Vatandaş şimdi hapı yuttu

Abone ol

Sağlıktaki tasarruf vatandaşı vuracak. Birçok ilaç ödeme listesinden çıkarılıyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bazı ilaçların bedelinin ödeme listesinden çıkarılmasına ilişkin, ''Amaçlanan tasarruf değildir. Bu listede yer alan ilaçların sayısının daha da artırılarak, bunların eczane dışında satışına zemin hazırlanmasıdır'' dedi.

Saydan, sendika genel merkezinde, Maliye Bakanlığının, ''Tedavi Yardımına İlişkin Tebliği'' ile bazı ilaçların ''bedeli ödenecek ilaçlar'' listesinden çıkarılmasına nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Nurten Saydan, toplantıda yaptığı konuşmada, 1 Ağustostan itibaren yürürlüğe girecek genelge ile aralarında çoğunlukla suda eriyen grip ilaçları, balgam söktürücü ve gargara ilaçları ile kalsiyum preparatları, ağız spreyleri ve obezite ilaçlarının bulunduğu 119 ilacın geri ödeme kapsamı dışına çıkarılacağını hatırlattı.

''Tasarruf'' gündeme geldiğinde ilaca ödenen paranın israf olarak değerlendirilmesinin alışkanlık haline geldiğini savunan Saydan, ''Sağlıkta tasarruf olmaz. Çünkü sağlığın ikinci kalitesi olmaz'' dedi. Ödememe gerekçesinin ''maliyet dezavantajı getirmesi'' şeklinde açıklandığını kaydeden Saydan, ilacın insanın yaşam kalitesini yükselteceği konusunun tamamen göz ardı edildiğini vurguladı. Saydan, ödenmeyecekler listesinde yer alan öksürük şuruplarının 2005 yılı ilaç satışlarının toplam ilaç satışı içindeki kutu sayısına göre oranının yüzde 1.6 olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: ''Burada amaçlanan tasarruf değildir. Amaçlanan, bu listede yer alan ilaçların sayısının daha da artırılarak, bunların eczane dışında satışına zemin hazırlanmasıdır.

Batıda buna 'OTC' (Tezgah üstü satış) denilmektedir. Bazı ilaçların eczane dışında marketlerde ve ilaç dükkanı denilen yerlerde satılabilmesine olanak sağlamaktır.'' Saydan, bu ilaçlara reklam serbestisi getirerek, ''tüketimin kamçılanması ve uluslararası sermayeye yeni pazarlar yaratılması ile eczanelerin pazar payının gittikçe düşürerek, eczanelerin eczacıların kontrolünden çıkmasının sağlanmasının'' amaçlandığını savundu.

SSK PROVİZYON SİSTEMİNDEKİ ARIZA
Saydan, son günlerde SSK provizyon sistemlerindeki arızalar nedeniyle vatandaşa ilaç ulaştırmakta zorluk çektiklerini bildirdi. Sosyal güvenlik kurumlarının, eczanelerin, hastalara ilacı zamanında ulaştırmalarını çeşitli şekillerde engellediğini savunan Saydan, 9 günden beri çalışmayan SSK provizyon sistemi nedeniyle SSK'lı hastaların hastane ve eczanelerden aldığı sağlık hizmetinin durma noktasına geldiğini öne sürdü.

''MEDİKAL MALZEMELER İÇİN DE BİR TASARRUF VAR MI?''
Açıklamanın ardından Saydan gazetecilerin, kanser hastalığının tedavisinde de kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendirici ''immune globulin'' ile ilgili bir sorusu üzerine, Çin'de ilacın üretimini yapan fabrikanın kapanması nedeniyle birtakım sıkıntılar yaşandığını, ancak piyasada eş değer ilaçlar bulunduğunu belirterek, konuyla ilgili sıkıntının çözüldüğünü söyledi. Saydan, bir başka soru üzerine, ''119 ilaçtan elde edilecek tasarrufa tasarruf denilemez. Bunun arkasında OTC olduğunu, bunun piyasasının arandığını düşünüyorum'' dedi.

Saydan, vatandaşın marketlerdeki raflardan ilaç alacak bilince sahip olmadığını savundu. Nurten Saydan, Türkiye'de sağlık harcamaları içinde ilaç harcamalarının 8.9, sadece belli bir ihtiyaç gerekçesiyle kullanılan medikal malzemeler için ise 8 milyar dolar olduğunu belirterek, ''Acaba medikal malzemeler için de bir tasarruf düşünülüyor mu?'' diye sordu.

Günün Önemli Haberleri