Vakıflar yasası Meclisten geçti
Abone olTBMM, Vakıflar yasa tasarısının 31-46. maddelerini kapsayan 2. bölümü kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda, 4 bölümden oluşan Vakıflar yasa tasarısının 31-46. maddelerini kapsayan 2. bölümü kabul edildi.
Tasarıya göre, vakıflar; muhasebe kayıtlarını Genel Müdürlük tarafından belirlenecek usul ve esaslar dahilinde tutacak. Mazbut vakıfların her birinin gelir ve giderleri ayrı ayrı takip edilecek. Vakıflarda iç denetim esas alınacak. Vakıf, organları tarafından denetlenebileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilecek.
Vakıf yöneticileri, iç denetim raporları ile sonuçlarını, rapor tarihini takip eden 2 ay içerisinde genel müdürlüğe bildirecek. Vakıfların amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadi işletmelerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi genel müdürlükçe yapılacak. Genel Müdürlük, ihtiyaç duyulan konuyla sınırlı olmak üzere Kamu İhale Yasasına tabi olmaksızın uzman kişi, kurum ve kuruluşlardan danışmanlık ve hukuki mütalaa şeklinde hizmet satın alabilecek.
Vakıflar Meclisi, Genel Müdürlüğün en üst seviyedeki karar organı olarak görev yapacak.Meclis üyeleri, devlet memuru olma şartı taşıyan kişiler arasından seçilecek.
Ortak kararnameyle atanacak üyelerden en az 3'ünde kamuda 10 yıldan fazla görev yapması şartı aranacak. Meclis üyeleri, 3 yıl süreyle görev yapacak. Meclis, genel müdürün çağrısı üzerine ayda en az iki kez toplanacak ve meclis üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar alacak. Meclis üyeleri, kendilerini ve 3. dereceye kadar akrabaları ile evlatlıklarını ilgilendiren konulardaki toplantı ve oylamaya katılamayacak.