Ve Aziz Yıldırım'ın akıbeti belli oldu

Abone ol

6222 sayılı kanunda yapılan değişikliğin ardından, gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de...

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, soruşturma  kapsamında tutuklanan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 20 şüphelinin tahliye istemlerini reddetti.

İŞTE GEREKÇELER

Futbolda şike soruşturması kapsamında tahliye talepleri, "Tutuklama tarihinden bugüne kadar dosyadaki delillerde şüpheliler lehine tutuklama sebeplerini ortadan kaldırabilecek bir değişikliğin bulunmaması", "Mevcut delil durumu" ve "kuvvetli suç şüphesi" gerekçe gösterilerek reddedildi.

YILDIRIM METRİS'TE KALDI

Şike yasasının değişmesiyle tahliye umudu artan sanıklar, yine cezaevine kaldı. Geçtiğimiz günlerde Yıldırım'ın serbest kalacağı iddiasıyla, eşyalarını evine yolladığı yönünde medyada haberler yer almıştı.

Özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 20 şüphelinin TBMM'de kabul edilen 6250 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'u gerekçe göstererek yaptığı tahliye istemlerini inceledi. Mahkeme, tahliye istemlerinin reddine karar verdi.

KİMLER TAHLİYE İSTEMİŞTİ?

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da yapılan değişikliğin Meclis'te kabul edilmesinden sonra Aziz Yıldırım, Serdal Adalı, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, İbrahim Akın, Abdullah Karakuz, İskender Alın, Korcan Çelikay, Ahmet Ateş, Tayfur Havutçu, Ali Kıratlı, S, Ümit Karan, Cemil Turhan, Mecnun Otyakmaz, Bülent Uygun, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, İbrahim Bülent İşçen, Haldun Şenman ve Talat Emre Koçak'ın avukatları tahliye talebinde bulunmuştu.

GÜL ONAYLARSA YENİDEN TAHLİYE GÜNDEME GELEBİLİR

Ancak tutuklu sanıkların umudu bitmiş değil. 6222 sayılı kanunda yapılan değişikliğin ardından, gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de... Gül, değişikliği onaylarsa şike soruşturması kapsamında tutuklu bulunan bazı isimlerin tahliye olması yeniden gündeme gelecek. Habertürk Gazetesi'nden Gülin Yıldırımkaya konunun uzmanlarına sordu ve bakın nasıl cevaplar aldı..

TAHLİYESİ NEDEN ZOR?

Yasanın değişmesinden çok Aziz Yıldırım'ın tahliye olması ihtimalini eleştiren kesimler şu savı vurguluyor: "Aziz Yıldırım sadece şikeden değil, organize suç şebekesi kapsamında da yargılanacak. O nedenle tahliyesi çok zor." Öte yandan Yıldırım'ın tahliye olup başkanlık görevine devam edebileceğini savunanlar da var... 

Yıldırım dahil herkesin tahliye olması lazım, geç bile kalındı

Ceza Hukuku Derneği Kurucu Üyesi, Spor hukukçusu Av. Engin Tuzcuoğlu

Tutuklama gerekçeleri zaten yerinde değildi. Söz konusu suçların öngörülen cezalarıda çok ciddi oranda düşeceğine göre, birden fazla maçtan konuşmuyorsak bir kişininalacağı ceza maksimum 1.5 yıl olacak. Bunun da yatar süresi 1 yılsa, bu süreninneredeyse yarısını zaten içeride geçirmiştir bu kişiler. Dolayısıyla tutuklama,amacını aşar vaziyette, eğer bu yasal değişiklik yapılırsa. Ben Aziz Yıldırım dadahil herkesin tahliye olması gerektiğini düşünüyorum, sadece şikedensuçlanıyorlarsa. Bunun haricinde suç örgütü kurmakla da suçlandıklarına dair söylemler var. Onlarlailgili, suçlamanın mahiyetini iddianame açıklanmadığı için bilmiyoruz ama şöyle tartışabiliriz:

Türkiye'de son yıllarda bir araya gelen her 3 kişinin örgüt kurduğugibi bir intiba oluştu. Örgüt denilen şey, aynı amaç için birlikte olmaktır. Bu durumda Fenerbahçe ve Trabzonspor yöneticileri nasıl aynı amaç için örgüt kurabilir, bunu anlayamıyorum. İkisi de şampiyon olmak istiyor sonuçta. Bu nedenle ben örgütkurma meselesine de inanmıyorum. Sadece şike suçu olabileceği düşüncesindeyim, bununda cezası 1 yıl alt sınıra düşeceği için muhakkak tahliye edilmeleri gerektiğinidüşünüyorum. Zaten en başından itibaren tutuklama gerekçelerinin yerinde olmadığıdüşüncesindeyim.

