Varufakis: Yeni bir Versay Anlaşması

Abone ol

Yunanistan'da Euro Bölgesi ile görüşmelerin çökmesinin ardından istifaya zorlanan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkesiyle AB arasında üçüncü kurtarma paketi için varılan anlaşmanın uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Yunanistan'da Euro Bölgesi ile görüşmelerin çökmesinin ardından istifaya zorlanan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkesiyle AB arasında üçüncü kurtarma paketi için varılan anlaşmanın uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Varufakis paketi 'Yeni bir Versay anlaşması' diye niteledi.

Avustralya'nın ABD radyosuna konuşan Varufakis, "bunun uygulanması imkansız bir paket olduğunu Aleksis Tsipras'ın da bildiğini" kaydetti.

Yunanistan'ın alacaklılarının Tsipras'dan intikam alma peşinde olduğunu öne süren eski Yunan maliye bakanı, "Troyka (AB, AMB,IMF) Tsipras'ın, son beş yıldır kendilerine yönelttiği her bir eleştiriyi ona yedirmeye çalışıyor. Sadece hükümette olduğumuz altı ayın değil ondan önceki beş yılın da hesabı" dedi.

Bunun ekonomiyle bir ilgisi olmadığını söyleyen Varoufakis, sözlerini "Bunun Yunanistan'ı yeniden düzelme yoluna sokmakla hiç bir ilgisi yok. Bu Avrupa'nın başına dolanan yeni bir Versay anlaşması ve Başbakan da bunu biliyor. Biliyor ki yapsa da yanacak, yapmasa da" diye sürdürdü.

Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Almanya'ya 28 Haziran 1919'da imzalanan Versay anlaşmasıyla ağır koşullar dayatılmıştı. Anlaşma ülkede büyük tepkiye yol açmış ve bazı kesimler tarafından 'ihanet' olarak görülmüştü. Pek çok tarihçi, ülkede 1920'lerde yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa, Naziler'in iktidara gelişine ve II. Dünya Savaşı'na Versay'ın neden olduğunu düşünmektedir.

Demokrasi ve bankalar

Varufakis, Yunanistan'ın varlıklarının satışı ya da özelleştirmeleriyle oluşturulacak ve bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi ile dış borçların ödenmesinde kullanılacak 50 milyar euroluk fon konusuna atfen de "Darbe sırasında (1967) demokrasiyi alaşağı etmek için kullanılan silah tanklardı. Eh, şimdi de bankalar" diye konuştu.

Yanis Varoufakis Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin aslında Fransa ve İtalya'nın gözünü korkutabilmek için Yunanistan'ı Euro bölgesinden atmayı hedeflediği tezini de tekrarladı.

Eski Maliye Bakanı'na göre Yunanistan'ın dışlanması, Fransa ve İtalya ile müttefik olarak gördüğü Yunanistan'ın Euro bölgesinden dışlanmasını ya da dün gece varılan benzeri bir anlaşmayla hareketsiz hale getirilmesini gerektiriyor.

Varufakis'e göre Schauble, bir federasyon olarak değil bir mali sorumlunun ulusal bütçeleri veto edip egemenlikleri çiğneyebildiği bir Avrupa düşlüyor.

Referandum boşa yapıldı

Bu arada Varufakis'in istifasından bu yana verdiği ilk kapsamlı mülakat da New Statesman dergisinde yayımlandı.

5 ay boyunca sürdürdüğü müzakarelerin perde arkasını anlatan Varufakis, Euro bölgesinin tamamen ve sonuna kadar Almanya tarafından kontrol edildiğini, Yunanistan'ın bir oyuna kurban gittiğini söylüyor.

Varoufakis, 8 gün önce kemer sıkma önlemlerinin halk oyuna sunulduğu referandumun da "boşuna yapılmış olduğunu" kaydediyor.

Neyin yapılmaması gerektiği konusunda ise ısrarlı:

"Bu ülke uzatmalardan, bahanelerden vazgeçmeli. Hiç bir şeyi çözmezken, sanki sorunu çözüyormuşuz gibi yeni borçlar almayı durdurmalıyız. Aslında yaptığımız daha çok kemer sıkma koşuluyla borçlarımızı daha da ödenmez hale getirmek, ekonomiyi daha da küçültmek, ve yükü en zor durumdakilerin sırtına yükleyerek, insani bir kriz yaratmak."

Günün Önemli Haberleri