Van'dan mucize haberleri geliyor
Abone olVan'ın Erciş ilçesindeki depremde 47 enkazda kurtarma çalışması yapan ekipler, yaklaşık 65 saat sonra 25 yaşındaki öğretmen Sediye Erdem'i kurtardı.
Kocasıyla birlikte Küplü köyü ilköğretim okulunda görev yapan
Sediye öğretmen, sahra hastanesinde kocasının durumunu sordu. 2
yıllık eşi Ahmet Erdem'in ölüp ölmediğini soran Sediye öğretmeni
ablası Sabriye Acıhan (27) teselli etmeye çalıştı.
Geçen Pazar günü saat 13.41 sıralarında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde Sediye öğretmen 2 yıllık eşi Ahmet Erdem ile birlikte Vanyolu caddesi üzerindeki 5 katlı Emre Apartmanının 3'üncü katında depreme yakalandı. Katları üst üste binen apartmanda kurtarma çalışmaları yapan Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler Ekibi, bugün sabah saat 05.45 sıralarında Sediye öğretmene ulaştı.
İLK İSTEĞİ SU OLDU
Teknik cihazlarla yapılan müdahale sonucu çıkarılan Sediye öğretmen ambulansla stadyum yanında kurulan sahra hastanesine getirildi. Sedye ile hastaneye getirilen genç öğretmen görevlilerden su istedi. Öğretmenin babası Hidayet Acıhan ile kızı Sabriye ile hastaneye gelerek görevlilerden kızıyla ilgili iyi haberleri alınca büyük sevinç yaşadı.
Hastanade görevli doktorlar tarafından müdahale edilen genç
öğretmen ambulansla Van'a götürülürken yanına gelen ablası Sabriye
Acıhan'a eşi Ahmet'in öldüğünü söyledi. Eşi için üzüntü duyan
Sediye Öğretmen'i teselli eden Sabriye Acıhan, "Eşin
ölmedi, onu kurtarmak için ekipler çalışıyor" diye teselli
etmeye çalıştı.
ARAMALAR BÖLGEDE YOĞUNLAŞTI
Sediye öğretmeni 65 saat sonra enkazdan çıkaran özel kuvvetler arama kurtarma ekibi, Emre apartmanında çalışmalarını sürdürüyor. Apartman enkazının yakınında bekleyen depremzedeler, Sediye öğretmen gibi yakınlarının da sağ çıkarmasını büyük bir ümitle bekliyor.
ENKAZDAN BÖYLE ÇIKARILDI...
HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...[PAGE]Van'da meydana gelen depremden yaklaşık 61 saat sonra, Erciş ilçesinde bir üniversite öğrencisi çöken binanın enkazından yaralı olarak kurtarıldı.
İlçe merkezi Seylan Caddesinde bulunan Aydınlar Apartmanının enkazında süren arama kurtarma çalışmaları sonucunda 18 yaşındaki Eyüp Erdem'e ulaşıldı. Ekipler uzun saatler süren çalışmalar sonucu Erdem'i bulunduğu yerden yaralı olarak çıkarmayı başardı. Sedyeye konulan Erdem, ambulansa taşındı. Eyüp Erdem, buradaki ilk müdahalenin ardından ambulansla ilçede oluşturulan Sahra Hastanesi'ne kaldırıldı.
BİLİNCİ AÇIK ÇIKARILDI
Deprem anından bu yana baba Salih Erdem enkazın başından ayrılmadı. Bu arada enkazdan çıkarılırken bilincinin açık olduğu görülen üniversite öğrencisi Eyüp Erdem'in, kurtarma çalışmaları sırasında bulunduğu yerden ekiplerle konuştuğu duyuldu.
ENKAZ ALTINDAN KOLUNU KESEREK ÇIKARDILAR...
HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...[PAGE]Ağrı’dan Van'a yardıma koşan UMKE timinin başındaki Dr. Ekin Taşatan’ın anlattıkları tüyler ürpertti:
“Bir delikten 20 yaşındaki hemşireye ulaştık. Kolu sıkışmış ve kanıyordu. Çok çaba harcadık olmadı. Kritiğe girince kolunu kesmek zorunda kaldık.”
DÜNYADAKİ İLK MEDİKAL KURTARMA
EKİBİ |
UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) dünyada ilk
kez bir deprem ülkesi olan Türkiye'de kuruldu. Gönüllülük esasına
dayalı olan bu sistemde sağlık sektöründe çalışan doktorlar, acil
tıp teknisyenleri, ebeler ve hemşireler gibi sağlık çalışanları yer
alıyor. Acil durumlarda afet durumlarında çalıştıkları işlerini bırakarak ekipleriyle birlikte afet bölgesine giden gönüllülerin görevi enkaz altına kalarak yaralanan kişilere ilk müdaheleyi yapmak. Sivil savunma ve kurtarma ekipleri enkazda yaptıkları çalışmalarda bir yaralının yerini belirledikleri sırada görev UMKE gönüllürine devrediyor. |
Van’ı yerle bir eden depremin olmasından sonra kısa sürede enkaz
alanına Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ulaştı.
