Vergi nondan tanırım seni!
Abone olMaliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Artık herkesin kimlik numarası vergi numarası olacak" dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''İster seçim gelsin, ister seçim gitsin hiç farketmez. Biz aynı mali disipline devam edeceğiz'' dedi.
Unakıtan, İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği tarafından düzenlenen ''Türkiye VIII. Vergi Kongresi''nin ''AB Giriş Sürecinde Türk Vergi Sisteminin ve Vergi Denetiminin Sorgulanması'' konulu oturumuna katıldı.
Son zamanlarda Türkiye'nin gerçekleştirdiği en büyük yeniliğin AB ile müzakerelere başlaması olduğunu belirten Kemal Unakıtan, Türkiye'nin artık vergi de dahil her konuda AB kriterlerine göre yaşamaya başlayacağı görüşünü dile getirdi.
Bakan Unakıtan, konuşması sırasında, seçimlerin yaklaşması nedeniyle ''Vergiler konusunda bir taviz verilir mi?'' sorusunun gündeme getirildiğini anımsatarak, ''Benden böyle bir taviz beklemeyiniz. İster seçim gelsin, ister seçim gitsin hiç farketmez. Biz aynı mali disipline devam edeceğiz'' dedi.
Değişik bir uygulama yaptıklarını da kaydeden Bakan Unakıtan, şöyle konuştu: ''Bütün kimlik numaraları Haziran ayından itibaren vergi numarası
oluyor. Çünkü yıllardır bunun çalışması yapıldı, çalışmaları da bitti. Artık herkesin kimlik numarası vergi numarası olacak. Bundan sonra daha değişik sorular soracağız, (Kardeşim gel bakalım. 30 yaşına gelmişsin, şimdiye kadar ne kazanıyorsun, ne yedin ne içtin, nerden kazandın, bir hesabını ver bakalım) diyeceğiz. Soracağız.'' Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Ben
hep söylüyorum, benim bütçe iyi olduğu zaman Dışişleri Bakanı'nın yürüyüşü değişir. Bu, böyle...'' dedi.
Bakan Unakıtan, İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği tarafından düzenlenen ''Türkiye VIII. Vergi Kongresi''nin ''AB Giriş Sürecinde Türk Vergi Sisteminin ve Vergi Denetiminin Sorgulanması'' konulu oturumda yaptığı konuşmada, vergi kanunlarının anlaşılır olması gerektiğine, mevzuatın saydamlığının önemine işaret etti.
Büyüme ve istihdam politikalarını destekleyici, kayıt dışılığı azaltıcı bir vergi sisteminin gerekliliğine dikkat çeken Unakıtan, sık sık vergi mevzuatının değiştirilmesinin yerli ve yabancı yatırımcıların planlarını alt üst ettiğini anlattı.
Kemal Unakıtan, vergide mevzuat, idare ve denetleme konularında yapısal sorunların giderilmesi için çalıştıklarını, bir gecede kayıt dışılığın önlenmesinin mümkün olamayacağını belirterek, ''Kayıt dışılık yüzde 29'lara indi. Niyetimiz bunu sürekli indirerek, 10 sene içinde çağdaş ülkeler seviyesine gelmek'' dedi.
-''KAYIT DIŞIYLA İLGİLİ TEDBİRLERİ ALACAĞIZ''-
Unakıtan, vergi oranlarında değişiklikler de yaptıklarını anlatarak, Türkiye'nin şu an OECD ülkeleri içinde en düşük toplam vergi yüküne sahip 5 ülke içinde yer aldığını söyledi. Unakıtan, şunları kaydetti:
''Türkiye'de eskiden vergi yükü, yani kurumların elde ettiği vergiler ve onların karlarının dağıtımından gelen vergiler, toplam vergiler yüzde 65 idi, OECD ortalaması yüzde 50 idi... Şimdi biz hem Kurumlar Vergisi'nde, hem Gelir Vergisi'nde düşme sağladık. Bu oran şimdi yüzde 34'e düştü. Avrupa ortalaması yüzde 44...'' Bunun, kayıt dışını önleme bakımından faydalı olduğunu görüşünü aktaran Unakıtan, ''Ama illa kayıt dışını önlemek için vergi düşürülecek fikrine asla katılmıyorum. Bunun hesabını kitabını iyi
yapmak lazım. Bize diyorlar ki; (Düşür vergileri, kayıt dışı kalksın), yok öyle bir şey. Kayıt dışıyla ilgili ne tedbir gerekiyorsa alacağız'' diye konuştu.
