastalıklar ve tümörler iç kulaktaki sıvıların artması,, denge ile ilgili sinyalleri beyne ulaştıran sinirin iltihaplanması, iç kulaktaki kristallerin yerinden oynaması.

VERTİGO NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Bir günde acil servislere baş dönmesi sebebiyle yüzlerce kişi başvuruyor. Birçoğunun doğrudan sebebi vertigo olmasa da teşhis için önemli bir başlangıç noktasıdır. Vertigonun teşhisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu noktada kişide ilk bakılması gereken yaşanan baş dönmelerinin santral kaynaklı mı, yoksa perferik mi olduğudur. Çünkü yapılacak yanlış bir müdahale çok ciddi risklere yol açabilir. Perferik ve santral vertigonun ortaya çıkış nedeni farklı olduğundan farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

TEDAVİ ŞEKLİ VERTİGONUN NEDENİNE GÖRE DEĞİŞİR 

Kişi de vertigo problemi varsa, tedavi şekline karar verilirken vertigoyu ortaya çıkaran nedenlere bakılması gerekiyor. Çünkü tedavi şekli bu nedenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer vertigonun sebebi kulak içi kristallerde yaşanan bir problemse medikal manevralar ve özel egzersizler yoluyla kristallerin dengesi sağlanır. Eğer meniere hastalığına bağlı olarak ortaya çıktıysa tedavi amacıyla bazı ilaçlar kullanılır. 

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN BIRAKILMASI GEREKİYOR 

Bu sorunu yaşayan kişilerin hayatındaki bazı alışkanlıkları değiştirmesi gerekiyor. Bu değişiklikler hastalığın tedavisi için önem taşımaktadır. Örneğin; Sigara ve alkolü bırakmak, daha sağlıklı beslenmek gibi.

Kaynak: elmaelma.com

Günün Önemli Haberleri