Yardıma koşan yaklaşık 200 kurtarma ekibi arasında Sivil Savunma,
Kızılay, Türkiye Taş Kömürü İşletmesi, TSK Deprem Taburu, AKUT,
MAY,GESOTİM, GEA, UMEK, Koç Topluluğu ve Arçelik Arama Kurtarma
ekipleri dikkat çekti. Bu ekipler saatlerce durup dinlenmeden
çalıştı. Onlarca kişiyi enkaz altından sağ çıkarmayı başardı. 14
aylık bir bebeği kurtararak tüm Türkiye’ye umut oldular, kimi zaman
ise 50 saatin üstünde enkazda kalan ve umut kesilenleri kurtararak
hayata tekrar ‘merhaba’ demesini sağladılar. İşte bu ekipler ve
onların hikayeleri...
EN KRİTİK KARAR
Bölgedeki kurtarma ekiplerinden biri Ağrı UMKE. Doktor, teknisyen,
hemşire gibi profesyonellerden oluşuyor. Ağrı’dan gelen UMKE
depremin ikinci günü sıradışı bir kurtarma operasyonuna imza attı.
Timin lideri doktor Ekin Taşatan ve ekibi Van’a ilk ulaşan
ekiplerden. Depremden hemen sonra başladıkları kurtarma çalışmaları
sırasında saatlerce süren uğraştan sonra enkaz altından bir
hemşireyi kurtardılar. Enkaz altında yaşamla-ölüm arasındaki
mücadeleyi Taşatan şöyle anlattı:
“İhbar üzerine söz konusu enkaza geldik. Bir delikten
ilerleyerek 20 yaşındaki hemşireye ulaştık. Kolu sıkışmış ve
kanıyordu. Diğer kolu da yara almıştı. Öncek kurtarmak için epey
çaba harcadık ama sağlık durumu kötüye gitmeye başladı. Çünkü
‘crush’ sendromu yaşıyordu. Bunun anlamı da şudur, ezik ya da
yaralanma sonucu doku kana karışır. Kana karışmasıyla birlikte de
böbrek yetmezliğine yol açar ve yaralı hayatını kaybeder. Değerleri
düşünce mecburen kolunu kesmek kararını aldık.”
BIRAKIN ÖLEYİM
Taşatan, kesmek için önce enkazlarda kesim işlemini yapmaya yarayan
spiral’i kullandıklarını belirterek şöyle devam etti:
“Genel aneztezi yapma imkanımız yoktu. Bu yüzden lokal aneztezi yaptık. Bir de sakinleştirici ilaç verdik. Ancak lokal aneztezi olduğu için hissediyordu. Hatta bir ara beni bırakın öleyim dedi. ama yapmadık. Zaten kolunu ampute edeceğimizi de söyleyemedik. O zaman enkaz altından çıkarmak imkansız hale gelecekti. Önce enkazı kesmede kullanılan spiral adlı kesiciyi kullandık. Ama alan dar olduğu için önce benim parmağım kırıldı başka bir arkadaşımın ise eli kesildi. Öyle olunca yanımızdaki kasatura ile ampute işlemini tamamladık. Zaten kolu kırık olduğu için kesim olunca hemen çıkarttık. Çıkarttıktan sonra bize teşekkür etti. Ancak diğer kolu da iyi durumda değildi. Onun da ampute olacağını tahmin ediyorum. Bu operasyonu ise 5 kişilik arkadaşımla gerçekleştirdik.”
67 SAAT SONRA ÇIKARILDI, YOLDA KALBİ DURDU, AMA YAŞAMA DÖNDÜ....
HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİN...[PAGE]Van'da meydana gelen depremden yaklaşık 67 saat sonra Erciş ilçesinde enkaz altından öğretmen Gözde Bahar, yaralı kurtarıldı.
Depremden sonra ilçede arama kurtarma çalışmalarını sürdüren ekipler, ilçe merkezinde çöken Altıntaş apartmanının enkazında çalışmalarını yoğunlaştırdı. Burada yürütülen çalışmalar sonucunda, saat 08.00 sıralarında 27 yaşındaki Gözde Bahar'a ulaşıldı. Ekipler uzun uğraşlar sonucu Gözde Bahar'ı enkaz altından çıkarmayı başardı.
YOLDA KALBİ DURDU
Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Gözde Bahar, ilçe spor salonunda kurulan Sahra Hastanesine kaldırıldı. Solunum sıkıntısı çeken ve kalbi yolda duran Gözde Bahar, Sahra Hastanesinde yapılan müdahaleyle hayata döndürüldü. Gözde Bahar, daha sonra ambulans helikopterle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
5 Eylülde İngilizce öğretmeni olarak ilçede göreve başladığı öğrenilen Gözde Bahar'ın, daha önce Doğubayazıt da sözleşmeli öğretmen olarak görev yaptığı kısa süre önce de kadrolu öğretmen olarak Erciş'te atandığı öğrenildi.
ANNE KORKULU GÖZLERLE İZLEDİ
Kızının enkaz altından çıkarılışını gözyaşları içinde izleyen anne Şüküfe Çamoğlu, kızının bir arkadaşıyla çöken binada yaşadığını, arkadaşının deprem sırasında evde olmadığını anlattı.
Gözde Bahar'ı hastanede yalnız bırakmayan nişanlısı Hasan Gürcan da, 10 Temmuzda nişanlandıklarını söyledi.