Van'da balık ismi tarışması büyüyor

Abone ol

Van Gölü'nde yaşayan endemik balığın ismi konusunda gündeme gelen 'İnci kefali' veya 'Van balığı' tartışmaları sürüyor.

Konuyu gündeme getiren Van Tarih Ve Kültür Araştırmalar Derneği Başkanı İkram Kali, dün Doga Gözlemcileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarıgül'ün karşı cevabına tepki göstererek "Van'ın kültürünü, değerlerini korumaya devam edeceğiz" dedi.

Dernek Başkanı Kali, yaptığı açıklamada, Van Gölü'nün sodalı sularında yaşayan, endemik bir balık türü olan, adını hayat bulduğu Van Gölü'nden alan, Van'ın yerel markalarından "Van balığı" isminin yerine son dönemlerde "İnci kefali" isminin ısrarla ön plana çıkarılmamasına yönelik Vanlıların yerel markalarını, doğal varlıklarını korumayı amaçlayan tepkilerini dile getirdiklerini belirtti.

Sivil toplum kuruluşu olarak buna hakları ve yetkileri olduğunu ifade eden Kali "Aynı açıklamada Van Balığı neslinin korunmasıyla ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mustafa Sarı hocamıza, emeği geçen diğer kurum ve kuruluşlara çabalarından dolayı teşekkürlerimizi, şükranlarımızı belirtmiştik.

Sayın hocamızın gazetelerde yer alan açıklaması üzerine polemiğe girmek istemiyoruz. Ancak Van kamuoyunu da doğru bilgilendirmek zorundayız. Bilinmelidir ki derneğimizin bir tek amacı Van'ın tarihini, kültürünü korumak, doğru tanıtmak bu anlamda Vanlıların hasiyetlerini dile getirmektir.

Bundan 15-20 yıl önce Van Balığı ile ilgili sorumluluk duyan, memleketini seven bir Vanlı olarak Van'ın kültürü, tarihi, sporu ve doğal değerleri ile ilgili çabalarını, emeklerimizi tek tek anlatmayacağını anlatan İkram Kali, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"BALIK BİTME NOKTASINDA İKEN KENDİLERİ NEREDEYDİLER" SORUSUNUN MUHATABI BİZ DEĞİLİZ

"Ama hocamızın "15-20 yıl önce balık bitme noktasında iken kendilerini neredeydiler" sorusuna da kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına çok kısa cevap vermek istiyorum. Dernek Başkanı olarak 20 yıl önce kimselerin ilgi duymadığı, birçoğunun yerini pek bilmediği günlerde, yerli yabancı televizyonları, araştırmacıları Van Balığı'nın korunması ve tanıtılması konusunda danışmanlık yaparak yönlendiren, bu çalışmaların içinde bulunan bizdik.

Yine sabahın kör, kışın soğuk, yazın sıcak günlerinde teşekkür, takdir, paye beklemeden, gönüllü olarak Van Balığı ile balıkçılarımızın sorunlarını gazeteci ve sorumlu bir Vanlı olarak haber yaparak dile getirerek, kamuoyu oluşturan bizdik. Van kültürü ve tarihinde ilk defa "Tandırda Van Balığı"nı, "Van Mutfağında Van Balığı" yemek çeşitlerini araştırarak, belgeleyerek, fotoğraflayarak başta Van Valiliği'nin 'Dünyada Van' dergisinde ve çeşitli yayınlarda yayınlayarak, tanıtarak dikkatleri Van Balığı üzerine çeken bizdik.

Bu konuda arşivlerimiz mevcuttur. Özetle Van Balığı'na, Van'ın değerlerine ilgimiz Van'da doğduğumuz, Van karşı sorumluluk duyduğumuz gün başlamıştır. Aslında Van Balığı ile ilgili çabalarımızı Vanlılar kadar hocamızda çok iyi biliyor, buna ilişkin belgeler arşivlerimizde mevcuttur.

Dolaysıyla hocamızın "Bundan 15-20 yıl önce balık bitme noktasında iken kendileri neredeydiler" sorusunun muhatabı biz değiliz. Önemli olan Van için Van Balığı için, Van'ın yozlaştırılan, yanlış tanıtılan kültürü, yok olmaya başlayan kentsel dokusu ve kimliği için birlikte neler için yapabiliriz ona bakmak lazım."

"VAN'IN KÜLTÜRÜNÜ, DEĞERLERİNİ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Van Tarih ve Kültür Araştırmalar Derneği'nin bir kanarya sevenler derneği olmadığını da belirten Kali "Derneğimiz Van'ın tarihi, kültürü ve doğal değerleri ile ilgili doğru ve gerekli; öneri, görüş ve eleştirilerini dile getirmeye, kamuoyuyla paylaşmaya varlığının gereği olarak bundan sonrada aynı şekilde devam edecektir" diye belirtti.

Günün Önemli Haberleri