Ve doğalgazla çalışan araba Türkiye'de
Abone olPolonya'da üretilen Volkswagen'in doğalgazla çalışan Caddy Maxi modeli, 2. Gas Turkey 2010 Fuarı'nda sergileniyor.
Volkswagen’in Polonya fabrikasında üretilen doğal gaz ile çalışan Volkswagen Caddy Maxi modeli, 3. Gas Turkey 2010 Fuarında yer alan Akfel Mühendislik standında sergileniyor.
Akfen Mühendislik’e bağlı Gastrans’ın Koordinatörü Bilal Şaki, sergiledikleri araca ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akfel grup olarak 15 yıldır doğal gaz ile ilgili çalışmalarının olduğunu, özellikle son dönemlerde doğal gazlı araçların kullanımının artırılmasına yönelik projeler sürdürdüklerini ifade etti.
Akfel Mühendislik, İGDAŞ ve Doğuş otomotiv olarak sektöre yeni bir açılım sağlamak ve doğal gazlı araçların satışını yaygınlaştırmak amacıyla doğal gaz ile çalışan bir Volkswagen Caddy Maxi modelinin, İGDAŞ’ın acil servis ve hizmetlerinde kullanmak için tedarik edildiğini kaydeden Şaki, aracın en önemli özelliğinin, dönüşüm sisteminin tamamen doğal gazlı olarak gerçekleştirilmesi olduğunu dile getirdi.
Şaki, araçta 5 adet doğal gaz tüpü olduğunu ve bu tüplerin bagaj hacmini küçültmediğini dile getirerek, daha sonra doğal gaz dönüşümü gerçekleştirilen arabalarda bagajın bir kısmının tüp için ayrıldığına dikkati çekti.
Sonradan dönüştürülen arabaların maksimum 200-250 kilometre yol alabildiğini, fuara getirdikleri Volkswagen Caddy Maxi’nin ise doğal gaz ile 570, benzinle 130 kilometre olmak üzere toplamda 700 kilometre yol alabildiğini belirten Şaki, aracın, dizel versiyonu ile de bir fiyat farkının bulunmadığını kaydetti.
“BU YIL İÇERİSİNDE 2-3 TANE DAHA YENİ DOĞAL GAZ DOLUM TESİSİ YAPILABİLİR”
Şaki, projeleri hakkında şunları anlattı:
“Avrupa Birliği’nde (AB) kısa vadede toplam araç sayısının yüzde 20’sinin doğal gazla çalışan araba olması hedefleniyor. Ülkemizde de AB normlarına uyarak böyle bir hedefe ulaşmak mümkündür. 2008 yılında yayımlanan Enerji Verimliliği Yönetmeliği’nde doğal gazın boru hattıyla ulaştığı şehirlerde toplu taşımacılığın yapılması öngörülüyor. Biz de bu doğrultuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’yle gerçekleştirdiğimiz bir proje ile Kocaeli’de bir doğal gaz dolum istasyonu açtık. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de 45 adet doğal gazlı otobüs aldı. Yaklaşık yüzde 30 civarında yakıt tasarrufu yaptıklarını belirtiyorlar. Toplu taşım, maliyet açısından ciddi etkileri olan bir hizmet. Doğal gaz, otobüslerde dizele göre yüzde 30 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Dolum istasyonları için hemen hemen tüm büyükşehir belediyelerinden talep söz konusu. Bu yıl içerisinde 2-3 tane daha yeni doğal gaz dolum tesisi yapılabilir. Otobüs üreticileriyle de yaptığımız değerlendirmelerde sektörün alternatif yakıtlara yönelmek istediğini görüyoruz.”
Doğal gaz yakıtının otomobillerde LPG’ye göre daha güvenli ve tasarruflu olduğuna işaret eden Şaki, “1 litre LPG yaklaşık 6 bin 600 kilokalori enerjiye sahip. 1 metreküp doğal gaz 9 bin 155 kilokalori enerjiye sahip. Tabela fiyatları aynı olsa dahi doğal gaz yakıtının oluşturacağı tasarruf, LPG’ye göre yüzde 30 düzeyinde. Ülkemizin hemen hemen bütün şehirlerine doğal gaz oluşmuş durumda. İstenildiği zaman doğal gaz bireysel tüketicinin hizmetine sunulabilir. Şu anda Türkiye’de bulunan bütün akaryakıt istasyonlarına doğal gaz dolumu entegre edilebilir. En önemli nokta, doğal gaz dolum tesislerinin kurulması. Şu anda piyasada bulunan araçların doğal gaza dönüşümleri de gerçekleşebiliyor. Biz bu konuda ekipman sağlıyoruz.”