Van'da salgınlara karşı özel önlem
Abone olSağlık Bakanlığı, Van'da oluşabilecek salgın hastalıklara karşı özel tedbirler aldı
Van'da, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan afet
planı çerçevesinde toplum sağlığını etkileyebilecek risklerin
belirlenerek bertaraf edilmesi için çalışma yapılıyor.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Van il personeline ilaveten bakanlık merkez teşkilatından toplam 68 uzman sağlık personeli ile Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığından iki uzman heyet, bölgede incelemelerde bulundu.
Uzman sağlık personelinin aldığı karar doğrultusunda, bulaşıcı hastalıklara bağlı salgınların erken dönemde tespit edilmesi amacıyla özel bildirim sistemi kuruldu. Gerekli durumlarda numuneler alınarak, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi laboratuvarlarında inceleme yapılıyor.
Mevsimin kış olması ve buna bağlı olarak kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunulması gibi nedenlerle her yıl olduğu gibi bu yıl da solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığı, bunun beklenen bir durum olduğu ifade edilen açıklamada, toplam poliklinik sayısı içinde grip benzeri hastalıkların oranının son dört haftada yüzde 6 olduğu, alınan numunelerin hiçbirinde grip virüsüne rastlanılmadığı belirtildi.
Van'da, depremden sonra, toplam poliklinik sayısı içinde ishal
vakaları oranının yüzde 3 olarak tespit edildiğine değinilen
açıklamada, ishal vakalarının su sanitasyonuna yönelik alınan
tedbirlerin katkısıyla beklenenin altında olduğunun anlaşıldığı
ifade edildi.
Afetlerde görülme ihtimali olan kızamık ve kızamıkçık gibi hastalıklara da şu ana kadar rastlanmadığı, bu durumunun bölgedeki aşılama düzeylerinin yüksek olması sayesinde gerçekleştiği vurgulandı.
Grip mevsiminin yaklaşması nedeniyle bilimsel kurulun tavsiyeleri doğrultusunda bölgede grip ve zatürre aşısı yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Uygulama kapsamında 6 ay-5 yaş grubu çocuklara, 65 yaş ve üzeri erişkinlere, kronik akciğer, kalp, böbrek hastalarına, şeker hastalarına ve sürekli aspirin kullanan 18 yaş altındakilere mevsimsel grip aşısı yapılmaktadır. İlaveten 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş ve üzeri erişkinler, dalak hastalığı, kan hastalığı, bağışıklık sistemi yetmezliği, kronik karaciğer, akciğer, böbrek, kalp hastalığı olanlar ile şeker hastalarına durumlarına uygun zatürre aşısı uygulanmaktadır. Ayrıca herhangi bir risk grubuna girmese bile isteyen vatandaşlarımıza da grip aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır.''
İçme ve kullanma suyuna yönelik sanitasyon çalışması da yapıldığına değinilen açıklamada, depremden bugüne kadar 883 su numunesinin alınarak incelendiği, son haftada mikrobiyolojik kirlilik oranının yüzde 1,6'ya düşürüldüğü bildirildi.
Çadır kentlerin kurulması, yeterli sayıda el yıkama musluğu, tuvalet, banyo, çamaşır yıkama düzeni temini, atıkların kontrolü, karbonmonoksit zehirlenmesi ve yangın önlemleri ile ilgili gerekli uyarıların yapıldığı, belediyelerdeki ilgili personel, muhtarlar, çadırkent yöneticilerinin de çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve sürdürülmesi konusunda eğitildiği belirtildi.
Köylere yönelik ise 23 adet gezici sağlık ekibinin hizmet verdiği ifade edildi.