Tutuklama neden yapılır, insanlar kaçmasın deliller karatılmasındiye. Bu insanlar suyunu dahi gizli içemeyen insanlar, neyi karartacaklar, nereyekaçacaklar? Ayrıca şike meselesi 2010-2011 sezonundaki maçla ilgilidir. O maç daMayıs ayında oynanmıştı, ne karartılabilir? Toplanan delil toplanmıştır. Ben olmasıgereken tahliyenin artık bahanesi kalmadığını düşünüyorum bu yasa değişikliğiyle.

Yıldırım'ın tahliye olmama ihtimali yüksek, yasa iptal edilebilir
Taraf Gazetesi Yazarı Mehmet Baransu

Aziz Yıldırım üzerinden konuşuyorsak tahliye olmayabilir. Çünkü Aziz Yıldırım ile ilgili davalar sadece şike ile ilgili değil, birçok konu ile ilgilidir çete vb. Aziz Yıldırım'a çete ile ilgili de sorular soruldu, mali konularla ilgili de sorular soruldu. Mali kongredeki teklifle ilgili de sorular soruldu. Mesela şu anda savcılığın mali işlerle ilgili incelemesi sürüyor, oradan neler bulunduğu ya da bulunan bir şey olup olmadığını henüz bilmiyorum. Mali kısımla ilgili de sorun varsa ve bununla ilgili de ayrı bir soruşturma açılacaktır.

Aynı iddianamede kendisine yöneltilen başka suçlamalar da olabilir. O açıdan Aziz Yıldırım'ın tahliye olup olmayacağı konusunda fazlaca yorum yapamıyoruz onu hep beraber göreceğiz. Ama tahliye olmama ihtimali yüksek. Bunu da söyleme sebebim; ben Aziz Yıldırım'a avukatlık yapan isimlerle de, ya da bu davadan tutuklu ya da tutuksuz bulunan kişilerin avukatlarıyla da ve hukukçularla da görüşüyorum. Görüştüğüm kişilerin büyük bölümü tahliye olmama ihtimalinin daha yüksek olduğunu çünkü kendisine sadece şike suçlamasının değil, başka suçlamaların da yöneltildiğini söylüyorlar. Kaldı ki savcılık sorgusunda, ses kayıtlarında ve mahkeme dosyasında bu suçlamaları net bir şekilde görüyoruz. Şike dışındaki suçlamalar yüzünden tahliye olabilir mi, benim de, avukatların da, görüştüğüm hukukçuların da görüşü tahliye olamayacağı yönünde.

Ola ki Aziz Yıldırım tahliye olursa başkanlığa devam edebilecektir, çünkü yasa ortada. Ama Federasyon nasıl bir karar alacak? Ola ki tahliye oldu, tahliye olduğu zaman iddianame açıklandığı zaman dosyalar federasyona gidecek. O zaman federasyon da bir süreç başlatıp Aziz Yıldırım'ın başkanlığını engelleyebilir. Ömür boyu başkanlıktan mahrumiyet verebilir. Başkanlığa dönüş sadece yasa ile ilgili değil bu işin bir de federasyon ayağı da var. Şike davasında adı geçen bazı kişilerde ben de tahliye bekliyorum. Hatta savcı dosyayı da belki örgütlü suç kapsamından da çıkartıp belki başka yere gönderebilir. Savcının mütalaasına karşı mahkeme nasıl bir karar verecek bunu da hep beraber göreceğiz. Ama ben şöyle bir hava seziyorum; Cumhurbaşkanı bu yasayı kısmen de olsa iptal edebilir. Çünkü parlamentonun yarı çoğunluğundan daha fazla kişi oylamaya katılmamış. Tepkiler var, kişiye özel bir yasa olarak algılanıyor. Bu açıdan küçük bir ihtimalde olsa bu yasanın iptali de söz konusu.

Yıldırım kanunen başkanlık yapabilir ama yetkilerini kullanamaz

Spor Hukuku Enstitüsü Yönetim ve Yürütme Kurulu Üyesi, Genel Sekreter Yrd. Av. Hüseyin Alpay Köse

Kanunda yapılan değişiklik sonrası öncelikle futbolcularla diğerlerini ayırmak gerekli. Zira sporcular dışında kalan hemen hemen herkes ceza arttırım kapsamında kalıyor. Buna göre sporcular 1 ila 3 yıl arası ceza alabilirken diğerleri 1,5 ila 4,5 yıl arası ceza alabilecekler. Bunun dışında birde tek suça karışanlarla birden fazla suça karışanların ayrı durumları var. Birden fazla şikeye karışanlar 7 yıl 7 aya kadar ceza alma durumu ile karşı karşıya bulunuyorlar.

