Varlık fonu nedir ne işe yarar üyeleri kimlerdir ve maaşları
Abone olVarlık fonu nedir, ne işe yarar ve Türkiye'deki varlık fonu görevi nedir üyeleri kim soruları son günlerde vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan Varlık fonları çalışma şekli ve detayları haberimizde.
Varlık fonu nedir, neler yapar ve Türkiye'deki varlık fonu çalışma şekli detayları araştırılıyor. Ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen, özel hukuk hükümlerine tabi olan Türkiye Varlık Fonu, kurulduğu ilk günden bu yana çalışmalarına devam ediyor. İşte, Türkiye Varlık Fonu hakkında detaylar...
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 26 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi başkanı : 12 Eylül 2018 tarihli resmi gazete yayını ile Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Vekilliğine Berat Albayrak oldu. Varlık Fon Yönetim Kurulu Üyeliklerine Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı. Genel Müdürlüğe ise Zafer Sönmez getirildi.
Varlık Fonu neden var? : Türkiye’nin stratejik varlıklarını geliştirmek, değerlerini artırmak ve ülkemizin öncelikli yatırımları için kaynak sağlamak için kurulan Türkiye Varlık Fonu, ülkemizin ekonomik istikrarının arttırılması ve kalkınmasına katkı sağlamak, kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek; mevcut kamu varlığına değer katarak gelecek nesiller için daha güçlü bir Türkiye hazırlamak amacıyla faaliyet göstermektedir.
Varlık Fonuna devredilen şirketler : Varlık fonunun 2016 yılında kurulması ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (Çaykur), THY'nin yüzde 49,12, Halkbank'ın yüzde 51,11 hissesinin Varlık Fonu'na devredildi.
Varlık Fonu ne alıp satıyor? : Şirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurtdışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştiriyor.
Özel hukuk hükümlerine tabi bir Anonim Şirket yapısında olan Türkiye Varlık Fonu, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen bir şirkettir. Türkiye Varlık Fonu'nun amaçları şunlardır;
*Önemli kamu varlıklarında değer artışı sağlayarak ekonomik büyümeye katkıda bulunmak,
*Katılım finansmana uygun varlıkların gelişmesine destek olmak,
*Sermaye piyasalarının araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak,
*Türkiye’ye daha fazla yatırımcı ilgisini çekmek ve yeni yatırımlar için sermaye sağlamak,
*Stratejik önem arz eden sektörlerin gelişmesine ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek amacıyla Türkiye Varlık Fonu’nu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek.