Van halkı 'biz kitaba açız' diyor!
Abone olVan Valiliği’nin öncülüğünde Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van Sanayi Odası işbirliği ile düzenlenen 1. Van Kitap Fuarı, 25 Mayıs 2013 Cumartesi günü kapılarını açtı.
Van
Valiliği’nin öncülüğünde Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl
Üniversitesi ve Van Sanayi Odası işbirliği ile düzenlenen 1. Van
Kitap Fuarı, 25 Mayıs 2013 Cumartesi günü kapılarını
açtı.
İlk kez düzenlenen fuara başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere halkın ilgisi yoğun olurken Vanlı gençler, “Bu fuar bizim için bulunmaz bir nimet. Çünkü biz kitaba açız. Bu kitap açlığımıza cevap veriyor” dedi.
Fuarda kitap satın alması için Valilik tarafından harçlık verilen çocuklar, bu harçlıklarla çok sayıda kitap satın aldı.
VALİLİK HARÇLIK VERDİ ÇOCUKLAR KİTAP ALABİLDİ
1.Van Kitap Fuarı, “Kitapla Barış”
sloganı ile çözüm sürecindeki Türkiye için kapılarını açtı. Fuar
öncesi Valilik tarafından çocuklara harçlık verilmesi ile fuarda
çocukların kitaplara ilgisi çok fazla oldu.
Yayınevlerinin de indirimli sattığı çok sayıda kitabı alan çocuklar, kitaplarının yazarını aramaya koyuldu. Aradıkları tüm yazarları fuarda bulunmadığı için çocuklar, kitaplarını ilk gördükleri yazara imzalatmak için koşuşturarak birbirleriyle yarıştı.
İşitme engellilere kitap bağışı
Kadın ziyaretçilerin yoğun olduğu fuarda gençler, Van halkı olarak kitaba aç olduklarını, bu fuarın bu açlığa cevap verdiğini söylediler. Fuar aracılığı ile ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bağışlanan 4 bin kitap, Van İşitme Engelliler Okulu’na bağışlandı.
Barışı kitapla güçlendirecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destek verdiği fuar barışı kitaplarla güçlendirmeyi ve Vanlıları kitapla buluşturmayı amaçlıyor.
Kürt edebiyatını anlatan panel ve söyleşilere de yer verilen fuarda Bejan Matur, Ece Temelkuran, Cemil Tokpınar, Yavuz Bahadıroğlu, Altan Tan, Reşit Haylamaz, Ahmet Günbay Yıldız, Mustafa Armağan, Canan Tan, Kahraman Tazeoğlu gibi birçok yazar ve şair söyleşiler, imza günleri ve konferanslar gerçekleştirecek.
Kürt yazarlar ve yayınevleri de fuarda
İletişim, İlke, İş Bankası, Zambak, Can, Everest, Zaman Kitap, Semerkand, Yapı Kredi, Timaş ve Ayrıntı Yayınları’nın yanı sıra National Geographic Kids, Zaman Kitap ve Kürt Tarihi Dergisi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yayınevi ve kurum fuara katılıyor.
Ayrıca, Aram, Avesta, Li, Ava, Ronahi, Nubihar gibi Kürt yayınevleri ile Celile Celil, Selim Temo, Ahmet Tulgar gibi Kürt yazarlar da fuarda yerini alacak.
‘Van Gölü canavarının’ ‘kitap canavarı’ olarak etkinliğin tanıtımında kullanıldığı ve 25 Mayıs’ta kapılarını açan fuar, 31 Mayıs’a kadar devam edecek.
“Kitapla barışmak çok anlamlı”
Van’da ilk kez böyle bir fuarın yapılmasının heyecanını yaşayan Vanlılar, yayınevleri ve yazarlar fuarı şöyle değerlendirdi:
Yasemin Bülbül- Süreç Yayınevi: Fuara Mersin’’den katıldık. Vanlı insanlarla ve çocuklarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Düzenleyenlere teşekkür ederim.
Kübra Yıldız-(Ortaokul öğrencisi): Çok mutluyuz. Öğrenciler açısından farklı kitaplar tanımamız açısından iyi oldu. Van’da bu tür kültürel gelişmelerin yaşandığını görmek çok mutluluk verici. Teşekkür ediyoruz.
Seçki Sender- Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi: İstediğimiz kitaplar artık elimizin altında. Kitap okumanın ayrı bir faydası var. Allah devletimize milletimize zeval vermesin. 75 milyonu ile bize sahip çıktılar. Memleketin her köşesiyle gurur duyuyoruz. Van ve Güneydoğu akla geldiği zaman Molotof akla gelmemelidir. Biz artık bu tür kültürel etkinliklerle anılmak istiyoruz. Biz terörist değiliz. Memleketimizi seviyoruz. Bizim memleketimiz çok güzel.
Servet Daltaş- Nesrin Kitabevi: Vanlıyım ve ilk kez böyle bir etkinliğe evsahipliği yapıyoruz. Bu çok mutluluk verici. Ayrıca çocuklarla ilgili kitaplar ağırlıkta. Onların ilgisini çekmeye çalıştık.
Yazar İhsan Atasoy Nesil Yayınları: Barış sürecinde çok anlamlı bir fuar olduğunu düşünüyorum. Kitapla barışmak ve buluşmak çok anlamlı. Çünkü kitap fuarları insanların silahı bırakıp kitapla barışmasını sağlayan alanlardır. Ben de imza günü ve söyleşi için buradayım. İnsanların mutluluğunu yüzlerinden okuyorum. Bu sinerjiyi görmemek mümkün değil.
Bahattin Sezgin (6.sınıf öğrencisi) : Kitaba ihtiyacım vardı. Kitaba açtık. Okullarımızda kitap yok. Şimdi birçok yazarın kitabını bulabiliyoruz. Bu da bizi çok mutlu etti. Hem de kitapları indirimli alabiliyoruz.