-''VERGİ SİSTEMİMİZİN EKONOMİK KALKINMAYA HİZMET ETMESİ LAZIM''-
Bakan Kemal Unakıtan, vergi kanunlarında yapılan değişikliklere de değinerek, Kurumlar Vergisi'nin hummalı bir çalışmayla çağdaş bir yapıya kavuşturulduğunu belirtti.
Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda dün itibariyle görüşmelerin tamamlandığını ve kısa zamanda kanunlaşmasını beklediğini kaydeden Unakıtan, bunun arkasından Gelir Vergisi'nin değiştirilmesiyle ilgili çalışmaların başlatıldığını belirterek, 50 yıldan bu yana uygulanan bir kanunu değiştirmenin kolay olmadığını anlattı. Bakan Unakıtan, şunları kaydetti: ''Gelir Vergisi'ni yine bu sene içerisinde Meclis'e, inşallah tamamlayıp getirmeyi düşünüyoruz. Bunun arkasından da Vergi Usul Kanunu'nu getireceğiz ve böylece bizim ana vergi kanunlarımızı tamamlayacağız. Bazı ıvır zıvır vergiler var, onları da durumumuzu düzelttikçe kaldırıyoruz. Vergi sistemimizin ekonomik kalkınmaya hizmet etmesi lazım. Onun için Kurumlar Vergisi'ni düşürüyoruz. Neden? Yatırımları yapacak olanların önünü açmak istiyoruz.'' Kemal Unakıtan, AB'ye katılım sürecinde muhakkak kayıt dışılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı.
-''DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN YÜRÜYÜŞÜ DEĞİŞİR...''-
Bütçedeki en büyük gider kaleminin faiz olduğunu belirten Unakıtan, şunları kaydetti:
''Yıllardan beri biz milyarlarca dolar faiz ödüyoruz. Bu, milletten topladığımız vergilerle ödeniyor. Yazık, günah... Ben doğrusu acıyorum, bazen rakamlara bakıyorum, eskiden bunlar Türkiye'de hiç yokmuş. Bu Türk milleti böyle faizler falan ödemiyormuş. Son senelerin getirdiği bu yükler, 'vergi alma borç al' felsefesi, Türkiye'ye çok ağıra mal olmuş. Onun için biz kendi kaynaklarımızla ayakta kalmaya muktediriz ve kimseye de ihtiyacımız yok. Kimseye muhtaç değiliz. Yalnız, biz kendi kaynaklarımızı harekete geçirelim,
bu kadar... Ha bunun neticesinde ne olacak? İnanın bunun neticesinde
Türkiye'nin çehresi çok değişecek.''
Unakıtan, Türkiye'de ilk defa kişi başına milli gelirin 5 bin dolara geldiğini anımsatarak, ''Bu dediklerimiz olduğu takdirde Türkiye'nin ekonomik büyümesi artacak, gelir seviyesi çok daha fazla artacak ve Türkiye'nin bütçesinin rahatlaması, Türkiye'nin rahatlamasına sebep olacaktır. Ben hep söylüyorum, benim bütçe iyi olduğu zaman Dışişleri Bakanı'nın yürüyüşü değişir. Bu, böyle...'' diye konuştu. Unakıtan, kişi başına milli gelirin 10 bin dolara çıkması durumunda ise vatandaşın yürüyüşünün değişeceği kaydetti.
-MÜKELLEFLER İÇİN ÇAĞRI MERKEZİ-
Kemal Unakıtan, Vergi Dairesi Otomasyon Projesi'nin başlatıldığını da anımsatarak, ''Bu yıl, bu otomasyon sistemi içine girmeyecek hiçbir vergi dairesi kalmayacak'' dedi.
Şimdiye kadar 26,5 milyonu aşan e-beyannamenin elektronik ortamda alındığını belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, toplam beyannamelerin yüzde 75'inin elektronik ortamda alınmaya başlandığını söyledi.
Kemal Unakıtan, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları işbirliği kapsamında, bu yılki ders kitaplarında vergi bilincinin yerleştirilmesi konusuna da yer verileceğini bildirdi. Almanya ve İngiltere ile ortak bir eşleştirme projesi
yürüttüklerini de kaydeden Unakıtan, AB fonlarını kullanarak yine Almanya ve İngiltere ile ortak bir çağrı merkezi kurulacağını ifade etti.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Bu proje, 2007 yılında tamamlanarak hizmete alınacak. Mükellefler bu çağrı merkezi aracılığıyla her türlü sorularına yanıt alabilecekler'' dedi.