Van kedisinin seks yasağı bitti

Abone ol

Van kedilerine yılın 11 ayı çiftleşmek yasak. Nesli koruma altında olan kediler bu ay perhiz bozdular.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki ‘Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nde koruma altında bulunan kediler, çiftleşme ayına girdi. Farklı göz renkleriyle tüm dünyada tanınan kedilerin neslini korumak için kontrollü bir şekilde çiftleşmelerine izin veriliyor. Kedilere yılın diğer zamanlarında seks yasağı uygulanıyor.

KEDİLER ÇİFTLEŞİYOR, GİRİLMEZ!

Farklı göz renkli 100’e yakın kedi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki Kedi evinde toplanmıştı. Bu kedilerle ilgili gen çalışması yapılarak farklı renkte gözlere sahip olanların ırk saflaştırması için kontrollü çiftleşme dönemi başlatılmıştı. Birkaç yıldır devam eden uygulama, bu yıl tam anlamıyla katı kurallara bağlandı.

Yerli ve yabancı turistlerin sık sık ziyaret ettiği kedi evine girişler yasaklandı. Çiftleşme dönemi nedeniyle içeri alınmayan ziyaretçilerin sadece dış tarafta bulunan tel örgülü kısma geçmesine için veriliyor.

Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ağaoğlu, “Çiftleşme ve yavrulama döneminde hijyenik koşulları sağlamamız gerekiyor. Bunun için görevlilerin dışında hiç kimseyi içeriye alamayız. İsteyenler kedileri dışarıdaki tel örgülerin arkasından görebilirler” dedi.

ÖZEL ÇİFTLEŞME ODALARINA ALINIYORLAR

Irk saflaştırma nedeniyle yıl boyunca seks yasağı uygulanan kediler, çiftleşme ayında özel odalara alınıyorlar. Kızgınlık dönemindeki kediler 3 gün özel olarak hazırlanan çiftleşme odalarında bir araya getiriliyorlar.

Çiftleşme yasağı, kedilerin kontrolsüz çiftleşmelerini önlemek ve kaliteli yavrular elde etmek için uygulanıyor. Mart ayı boyunca evdeki bütün kediler çiftleşmeyi tamamlıyorlar.

Daha sonra dişi olanlar ortalama 2 – 2,5 aylık gebelik dönemi yaşıyor. Nisan ayının ortalarına doğru ise doğum yapmaya başlıyorlar. Bir kedi ortalama 3 veya 4 yavru doğruyor. Genellikle bu yavrulardan sadece biri farklı renkte gözlere sahip oluyor.

GEÇEN YIL 5 KEDİ ELDE EDİLDİ

Irk saflaştırması için kontrollü bir şekilde çiftleştirilen kediler her yıl sayı olarak artarken geçen yıl tahminlerin altında verim alındı. Çiftleşen 60 dişi ile 30 erkek kediden 45 yavru oldu. Ancak bunların sadece 5’i, bir gözü sarı, bir gözü mavi olarak dünyaya geldi. Ayrıca ilginç bir şekilde kafası ve kuyruğu siyah ancak bir gözü sarı, bir gözü mavi bir yavru kedi doğdu.

Bu yıl ise 60 dişi, 40 erkek kedi çiftleşme için hazırlandı. Mart ayı başından itibaren çiftleşmelerine izin verilen kedilerden şu ana kadar 15’i ilişkiye girdi. Diğerlerinin ise önümüzdeki günlerde özel odalarda bir araya getirilmesi planlanıyor. Bu yıl elde edilecek verim ise yine Nisan ayının ortalarında belli olacak.

ÇİPLE TAKİP EDİLİYORLAR

Irk saflaştırması için kontrollü bir şekilde çiftleştirilen Van kedileri için ayrıca çip uygulaması başlatıldı. Uzmanlar her bir kedinin deri altına mikroçip yerleştirdi. Seks yasağının kalktığı Mart ayında çiftleşme odalarına alınan kedilerin mikroçipler yardımıyla soy kütüğü takip ediliyor. Soy kütüğü ve gen yapısı takip edilen kedilerin hastalıkları da daha yakından izleniyor.


(Kaynak: Umut TARHAN /AHA)

Günün Önemli Haberleri