Valilikten tartışma yaratacak Taksim yasağı
Abone olİstanbul'daki olaylı 1 Mayıs sonrası harekete geçen valilik bu yerlerde yürüyüş, açıklama ve gösteri yapmayı yasakladı
1 Mayıs’ta marjinal grupların Taksim Meydanı’na çıkmak için terör estirmesi, İstanbul Valiliği’ni harekete geçirdi. Alınan karara göre, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi gösteri, yürüyüş ve basın açıklamalarına kapatıldı. Meydanda önlemler artırıldı.
İstanbul’da yaşanan olaylı 1 Mayıs gösterilerinin ardından Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Çağlayan Meydanı toplumsal gösteri, yürüyüş ve basın açıklamalarına kapatıldı.
Uzun yıllar miting yapılması yasaklanan ancak 2009 yılında izin verilen Taksim Meydanı’yla ilgili tartışmalar marjinal grupların 1 Mayıs eylemlerini terörize etmesinin ardından geldi. Valilik, İstanbul’un simge merkezleri olan ve özellikle sendikalar ile marjinal örgütlerin sık sık yürüyüş ve basın açıklaması yaptığı üç merkezi yasakladı.
POLİS SAYISI 10 KAT ARTIRILDI
haftada yüzlerce yürüyüş ve basın açıklamasının yapıldığı Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Çağlayan Meydanı’nda gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyen hiçbir gruba kesinlikle taviz gösterilmemesi yönünde güvenlik güçlerine talimat verildi. Ayrıca yasağa direnen gruplara karşı polise cop kullanma talimatı da verildi.
Toplumsal olaylara müdahale aracının da (TOMA) Taksim ve çevresinde sabit tutulması istendi. Bu talimatlarla birlikte bölgedeki MOBESE sayısı artırıldı. Taksim’de sivil ve resmi polis sayısı 10 katına çıkarıldı. Valilik mitinglerin izin verilen yerlerde yapılmasını istedi. Buna göre İstanbul’un Avrupa yakasında Kazlıçeşme Meydanı, Anadolu yakasında ise Kadıköy Meydanı, Kadıköy yeni Salıpazarı ve Kartal meydanlarında mitinge izin verilecek.
İSTANBUL ADLİYESİ'NDE GÖSTERİYE İZİN YOK
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin önünde basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü yapılması da yasaklandı. Polis ve özel güvenlik şirketine gönderilen talimatta kanunsuz ve izin almaksızın yapılan bu eylemlerin işyeri düzenini ve disiplinin bozduğu, iş sahiplerinin adliye giriş çıkışlarında güçlük yaşadığı, ulaşımı engellediği, trafiği aksattığı ve kargaşaya neden olduğu vurgulandı.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre genel yollar, parklar, mabetler, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile bunların eklentilerinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamayacağı kaydedildi. Gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması yapanlara izin verilmemesi ve önleyici tedbir alınması istendi.