Vergiler düşüyor, belediyeler uçuyor

Abone ol

Emlak vergisi değerlerinde düşüş yaşanırken belediyelerin çoğu mevcut değerleri artırıyor.

Emlak vergisine tabi değerlerin düşürülmesi için Temmuz ayında kanun çıkarılmasına karşılık belediyelerin büyük bölümü, mevcut değerleri daha da arttırma yoluna gitti. Emlak vergisinde Değer Tespit Komisyonlarının geçen yıl belirlediği ve bu yıl yürürlüğe giren birim değerler, baş ağrıtmaya devam edecek görünüyor.

Vatandaşların açıklanan değerleri yüksek bulması ve benzer yerler için çok farklı rakamlar uygulanması üzerine, Temmuz ayında birim değerlerin düzeltilmesi için yeni bir Kanun çıkarıldı. Emlak Vergisinde değişiklik yapan ve 12 Temmuz 2006'da yürürlüğe giren bu Kanun ile belediyelere, metre kare birim değerleri düzeltme yetkisi verildi.
    
Bu düzenlemede, vatandaşların açıklanan değerleri yüksek bulmasının yanı
sıra kamuoyunun geri kalmış ve gelişmiş yöreler arasındaki dengesizliğe verdiği tepki de etkili oldu.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, Kanun değişikliği yapılırken, birim değerlerin
düşürülerek düzeltilmesinin amaçlandığını, belediyelere de bu yönde telkinde
bulunulduğunu bildirdiler.
     
GEREKÇELERİ NE?

Yeni Kanunla 11 Ağustos'a kadar emlak vergisine tabi değerleri düzeltme yetkisi alan belediyelerin çok azı, bunu indirim şeklinde kullandı. Bazı belediyeler de, geçen yıl tespit edilen değerlerde herhangi bir değişiklik yapmadı. Buna karşılık birçok belediye, mevcut değerleri daha da arttırma yoluna gitti. Düzeltme sonrası, emlak vergisine tabi değerlerdeki artış, bazı belediyelerde 10-12 kata ulaştı. Böylece, emlak vergisinde indirim bekleyen vatandaşlar, çok daha yüksek bir vergi ödeme durumu ile karşı karşıya kaldı.
         
Düzeltmeler sırasında, 3 büyük il içinde en fazla değer artışı da,
İstanbul'da gerçekleşti.

Günün Önemli Haberleri