Veliaht Prens Selman'dan Çin'e skandal destek!

Abone ol

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Çin ziyaretinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kamplar gündemdeyken Pekin yönetimine terör ve aşırıcılıkla mücadeleye destek açıklamaları dikkati çekti.

Suudi Arabistan Prensi Muhammed Bin Selman, Asya turunun son ayağında  Çin'de görüşmelerde bulundu. Görüşmeler çerçevesinde ikili ticari ve milyar dolarlık anlaşmalar,  Suudi haberi ajansı SPA tarafından basına duyurulurken, Suudi Prens'in Sincan  Uygur Bölgesi'ndeki kamplarla uluslararası toplumun eleştirilerinin odağında olan  Çin'e terör ve aşırılıkla mücadelede saygı ve desteğini sunması, "Suudi Arabistan  Çin'de Müslümanlar için kurulan toplama kamplarını savunuyor." şeklinde  yorumlandı.

Suudi Arabistan Prensi Muhammed Bin Selman, gün içinde Pekin'de Çin -  Suudi Arabistan Yüksek Düzeyli Ortak Komitesi'nin üçüncü toplantısında Başbakan  Yardımcısı Han ile görüştü.

Çin haber ajansı Şinhua, Suudi Prens'in burada "Suudi Arabistan,  Çin'in ulusal egemenlik, güvenlik ve istikrarını koruma çabalarını destekliyoruz.  Dışarıdan Çin'in iç işlerine müdahale edilmesine karşı çıkıyoruz." ifadesini  kullandığını aktardı.

Ayrıca, Çin Devlet Başkanı Şi ile Büyük Halk Salonu'nda görüşen Suudi  Prens Muhammed Bin Selman'ın, "Çin'in, ulusal güvenliği korumak için terörle ve  aşırıcılıkla mücadele önlemleri alma hakkına saygı duyuyor ve destekliyoruz. Çin  ile iş birliğini güçlendirmeye hazırız." ifadeleri dikkati çekti.

Uluslararası toplumda gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle tepki  gören Veliaht PrensMuhammed'in söz konusu açıklamalarını Newsweek dergisi,  "Suudi Arabistan'ın Muhammed Bin Selman'ı Pekin ziyaretinde Çin'in Müslümanlar  için kullandığı toplama kamplarını savundu." manşetiyle okurlarına duyurdu.

Gazete ayrıca, ziyareti "Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın vahşice  katledilmesi nedeniyle Batılı ülkelerin hedefinde olan Suudi Prens Muhammed'in Çin ziyaretini yeni müttefikler oluşturma çabası" olarak yorumladı.

ÇİN'E ULUSLARARASI ALANDAN TEPKİLER

Uluslararası insan hakları kuruluşları, Sincan'da milyonlarca Uygur'un  "yeniden eğitim" gerekçesiyle toplama kamplarında tutulduğunu bir süredir dünya  kamuoyu gündemine getiriyor.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması  Komitesi'nin Çin'de ayrımcılığa uğrayan topluluklarla ilgili Cenevre'de  düzenlediği toplantıya katılan insan hakları kuruluşları, Sincan Uygur Özerk  Bölgesi'nde yerel yöneticilerin siyasi olarak sakıncalı tutumlar içinde olduğunu  iddia ettiği bireyleri siyasi eğitim merkezlerinde alıkoyduğunu bildirmişti.  Örgüt temsilcileri, herhangi bir yargı kararına dayanmadan hürriyetinden  alıkonulan kişi sayısının milyonları bulduğunu dile getirmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bir süre önce yayımladığı raporda,  son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici  polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi açıdan tehlikeli  olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın "siyasi  eğitim merkezleri" denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği iddialarına yer  vermişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN TEPKİSİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, kamplarla ilgili yaptığı  yazılı açıklamada, Çin makamlarının Uygur Türklerine yönelik sistematik asimilasyon politikasının insanlık adına büyük bir utanç kaynağı olduğunu  belirtmişti. Çin makamlarını, Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı  göstermeye ve toplama kamplarını kapatmaya davet eden Aksoy, "Türk kamuoyunun  ağır insan hakları ihlalleri konusundaki tepkisinin Çin makamlarınca dikkate  alınmasını bekliyoruz." ifadesini kullanmıştı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Uygur Türklerine dönük keyfi  tutuklamalar, bir milyondan fazla Uygur Türk'ünün toplama kamplarında ve  hapishanelerde alıkonulması gibi eylemlerin hiçbir şekilde meşru bulunmayacağını  söylüyoruz." şeklinde konuşarak, Pekin yönetiminin bu konuda "şeffaf" olması  gerektiğini belirtmişti.

Günün Önemli Haberleri