Buna ilaveten bazı sanıkların çete kurma ve yönetme gibi suçlarla da isnat altında olduğu düşünüldüğünde; birden fazla şikeye karışma ve çete ile itham edilen bir kulüp başkanı 10 yılı aşan bir ceza ile karşı karşıya demektir. Sonuç olarak tek şikeye karışan sporcu ve diğer kişilerin serbest kalmaları kesin gibi. Ancak birden fazla şikeye karışmış kulüp başkan veya yöneticileri için bu ihtimal çok zayıf görünüyor. Aziz Yıldırımın tahliyesi halinde şu durumda kanunen başkanlık yapmasına bir engel bulunmamakla beraber, TFF tarafından tedbirli olarak Disiplin Kuruluna sevk edildikleri unutulmamalı. Yani kanunen başkanlık yapabilir ama disiplin hukukuna göre başkanlık yetkilerini kullanamaz.

Şike suçundan tahliye olur, hüküm kesinleşinceye kadar da başkan olarak devam eder

Milliyet Gazetesi Spor Yazarı Atilla Gökçe

İddianame henüz açıklanmadığı için Aziz Yıldırım'ın savcı tarafından neyle suçlanacağı çok net şekilde bilinmiyor. Organize suç kapsamına alınırsa tahliyesi zorlaşır ama şike gibi ferdi bir şeyle suçlanırsa tahliyesi olası. Yargı hükmü kesinleşinceye kadar bence görevini devam ettirir. Zaten görevini devam ettirmek istemeseydi Metris'ten istifasını gönderirdi. Demek ki bu süreci başkan olarak tamamlamak ve aklanmak istiyor. Bu isteğine saygı duymak gerekir. Yeni yasaya göre yargının verdiği kararla birlikte başkanlık, yöneticilik unvanı düşebilir. Bu da ancak mahkemenin verdiği kararla değil, bu kararın Yargıtay tarafından da onanmasıyla birlikte olur. Yani bütün hukuk süreci tamamlandıktan sonra, Yüksek Yargı da onaylarsa yöneticilik vasfını kaybeder. Uzun bir süreç.

Cezaların indirilmesi tahliye sebebi değil
Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı Av. Kısmet Erkiner

Birincisi, Aziz Yıldırım'ın neden tutuklandığı açık değil. Bir taraftan 6222 var ama öbür taraftan çete suçlaması olduğu söyleniyor. Çete suçlaması olması halinde TCK'ya göre farklı şekilde cereyan edecektir olaylar. Artı, cezaların indirilmesini ben tahliye için bir sebep olarak görmüyorum. Başka davalar açılır mı derseniz, zaten henüz açılmış bir dava da yok. Belki hiç açılmaz, sonunda takipsizlik kararı da verebilir savcı. Bir sürü spekülasyon yapılıyor. Yıldırım için "Tahliye olması söz konusu değil" ifadesi de aşırı bir ifade. Emin değiliz, sabırla iddianameyi bekleyip davanın ne yönde açılacağını görmemiz lazım.

Bir süre daha tutuklu kalır, tahliye olunca başkanlığa aday olur
Habertürk Gazetesi Spor Yazarı Atilla Türker

Kanun değişikliği sonrası bazı kişilerin tahliye olacağını düşünüyorum. Çünkü bu kanun değişikliği ile birlikte şikeye verilen cezalarda önemli oranda indirime gidildi. Halen Metris'te bulunan kişiler başta olmak üzere önemli isimlerin bu tahliyeden yararlanacağını düşünüyorum. Ancak, 'çıkar amaçlı çete' kurduğu iddiası ile itam edilen kişilerin bir süre daha tutukluluk hali devam ederse buna kimse şaşırmasın. Çünkü her şeyden önce iddianameyi görmek gerekiyor. İddianamede çok ağır suçlamalar, bilgiler, belgeler bulunabilir. Bu doğrultuda net görüntü önümüzdeki günlerde ortaya çıkacaktır.

Bu kanun değişikliği ile ilgili tabii en çok merak edilen isim elbette ki Aziz Yıldırım. Aziz Yıldırım ile ilgili iddiaların başında 'çıkar amaçlı çete oluşturma' ithamı geliyor. Bu doğrultuda iddianamede de savcının bu şekilde ifadeler kullanacağı kuvvetle muhtemel. Savcı mutlaka ki Aziz Yıldırım için çıkar amaçlı çete kurduğu şeklinde bir iddiada bulunacaktır. Bu kapsamda Aziz Yıldırım'ın bir süre daha tutukluluk halinin devam edeceği ihtimali yüksek gözüküyor. Aziz Yıldırım'ın başkanlığa devam edip etmeyeceği konusu ise; Aziz Yıldırım'ın tutukluluk halinin ne kadar devam edeceği bilinmez ama Mayıs ayından tahliye olduktan sonra başkanlık için tekrar adaylığını koyabilir. Malum yasada ceza alana kadar başkanlığa engel bir durum yok.

Günün Önemli Haberleri