Vana kapandı! Ne olacak?

Abone ol

Rusya doğalgazı kapattı. Türkiye sıkıntıya girdi. İran'dan sürpriz bir açıklama geldi. Erdoğan kesinti bizi etkilemez diyor.

Rusya'nın Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye'ye verdiği doğal gazın bu sabah saat 03.30 itibariyle kesti.

Enerji Bakanı Güler, Türkiye’ye Ukrayna üzerinden gelen Rus doğalgazının tamamen kesildiğini açıkladı. Mavi Akım’dan alınan gaz miktarı 48 milyon metreküpe çıkarıldı.

Peki gaz kesintisi bizi nasıl etkileyecek. Bakan Güler, "Halkımızı üşütmeyeceğiz" diyerek, çözüm için çabaladıklarını söyledi. Ek önlemler de bir yandan devreye sokuldu.

MAVİ AKIM'IN MİKTARI YÜKSELTİLDİ

İRAN'DAN SÜRPRİZ KIYAK 
Rusya'nın doğalgazı kesmesi ile
şok yaşayan Türkiye'ye komşu
ülke İran'dan sürpriz bir açıklama
geldi. CNN Türk'ün haberine göre
İran, "Türkiye'ye verilen gaz
miktarını artırabiliriz" dedi.
Türkiye gaz ihtiyacının üçte birini
İran'dan karşılıyor.

Rusya’dan Mavi Akım üzerinden alınan gaz miktarının da günlük 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkarıldığını kaydeden Güler, “Şu anda önlemleri alıyoruz. Alacağımız başka önlemler de var. Doğalgazda yeraltı deposu ve LNG kaynaklarını kullanmaya başladık. Santrallerde ikincil kaynakları kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

38 MİLYON METREKÜP GAZ GELİYORDU

Türkiye doğalgazının yüzde 65’ten fazlasını Rusya’dan alıyor. Rusya’dan Türkiye’ye gaz akışı sağlayan iki hat bulunuyor. Bunlar Batı Hattı ve Mavi Akım.
ERDOĞAN GARANTİ VERDİ
Peki Türkiye bu gaz kesintisi ile
nasıl bir sıkıntı yaşayacak. Başbakan
Erdoğan bu konuda şunları söyledi;
"Şu anda bir kesinti var. Ancak ülkemizde doğalgaz kullanım ve dağıtım açısından bir sıkıntı yok. Aynı şekilde doğalgaz vermeye devam edeceğiz. Tedbirlerimizi aldık, gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Kısa vadede sıkıntımız yok"


Türkiye Ukrayna’dan geçen doğalgaz hattı üzerinden günde 40 milyon metreküp doğalgaz alıyor. Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı doğalgaz anlaşmazlığı sonrasında Türkiye’ye gelen gazda dün yaklaşık 2 milyon metreküplük bir eksilme olmuştu. Batı Hattı sırasıyla Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan’dan geçerek Türkiye’ye ulaşıyor. Bu hattan gaz akışı tamamen durmuş durumda.

AVRUPA’YA GAZ AKIŞI ÜÇTE İKİ AZALDI

Ukrayna gaz şirketi Naftogaz, Rus Gazprom’un Avrupalı müşterilerine Ukrayna üzerinden gönderdiği gazı üçte iki oranında azalttığını açıkladı.
GAZ KRİZİNDEKİ ÜLKELER
Rusya'nın batı hattını kesmesi ile birlikte en büyük krizi Bulgaristan yaşadı. Ülkede her an gaz tükenebilir. Minumum ihtiyaçlar için bile yeterli stok yok.

Polanya'da gaz akışı yüzde 5 azaldı. Stokları olduğu için henüz sıkıntı yaşamıyorlar. 

Avusturya'ya gaz akışı yüzde 90 azaldı.

Hırvatistan bir damla bile gaz alamıyor. Bosna da ise akış yüzde 25 azaldı.


Fransa ve Almanya ise gaz kesintisinden etkilenmediğini duyurdu.

Naftogaz Sözcüsü Valentin Zemlyankisy Gazprom’un, daha önce günde gönderdiği 300 milyon metreküplük gazı 221 milyona, dün de 92 milyon metreküpe düşürdüğünü belirterek, “Gönderdikleri tüm gaz bu. Avrupa bunu birkaç saat içinde hissedecek” dedi.

Rusya, ödenmeyen borçlar ve doğalgaz fiyatlarının zamlandığı yeni kontrat gerekçesiyle, yılın ilk gününde Ukrayna’ya doğalgaz vermeyi kesmişti.

KOMŞUNUN STOĞU BİRKAÇ GÜNLÜK

Bulgargaz Başkanı Dimitar Gogov da yaptığı açıklamada, yılın en soğuk günlerinin yaşandığı bir dönemde doğal gazın kesilmesinin krizin boyutlarını daha da artırdığını belirterek, ''Durum ciddi. Alternatif çözümler üretmek zorundayız'' dedi.

Doğal gaz dağıtımında tekel konumunda olan ''Bulgargaz'' adlı devlet şirketinin yetkilileri, stoklardaki gazın ancak birkaç günlük olduğunu belirterek Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmazlığın bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri