Van'da Feqiye Teyran tartışması

Abone ol

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Van Valiliği'nin Feqiye Teyran Parkı'nın ismini kabul etmemesine tepki gösterdi.

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Van Valiliği'nin Feqiye Teyran Parkı'nın ismini kabul etmemesine tepki göstererek, "Ben bir samimiyet göremiyorum. Devlet bakanları gelip Feqiye Teyran'a methiyeler dizdiler, festivaller yaptılar. Hatta AB'nin tüm büyükelçiliklerini davet ettiler buraya ama Van Belediyesi'nin yaptığında da karşı çıkıyorlar. Bu da devlet politikasının değişmediğinin bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Başkan Bekir Kaya, Van Valiliği'nin Feqiye Teyran adının verildiği parkın ismini kabul etmemesine tepki gösterdi. Van Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle aldıkları kararın hemen ardından İl Valiliği'nin Bahçesaray'da Feqiye Teyran Festivali yaptığını hatırlatan Kaya, "Bahçesaray halkı belediyeye gelerek parkın isminin Feqiye Teyran olması önerisi yaptı. Festival ile birlikte böyle bir çalışmanın uygun olabileceğini dile getirdiler. Biz de talebi meclisimize götürdük. Meclisimiz oy birliğiyle Feqiye Teyran
ismini kabul etti. Belediye mevzuatına göre kararı mahalli idareye bildirdik" dedi.

Kararın valiliğe gitmesinin ardından kendilerine yazı geldiğini ve park isminin Fakiye Teyran olarak değiştirilmesinin istendiğini söyleyen Kaya, "Biz bu kararı tekrar meclisimize götürerek tartıştık ve oy birliği ile reddettik. Sen hem yaptığın işlerde Kürtçe terim, deyim ve isimler kullanacaksın hem de Kürtler kullandığı zaman karşı çıkacaksın. Van Valiliği'nin yaptığı şey aslında Türkiye'deki bu mantığın yansımasıdır" diye konuştu.

Bu kararın ikiyüzlü bir politika olduğunu savunan Kaya, örneğin Washington isminin her ülkede, her yerde farklı telaffuz edildiğini belirterek, "Feqiye Teyran çok önemli bir Kürt şahsiyettir ve tüm Kürtler onu Feqiye Teyran olarak okur, yazar ve bilir. Ancak bir Türk bu ismi farklı bir şekilde telaffuz edebilir ya da bir İngiliz bunu farklı telaffuz edebilir. Telaffuz o dilin karakteridir. Van Valiliği'nin bunu bilmesi gerekiyor. Hangi dilden olursa olsun bir ismin yazılışı o dile göre yapılır ama
telaffuz farklı olabilir. Feqiye Teyran Parkı'nda da yaptığımız buydu" dedi.

"KARAR POLİTİKTİR"

Kararı politik bir karar olarak gördüklerini aktaran Kaya, "Valiliğin bunu kabul etmemesi bizim açımızdan problem değil. Bu park ismi kentin gündemine girmiş ve büyük bir sahiplenme yaratmıştır. Biz de bunu böyle kullanmaya devam edeceğiz. Herkes de böyle bilecek. Yıllarca, 'Bu ülkede Kürt yok, Kürt dili yok' denildi ama Kürtler mücadeleleriyle kendilerini ve dillerini devlete kabul ettirdiler. TRT 6'yı da bu nedenle açmak zorunda kaldılar. Hatta yok dedikleri Kürt dilini Feqiye Teyran üzerinden asimile
etmeye de çalıştılar. Hala da böyle bir iki yüzlülük yapılıyor" iddialarında bulundu.

Van Valiliği'nin Bahçesaray'da düzenlediği Feqiye Teyran Festivali'ne de değinen Kaya, "Devlet bakanları gelip Feqiye Teyran'a methiyeler dizdiler, festivaller yaptılar. Hatta AB'nin tüm büyükelçiliklerini davet ettiler buraya. Ama Van Belediyesi yaptığında da karşı çıkıyorlar. Bu da devlet politikasının değişmediğinin bir göstergesi. Bu AK Parti'nin açılım politikasının Van'da teşhir edilmesidir. Eğer samimiyet olsaydı bu tür şeylere hiç gerek kalmazdı" değerlendirmesini yaptı.

Van Valiliği'nin yapmak istediğine bir anlam veremediğini aktaran Kaya, "Kendilerinin düzenlediği festivalde Feqiye Teyran'a methiyeler düzeceksiniz. Teyran'ı nasıl yaşattıklarını Avrupalılara göstereceksin, onları yalvar yakar Bahçesaray'a davet edeceksin ama Vanlı Feqiye Teyran ismini kullanmayacak, Vanlılara bunu yasaklayacaksın" diyerek tepki gösterdi.

Kendileri için yasaların değil, meşruluğun esas olduğunu aktaran Kaya, "Teyran bu coğrafyanın bir değeridir. Biz hiçbir zaman bunu göstermelik olarak yapmayacağız. Feqiye Teyran bizim için ne ifade ediyor, ne anlatıyorsa öyle yaşatacağız. Biz Belediye Meclisi olarak bu düzeltme talebini reddettik. Bizim için anlamı yok, sadece 20 dakikalık bir zaman kaybımıza neden oldu" dedi.

Günün Önemli Haberleri