Vekilin şaşırtan hız limiti

Abone ol

'Formula Zeyid' olarak bilinen AK Parti'li Aslan'ın hız limitine hız çok şaşıracaksınız.

Gazete manşetlerine "Formula Zeyid" olarak geçen AKP"li Zeyid Aslan “Hız benim için tutku değil, alışkanlık” diyor... “Eşim ve çocuğum yanımdayken 180 km."ye kadar iniyorum. Bugüne kadar 20"nin üzerinde ceza aldım ve asla "vekilim" demedim.”


Önce AKP Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle"nin aşırı hız nedeniyle trafik kazası geçirerek bir süre yoğun bakımda kalması, ardından CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt"ün trafik kazası geçirmesi, son olarak da AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan"ın saatte 200 km hız yaparak Ankara-İstanbul arasını 2.5 saatte kat ettiğini söylemesi, “vatana hizmet” amacıyla da olsa “siyasetçilerin limiti ne olmalı?” sorusunu gündeme getirdi.

Bu soruyu önce hız tutkusuyla tanınan AKP Hatay Milletvekili Zeyid Aslan"a yönelttik. Aslan, gazete manşetlerinde "Formula Zeyid" başlığıyla yer almış, hızlı araba kullanmayı sevdiğini söylemiş, hatta şehirlerarası yollarda hız limitinin saatte 90 km"nin üzerine çıkması gerektiğini savunmuştu. Asıl mesleği avukatlık olan Aslan, hıza avukatlık yıllarından alışık olduğunu söyledi. Ankara-İstanbul arasını neredeyse uçaktan bile hızlı kat eden vekilin elbette bir korkusu vardı... Uçak.

“EN ÇOK 200 KM HIZLA GİDİYORUM”
Saatte en çok kaç kilometre hızla araba kullanıyorsunuz?
Benim limitim 200"dür.

Bir aracı 200 km"yle giderken kontrol edebileceğinize inanıyor musunuz?
Ben kontrol edebiliyorum ama herkesin yapabileceğini sanmıyorum.

Şoförlüğünüze güveniyorsunuz o halde...
Güveniyorum tabii.

İyi ama siz ne kadar kontrollü giderseniz gidin sizin dışınızdaki faktörler yüzünden kazalar meydana gelebilir. Bu hız o zaman dezavantaj olmaz mı?
Tabii mekanik arıza da çıkabilir, hayvan da yola atlayabilir. Bunların hepsi mümkün. Bunlar bizim elimizde olan şeyler değil. Ben bu hızları otobanda yapıyorum.

”EŞİM VE ÇOCUĞUM YANIMDAYKEN 180"E İNERİM”

Eşiniz ve çocuğunuz yanınızdayken, eşinizin uyarıları üzerine hızını düşürdüğünüzü açıklamışsınız. Kaç kilometreyle gidiyorsunuz onlar varken?
180 km.

Bu da fazla değil mi?
Evet ama biliyorsunuz teknoloji çok gelişti. Yeni model otomobiller sayesinde hızı hissetmiyorsunuz bile. Bu otomobillerin çoğu elektronik, normal bir araçta 100"le giderken ne hissediyorsanız, yeni model araçlarda 180"le giderken aynı şeyi hissediyorsunuz. Kadrana bakmadığınız sürece ne kadar hızla gittiğinizin farkına varmanız zor.

Hız yapmak sizin için tutku mu? Adrenalin mi salgılıyorsunuz?
Yo, yoo. Tutku falan değil, alışkanlık demek daha doğru olur.

”UÇAK FOBİSİ VAR BENDE, YÜKSEKTEN KORKARIM”

Uçak fobiniz olduğunu söylemişsiniz, bu neden kaynaklanıyor?
Uçağa binemiyorum, yani zaman zaman biniyorum. Çok zorunlu olmadığım sürece uçakla seyahat etmeyi istemiyorum. Herkesin bir korkusu var, bende de yükseklik korkusu vardır.

Gerçekten İstanbul-Ankara arasını 2.5 saatte aldığınız doğru mu?
Doğru, daha altında alanlar da var. Bolu Dağı"nı 8 dakikada geçiyorsunuz, geri kalan yolun büyük bir kısmı otoban zaten. Orada 200-220 yapılabiliyor. Kaynaşlı"dan Adapazarı"na kadar olan yolda 240 yapmak da mümkün.

Sizden daha hızlı bir milletvekili var mı?
Bilmiyorum, onlara sormak lazım. Siyasetçiler mecburen hızlı araba kullanıyorlar. Hizmete yetişebilmek için. Pek çoğu kendi aracını kullanıyor. Bir arkadaşımız Meclis"e milletvekillerine makam şoförü verilmesi konusunda bir teklif getirdi ama kabul edilmedi.

Özel şoförünüz olsun ister miydiniz?
Ben şoförle yapamam, kendim kullanmayı tercih ederim.

”KAZALAR HATALI SOLLAMADAN KAYNAKLANIYOR”

Milletvekilleri bu kadar hız yapabildiğine göre trafik cezası almaktan pek korkmuyorlar herhalde. Ceza konusunda konumunuzu kullandığınız oldu mu?
Hayır, 20"nin üzerinde ceza almışımdır. Polis çevirdiğinde “ben milletvekiliyim” demem.

Bugüne kadar ödediğiniz en yüksek ceza...
Aşırı hız yüzünden almıştım. Ben bilmiyorum, bir dakika seyahatlerimde bana eşlik eden arkadaşıma sormam lazım. Galiba 183 YTL"ydi. Aşırı hız dışında tüm kurallara uyarım ben.

Sizce Türkiye"de trafik kazaları neden kaynaklanıyor?
Trafik kazalarının aşırı hızdan kaynaklandığını sanmıyorum. Hatalı sollamadan kaynaklanıyor. Bu konuda bir araştırmadan yola çıkmıyorum, okuyoruz orada burada. “Hatalı sollama yapmış” deniyor. Hatalı sollama yapılmazsa, kaza oranı çok büyük oranda düşecektir. Uzun yolda sabırsızlanıp, solluyorlar. Yapmamak lazım.

Haber: Yeşim Ergin
Kaynak:
Günün Önemli Haberleri