Vekillere piyango vurdu
Abone olTBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin emekliliklerini düzenleyen önerge, bütün grupların desteği ile kabul edildi.
Fransa'nın soykırım yasasını kabul etmesinin etkileri
sürerken Millet Meclisi, bu yasaya karşı mücadeleyi tartışmak
yerine kıyak emekliği yasalaştırmayı seçti.
Milletvekillerinin emekliliklerini düzenleyen önerge, geceyarısı operasyonuyla Meclis'te yapılan görüşmelerin ardından hem de bütün grupların desteğiyle kabul edildi.
Buna göre en az 2 yıl vekillik yapanlar ömür boyu emekli
maaşı alabilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin emekliliklerini düzenleyen önerge, bütün grupların desteği ile kabul edildi.
Genel Kurulda görüşmeleri devam eden Emekli Sandığı Kanunu ile
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na Başkanlık Divanı
üyesi milletvekillerinin imzaladığı önergenin kubul edilmesiyle
yeni bir madde eklendi.
Kabul edilen maddeye göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda "Kamu görevlilerine ilişkin hükümleri içeren maddede değişiklik yapıldı.
KIYAK EMEKLİLİK CÜMLESİ EKLENDİ
İlaçta katılım payı getiren düzenlemede dün gece yapılan son dakika değişikliğiyle dışarıdan bu göreve atananlar da dahil bakan ve milletvekillerinin emekli maaşları arttırıldı.
"Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık" görevinde bulunanların aylıklarının düzenlendiği maddeye, "Bakanlar ve milletvekilleri" de eklendi.
Buna göre, dışarıdan Bakanlık veya TBMM üyeliği görevlerinde bulunanlara veya bu görevleri herhangi bir nedenle sona erenlere de malullük ve yaşlılık aylığı bağlanabilecek.
En az 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuş olmaları halinde, Cumhurbaşkanı'na ödenmekte olan aylık ödeneğin yüzde 40'ı esas alınarak, Cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42'si oranında malullük, emeklilik veya yaşlılık aylığı ödenecek.
Aylık ödenebilmesi için, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dışarıdan Bakanlık ya da TBMM üyeliği görevi esas alınarak malullük veya emeklilik aylığı ödenenler hariç olmak üzere, malullük, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olanlar ile aylık bağlanma şartlarına haiz olmayanların en az 2 yıl süreyle Başbakanlık Müsteşarı emsal alınarak sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı ödemiş olmaları zorunlu olacak.
Bakanlık veya TBMM üyeliği görevleri sırasında veya bu görevlerin sona ermesinden sonra ölenlerin hak sahiplerine, 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuş olma ve sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı ödenmesi açısından bu şart anmaksızın, hesap edilen aylık esas alınarak ölüm ya da dul ve yetim aylığı bağlanacak.
Ancak, dışarıdan Bakanlık veya TBMM üyeliği görevlerinde bulunanlar ile bunlardan ölenlerin hak sahiplerine bağlanan aylık bu aylıktan düşükse aradaki fark Hazineden tahsil edilecek.
Bu aylıklar, Cumhurbaşkanı'na ödenmekte olan aylık ödenekteki değişime bağlı olarak yeniden hesaplanarak ödenecek.
VEKİL MAAŞINA YÜZDE YÜZ ZAM
Fransız parlamentosunda kabul edilen sözde soykırım inkarını suç sayan yasaya yönelik tepkilerin sürdüğü saatlerde gerçekleşen değişiklikle, bugüne kadar TÜFE oranında artan bakan ve milletvekili emekli maaşları Cumhurbaşkanının aylık ödeneğine endekslendi. Bu oran önce emeklilik yaşı ile prim gün sayısı koşullarının sağlanmaları kaydıyla Cumhurbaşkanı'na ödenmekte olan aylık ödemenin yüzde 40'ı esas alınarak Cumhurbaşkanı'na bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42'si olarak belirlendi.
Bu değişiklik maaşları yaklaşık 5 bin 600 TL'ye yükseltirken gece yarısı ikinci bir önerge daha verildi. Hesaplama yöntemindeki yüzde 42'lik oranın 31 Aralık 2020'ye kadar yüzde 60 olarak uygulanmasını öngören değişiklikle emekli maaşları bir anda 7 bin 750 TL'ye çıktı.
MADDENİN GEREKÇESİ
Maddenin gerekçesinde, "Dışarıdan Bakanlık veya TBMM üyeliği olarak görev yapmış olanlara, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakanlık görevlerinde bulunmuş olanlara olduğu gibi Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödeneği esas alınarak aylık bağlanması ve aylıkların artışının Cumhurbaşkanlığı ödeneğine bağlanması amaçlanmaktadır" denildi.
Maddenin kabul edilmesinin ardından, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yerinden söz alarak, önergeye destek verdiklerini açıkladılar.
Daha sonra yapılan oylamalarda tasarının 9 maddeden oluşan 1. bölümü kabul edildi.